Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Classic YachtsSpetses Classic Yacht Race. YCG

«Spetses Classic Yacht Race 2012» ένας διαφορετικός αγώνας...

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος για να παρακολουθήσω την ανακοίνωση των ανθρώπων του ομίλου για την διοργάνωση του «Spetses Classic Yacht Race 2012». 
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Spetses Classic Yacht Race 2011
Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση ήταν η σοβαρότητα που έχουν αποφασίσει να δώσουν φέτος στην διοργάνωση, που ξεκίνησε πέρυσι και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στην Μεσόγειο για τα παραδοσιακά σκάφη.
Ειδικά όσον αφορά την επικοινωνία και προβολή του αγώνα η φετινή οργάνωση αντιστοιχεί σε διοργανώσεις που βλέπαμε μονάχα στο εξωτερικό μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στις παράλληλες με την ιστιοπλοΐα εκδηλώσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό περισσότερο σε θέματα οικολογίας, πολιτισμού και παράδοσης.
Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΝΟΕ και για τον αγώνα, αλλά και για την προσπάθεια που γίνετε στην αναβάθμιση της προβολής και του κοινωνικού χαρακτήρα του «Spetses Classic Yacht Race 2012».
Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου που συνοψίζει τον περσινό αγώνα και περιγράφει τις νέες αλλαγές.

Στιγμιότυπο από το Spetses Classic Yacht Race 2011 με φόντο
το μαγευτικό «Poseidonion Grand Hotel»

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος ανακοινώνει για 2η συνεχή χρονιά, τη διοργάνωση του «Spetses Classic Yacht Race 2012», ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου στο μαγευτικό νησί των Σπετσών.
Ο φετινός αγώνας, μάλιστα, αποτελεί συνέχεια του περσινού επιτυχημένου 1ου «Spetses Classic Yacht Race», ο οποίος διεξήχθη το φθινόπωρο του 2011, με τη συμμετοχή μερικών από τα πλέον εντυπωσιακά κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια με φόντο τις δαντελωτές ακτές των Σπετσών και της Πελοποννήσου.
Το ‘Glaramara’ (1941) που κατέκτησε την 1η θέση στον περσινό αγώνα
κλασσικών σκαφών με κυβερνήτη το Γιώργο Ανδρεάδη 

Στον περσινό αγώνα, στις δύο κατηγορίες ιστιοδρομιών συμμετείχαν 12 κλασσικά σκάφη (με το πιο παλιό να έχει ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 1920), μεταξύ αυτών το ‘FLAMINGO’ του 1928, κατηγορίας 8-Meters, το ‘CANDIDA’ του 1929, κατηγορίας J-Class, το ‘GLARAMARA’ του 1947 καθώς και 11 παραδοσιακά καΐκια, όπως η «ΑΦΡΟΕΣΣΑ», η «ΜΑΡΙΔΑ» και η «ΚΙΡΚΗ». 
Καινοτομία του «Spetses Classic Yacht Race 2012» είναι ότι θα αποτελέσει ένα τετραήμερο γεγονός αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.
Μάλιστα, φέτος, προστίθενται επιπλέον κατηγορίες με σκοπό την συμμετοχή περισσότερων νέων σκαφών από ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες είναι πλέον τρεις:

  1. Κλασσικά σκάφη, που χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες βάσει του έτους ναυπήγησης – Vintage (πριν το 1949), Classic (1949-1975), Spirit of Tradition (1975 και έπειτα) 
  2. Παραδοσιακά Καΐκια και  
  3. Λατίνια,
Ενώ το πρόγραμμα αγώνων περιλαμβάνει παράκτιες ιστιοδρομίες καθώς και περίπλου σημαντήρων.
Το 2012, στόχος είναι, επιπλέον, να ενισχυθεί η διαδραστικότητα με τους θεατές:
Μέλη των πληρωμάτων έξω από το «Poseidonion Grand Hotel»
κατά τη διάρκεια του Spetses Classic Yacht Race 2011

Στη θρυλική βεράντα του «Poseidonion Grand Hotel», οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα σε οθόνες με παράλληλη ζωντανή μετάδοση από σχολιαστές.
Επίσης, όσοι επιθυμούν να ζήσουν τον παλμό των αγώνων από κοντά, θα παρέχεται η δυνατότητα να μεταφερθούν με καΐκια στη θάλασσα.
Επιπροσθέτως, σημαντική διάσταση του «Spetses Classic Yacht Race 2012» αποτελεί η πρωτοβουλία ανάδειξης του κοινωνικού – οικολογικού χαρακτήρα του αγώνα. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας με οικολογική συνείδηση, μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation.
Τα καρνάγια των Σπετσών που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν
τη ναυτική παράδοση του νησιού
Με το πέρας του σεμιναρίου θα διανεμηθεί σε όλους τους κυβερνήτες ένας πρότυπος οδηγός αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας με την ονομασία «blue passport», ο οποίος θα πιστοποιεί τη συμβολή τους στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κατά τη διάρκεια των πλόων τους.
Επιπλέον, μέρος των εσόδων από τις εγγραφές συμμετοχής θα δοθεί στο Σωματείο Καραβομαραγκών Σπετσών για την προστασία και ενίσχυση των καρνάγιων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης των Σπετσών.

Χρυσός Χορηγός του «Spetses Classic Yacht Race 2012» είναι το CHIVAS REGAL – ενώ Χορηγός Φιλοξενίας είναι το «Poseidonion Grand Hotel». Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών.www.classicyachtrace.com
_________________________________________________________________
Δήλωσαν για τον «Spetses Classic Yacht Race 2012»:
Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος:
«Σε μια περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικό να οργανώνονται τέτοιοι αγώνες που φέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο με ένα θετικό μήνυμα και που σε βάθος χρόνου μπορούν να τονώσουν την ελληνική οικονομία».
Το ‘Candida’ (1929) με κυβερνήτη τον Ανδρέα Μαρτίνο

Γιώργος Ανδρεάδης, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ISAF) και, επί σειρά ετών, Παγκόσμιος Πρωταθλητής:
«O πρώτος χρόνος του Spetses Classic Yacht Race αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία και είναι αλήθεια ότι οι εξαιρετικές συνθήκες ιστιοπλοΐας και η σταθερή θαλάσσια αύρα, η τοπική «μπουκαδούρα» συνετέλεσαν σε έναν επιτυχημένο αγώνα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην εντυπωσιακή αίσθηση συναδελφικότητας μεταξύ των κυβερνητών, παρόλο που συναγωνίζονταν «πρωτάρηδες» αλλά και καταξιωμένοι ιστιοπλόοι για πρώτη φορά σε έναν αγώνα μαζί.
Φέτος, ελπίζουμε, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας με την προσθήκη νέων κατηγοριών και ακόμη πιο εντυπωσιακών ιστιοδρομιών με στόχο τη δημιουργία ενός συναρπαστικού αγώνα».

Στρατής Ανδρεάδης, Πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας, 30η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη:
Το «Spetses Classic Yacht Race» επιστρέφει τις ιστιοδρομίες στις ρίζες τους.
Ο αγώνας στα στενά των Σπετσών αποτελεί το ιδανικό τοπίο για τη διεξαγωγή ενός από τους πιο σταθερούς και όμορφους αγώνες, παγκοσμίως».

Αντώνης Βορδώνης, Διευθύνων Σύμβουλος «Poseidonion Grand Hotel», Κυβερνήτης «Tincano» (έτος ναυπήγησης 1936):
«Πρόκειται για μια γιορτή του ναυταθλητισμού σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς όπως είναι οι Σπέτσες. Τιμούμε την παράδοση του τόπου κάτι που άλλωστε έχουμε κάνει και με την αναβίωση του ιστορικού Ποσειδωνίου.
Ταυτόχρονα φωτίζουμε το πρόβλημα της ερήμωσης και των ταρσανάδων και των οικονομικών προβλημάτων τους φέρνοντας τα καλύτερα παραδείγματα τις ομορφιάς που δημιούργησαν στον τόπο καταγωγής τους, τα καΐκια, που αιώνες τώρα χτίζονται εδώ».

Λίζα Σταθάτου, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Spetses Classic Yacht Race 2012:
«Οι ακτές των Σπετσών και της Πελοποννήσου δημιουργούν ένα το ειδυλλιακό σκηνικό και τις ιδανικές συνθήκες ιστιοπλοΐας για τον Spetses Classic Yacht Race που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.
Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν μερικά από το πιο όμορφα κλασσικά σκάφη και καΐκια. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα και οι Έλληνες, ο αγώνας αυτός έμπρακτα συνεισφέρει στην ενίσχυση του τουρισμού των Σπετσών και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η χώρα μέσω σκληρής δουλειάς, δημιουργικότητας, έμπνευσης και συλλογικής προσπάθειας.»

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib