Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

editorialKnut FrostadoffshorePanos DourosVOR 2011

... γιατί σπάνε τα ρημάδια;

Δύο σκάφη αγωνίζονται, δυο σκάφη έχουν αναστείλει τον αγώνα τους και δυο σκάφη έχουν εγκαταλείψει... 
Abu Dhabi Ocean Racing
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Αυτός είναι ο απογοητευτικός απολογισμός του 5ου σκέλους και δυστυχώς λίγο πολύ όλου του φετινού Volvo Ocean Race.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του VOR, Knut Frostad, εχτές εξέδωσε μια ανακοίνωση και εξέφρασε την ανησυχία του για τα συνεχή περιστατικά σοβαρών ζημιών στη νέα γενιά VO70.
Ο Frostad, που έχει πάρει μέρος τέσσερις φορές στον αγώνα, είπε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσα περιστατικά στα σκάφη και συνέχισε λέγοντας ότι η διοργάνωση θα κάνει ότι είναι δυνατό να φέρει τα σκάφη πίσω στον αγώνα το συντομότερο.  Η ανακοίνωση του Frostad ήρθε μετά το τελευταίο περιστατικό στο Groupama, που έμοιαζε μέχρι τώρα να είναι το πιο δυνατό σκάφος, και άφηνε τον αγώνα μόνο με δυο σκάφη να αγωνίζονται.
CEO Knut Frostad, IAN ROMAN/Volvo Ocean Race
"Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται, αλλά είμαστε προφανώς ανήσυχοι με τα τόσα περιστατικά τόσο σε αυτό το σκέλος όσο και σε όλον τον αγώνα. Δεν είναι αποδεκτό σε έναν τέτοιο αγώνα να έχουμε τόσες αστοχίες. Δεν είναι παράλογο να έχουν τα σκάφη προβλήματα και οι ομάδες υποστήριξης να συμμετέχουν στις επισκευές, αλλά φέτος έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρυθμό. Είναι σημαντικό να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα στο γιατί γίνεται αυτό φέτος. Σίγουρα θα λάβουμε υπόψιν μας ότι συμβαίνει στους μελλοντικούς κανονισμούς και στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.
Είμαστε σε επαφή με τις ομάδες, τους σχεδιαστές και όσους εμπλέκονται για να δούμε τι φταίει και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας πριν το τέλος του φετινού αγώνα.
Προς το παρόν κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων. Κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το Groupama και τις υπόλοιπες ομάδες να μπουν στον αγώνα το συντομότερο."
Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race
Αυτά είπε ο Knut και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια, αλλά και την υπόσχεση ότι θα αναζητήσουν τις αιτίες και θα προσπαθήσουν να τις επιλύσουν.
Από την άλλη βέβαια η κουβέντα για τις αιτίες των τόσων αποτυχιών έχει ανάψει και παρακάτω θα δούμε μερικά από τα σημεία που φαίνεται να επικεντρώνονται οι περισσότεροι στην κριτική τους.
Στο παρελθόν όταν πίεζες ένα σκάφος θα έχανε το άλμπουρο, όχι μια ωραία εμπειρία, αλλά σίγουρα καλύτερη από το να χάσεις τη γάστρα του σκάφους, ειδικά στον Νότιο Ωκεανό.
Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race
Από την άλλη δεν μπορεί κάποιος να πει ότι έχουν εξασθενήσει οι απαιτήσεις ασφάλειας της κατασκευής αυτών των σκαφών. Οι ελάχιστες απαιτήσεις ήταν ίδιες αν όχι πιο αυστηρές από την προηγούμενη φορά που δεν είχαμε τόσα σπασίματα και μάλιστα είναι πιο αυστηρές από τα open 60 ακόμα και από τα παλιότερα Whitbread 60.
Τα VΟ70 δεν είναι αδύναμα σκάφη με κανέναν τρόπο. Οι προδιαγραφές τους είναι αυστηρότερες από οποιαδήποτε κλάση στον κόσμο. 

Οπότε θα αναρωτηθούμε γιατί σπάνε τα ρημάδια;

Δεν ξέρω και όπως μας λέει και ο Frostad κανείς δεν ξέρει ακόμα, αλλά μερικοί πιθανοί λόγοι είναι οι παρακάτω:

Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race
  • Ένας λόγος είναι ότι ο αγώνας φέτος έχει ένα ασυνήθιστα ποσοστό πλεύσεων όρτσα σε δυνατούς ανέμους με πολύ κύμα. Αυτό είναι βαρύ για τα σκάφη και είναι γνωστό ότι σοβαρές ζημιές προκαλούνται από αυτές τις συνθήκες σε μεγάλα σκάφη. Δεν νομίζω ότι σε προηγούμενες εκδόσεις του αγώνα είχαμε τόσο δύσκολα όρτσα. 
  • Μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι τα νέα μεγαλύτερα άλμπουρα προκαλούν φορτία στις γάστρες που δεν τα είχαν τα σκάφη στο παρελθόν. Ειδικά τα μεγάλα μπροστινά πανιά σε κυματισμό προκαλούν τεράστιες εντάσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
  • Ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα σκάφη είναι σχετικά ταχύτερα από τα προηγούμενα και στις δύσκολες θάλασσες τα κοπανήματα είναι πολύ πιο έντονα. Τα φορτία στα χτυπήματα αυξάνονται κατά πολύ περισσότερο όταν αυξάνεται η ταχύτητα, βασικά η αύξηση είναι λίγο μεγαλύτερη από την ταχύτητα στο τετράγωνο. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή αύξηση στην ταχύτητα θα έχει πολλαπλά μεγαλύτερη αύξηση στα φορτία όταν τα σκάφη κοπανιούνται στα κύματα. 
  • Επίσης δεν είναι απίθανο να έχει αλλάξει και η κατασκευαστική μέθοδος των πρώτων υλών και να μην έχουν προβλεφτεί μερικά αρνητικά φαινόμενα στις ιδιότητες των υλικών. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν αλλάξει το ποσοστό του κάρμπον που χρησιμοποιείται και αυτή η αλλαγή να μην είχε την αναμενόμενη αύξηση στην αντοχή ή να είναι πρόβλημα στις ρητίνες όχι στα υφάσματα του κάρμπον. 
  • Credit: AndrŽs Soriano/Team Sanya/Volvo Ocean Race
    Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race
  • Μια ακόμα πτυχή στα προβλήματα αυτών των σκαφών, που επηρεάζει κυρίως την ασφάλεια των πληρωμάτων είναι η παντελής έλλειψη προστασίας των πληρωμάτων από τον καιρό και το νερό που ανεβαίνει στο κατάστρωμα. Είδαμε αρκετούς τραυματισμούς σε αυτό το σκέλος και όλοι ήταν από το νερό που ανεβαίνει πάνω στο σκάφος, είναι θαύμα που δεν έχει φύγει κάποιος στη θάλασσα.
Team Telefonica in Martial Creek, Cabo de Hornos National Park
Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλές ακόμα σκέψεις και ιδέες για το τις πταίει, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα VO70 είναι μια κλάση που εξελίσσεται. Ο Frostad έχει δίκιο ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη του τι φταίει, άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης στα συνθετικά υλικά και στις αντοχές τους το οφείλουμε στο VOR. 
Ας μη ξεχνάμε ότι το VOR είναι ο σκληρότερος αγώνας στην ιστιοπλοΐα, αν όχι σε όλα τα σπορ, και σίγουρα δεν είναι εύκολο και απλό ούτε για τα σκάφη ούτε και για τους ανθρώπους.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib