Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

CamperGroupama 70offshoreThomas CovilleVOR 2011

Το Groupama τερματίζει από στιγμή σε στιγμή... το Camper έχει άλλα 2.000νμ ακόμα...

Ο τιμονιέρης του Groupama Thomas Coville, παραδέχεται ότι παρόλο που ο τρόπος που έχασαν το άλμπουρο τους, ενώ προηγούνταν στο 5ο σκέλος, είναι απογοητευτικός, αυτό τους έκανε πιο αποφασιστικούς και πιο δυνατούς για τη συνέχεια.  
Groupama Sailing Team under jury rig, approaching Itajai,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Αναπολώντας τη στιγμή που χάθηκαν οι ελπίδες τους για δεύτερη συνεχόμενη νίκη μέσα σε ένα σύννεφο από θρυμματισμένο κάρμπον μας λέει: 
Franch Cammas ήταν στο τιμόνι και πήγαινα να τον αλλάξω. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Άκουσα έναν κρακ και έναν έντονο θόρυβο από σπασμένο κάρμπον και ξαφνικά το άλμπουρο έπεσε, όχι στη θάλασσα, αλλά πάνω στο σκάφος, στην πρύμνη.
Εκείνη τη στιγμή είχαμε το άλμπουρο, τη μαΐστρα και τον φλόκο να καλύπτουν όλο το σκάφος.
Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι όλες σου οι προσπάθειες πάνε χαμένες, όλα έγιναν για το τίποτα. Μετά τα πρώτα λεπτά σκέπτεσαι την μάχη με το Puma και το Telefonica που έρχεται από πίσω γρήγορα ... και όλα πάνε.

Thomas Coville, (Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Ευτυχώς όλοι ήμασταν ασφαλείς, που είναι το βασικότερο, αν και είχαμε έναν τραυματισμό, ο Brad Marsh έκοψε το χέρι του όταν προσπαθούσε να κόψει τα πανιά από το σπασμένο άλμπουρο.
Ακόμα ερευνούμε τι έγινε. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε γιατί έπεσε το άλμπουρο.
Ήμουν πολύ περήφανος με ότι είχαμε κάνει από το Auckland και μετά. Είχαμε πλεύσει ένα συναρπαστικό σκέλος και λυπήθηκαν που η μάχη με το Puma δεν πήγε μέχρι το τέλος.
Είμαι χαρούμενος για το πλήρωμα του Puma το άξιζαν. Πιστεύω ότι είναι μια από τις ομάδες που μπορούν να καταλάβουν το πως αισθανόμαστε, γιατί έχασαν στο 1ο σκέλος το άλμπουρο τους. Η ομάδα τους είχε τη δύναμη να επιστρέψει και να κερδίσει αυτό το σκέλος. Το Puma είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορείς να πετύχεις αν δεν τα παρατήσεις.
Η στάση που κάναμε στην Ουρουγουάη ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία. Ήμασταν πολύ κοντά στο
Punta del Este και αποφασίσαμε να πάμε εκεί.
Brad Marsh helming Groupama, under jury rig
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/VOR)
Το κατάρτι ήταν σε δυο κομμάτια, πήραμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το βάλαμε στο σκάφος, αλλάξαμε τους σταυρούς και τα ξάρτια για να μπορέσει να σταθεί.
Ήταν μια φανταστική στιγμή για την ομάδα. Συναισθηματικά ήταν σαν μια περιπέτεια και αισθανόμασταν ότι όλοι προσπαθούσαν και ήθελαν το σκάφος να τερματίσει τρίτο.
Στη ζωή υπάρχουν πολλά πάνω και κάτω, και στα κάτω θέλεις να συναντάς τους κατάλληλους ανθρώπους, στην
Punta del Este συναντήσαμε μερικούς φανταστικούς ανθρώπους που μας βοήθησαν πολύ, ειδικά από το ναυτικό όμιλο του Punta del Este.
Όταν το σκάφος έφευγε από εκεί είχε μαζευτεί πολύς κόσμος για να το αποχαιρετήσει, ήταν καταπληκτικά.

Δεν είμαστε κοντά στο τέλος ακόμα, είμαστε μόλις στη μέση του αγώνα και υπάρχουν πολλοί πόντοι να μαζευτούν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο σκάφος θα τερματίσει τρίτο.

Μάθαμε πολλά και γίναμε πιο δυνατή ομάδα και κυρίως πιο παρακινημένοι για τη νίκη. Να υπενθυμίσουμε στο Telefonica ότι είμαστε ακόμα εδώ και ζωντανοί."

Το Groupama οδεύει στα τελευταία μίλια για τον τερματισμό στο Itajai, είναι περίπου 8νμ και έχει ταχύτητα 5 κόμβων οπότε μέσα στην επόμενη μιάμιση ώρα αναμένεται να τερματίσει και να πάρει τους 20 βαθμούς της τρίτης θέσης. 
Stuart Bannatyne and Adam Minoprio on watch as CAMPER with
Emirates Team New Zealand pass into the 'furious fifties'
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Το άλλο σκάφος που ακόμα αγωνίζεται είναι το Camper που βρίσκεται στην άλλη μεριά της Αμερικάνικης Ηπείρου, περίπου 2.120νμ μακρυά από το Itajai. 
Το Camper που ξεκίνησε την Κυριακή από τη Χιλή, που έκανε ένα αναγκαστικό πιτ στοπ για να επισκευάσει την πλώρη του σκάφους, κατεβαίνει νότια πλησιάζοντας το Ακρωτήριο Χορν με τον αέρα να δυναμώνει και την θερμοκρασία να κατεβαίνει. Με μέση ταχύτητα πάνω από 20 κόμβους αντιμετωπίζει δυνατούς ανέμους που δοκιμάζουν για μια ακόμη φορά το σκάφος και το πλήρωμα. Με τον τωρινό ρυθμό του σκάφους υπολογίζουν ότι θα περάσουν το Χορν σε λιγότερο από 24 ώρες και θα αρχίσουν το ανέβασμα για την Βραζιλία.
"Ξανά στα 50αρια, η θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από 8 βαθμούς και η τσάντα μου είναι άδεια αφού φοράω ότι έχω μαζί μου" είπε ο Will Oxley, navigator.
Navigator Will Oxley keeping an eye on the weather onboard CAMPER
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Σε λίγο το Camper θα είναι το μόνο σκάφος που αγωνίζεται στο 5ο σκέλος μιας και το Groupama όπου να ναι τερματίζει και τα άλλα τέσσερα σκάφη έχουν ήδη εγκαταλείψει ή τερματίσει. Στο Camper αυτή τη στιγμή προσπαθούν να πάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να προλάβουν να περάσουν το Χορν πριν τους προλάβει ένα χαμηλό που σχηματίζεται και κάνει το καβατζάρισμα τους ακόμα πιο δύσκολο.
"Δεν είναι συχνό να βλέπεις ένα σκάφος να περνά το Χορν στα μέσα Απριλίου. Ας χτυπήσουμε ξύλο φαίνεται ότι θα περάσομε μπροστά από το χαμηλό" είπε ο Oxley.
Μετά από ένα πενθήμερο πιτ στοπ στη Χιλή το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε το Camper είναι να έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο καιρό, έχοντας να κάνει ακόμα 2.000νμ για το τέρμα και μετά άμεσα να ετοιμαστεί για την εκκίνηση του επόμενου σκέλους.
Ο
Hamish Hooper, MCM, παρόλα αυτά δήλωσε ότι παρά τον βαρύ καιρό το πλήρωμα έχει εμπιστοσύνη στο σκάφος.

"Κάνουμε καλή πρόοδο νότια όλη μέρα και βάζουμε το σκάφος στο ρυθμό του σιγά σιγά. Έχουμε φάει μερικά καλά χτυπήματα και ασυναίσθητα όλοι κοιτάμε προς την πλώρη νευρικά, αλλά όλα είναι ΟΚ. Η εμπιστοσύνη στο σκάφος μας έχει επιστρέψει. Αν όλα πάνε καλά αύριο θα έχουμε περάσει το Χορν. Θέλουμε να περάσουμε από τις ακτές της Χιλής και να ξεγλιστρήσουμε από το Χορν χωρίς άλλα δράματα, είχαμε αρκετά."

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib