Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

lasertrigonoWorld Championship

Ο Κων/νος Χανιώτης συνοψίζει το Παγκόσμιο Laser 4.7 της Αργεντινής

//Κείμενο, φωτογραφίες : Κων/νος Χανιώτης//
Στο ζεστό Μπουένος Άιρες της Αργεντινής πραγματοποιήθηκε για την χρονιά 2012 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας Laser 4.7. 
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 31/3-7/4 κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες για τους Έλληνες αθλητές που αγωνίζονταν καθώς το θαλάσσιο ρεύμα στην περιοχή ήταν πολύ δυνατό και συνεχώς μεταβαλλόμενο σε διεύθυνση.
Ένα ακόμη στοιχείο που δυσκόλευε την τακτική των αθλητών ήταν το καφέ χρώμα του νερού το οποίο ήταν αναμεμειγμένο με το χώμα του ποταμού λόγω των παλιρροιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτος ο αέρας και οι σπιλιάδες ειδικότερα.
Είχε συγκεκριμένα μονίμως το καφέ χρώμα (χωρίς τα σκουπίδια ευτυχώς) που έχει η θάλασσα στο Μικρολίμανο στο σημείο που εκβάλει ο ποταμός Κηφισός μετά από δυνατή βροχόπτωση.

Όσοι είναι ιστιοπλόοι στο Μικρολίμανο γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοώ...
Η ένταση του ανέμου ήταν από 5-10 κόμβους τις ημέρες των προκριματικών ενώ τις ημέρες των τελικών ήταν δυνατότερος, δεν ξεπέρασε ποτέ όμως τους 20 κόμβους.
Η διεύθυνση του ήταν από τις 90ο (λεβάντες) τις τρεις πρώτες αγωνιστικές μέρες, την τέταρτη μέρα γύρισε στις 180ο (νοτιάς) και τις τελευταίες δύο μέρες των τελικών γύρισε ακόμα δεξιότερα στις 225ο (γαρμπής).
Η τελετή έναρξης ήταν οργανωτικά σε πολύ καλό επίπεδο και όλοι περίμεναν πως θα ήταν ένα από τα καλύτερα Παγκόσμια που έχει διεξαχθεί, δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε καθώς όπως αποδείχθηκε οργανωτικά είχαν σημαντικές ελλείψεις. 
 Δεν υπήρχαν ανταλλακτικά σε περίπτωση που κάποιος αθλητής πάθαινε ζημιά, τα σκάφη συνοδείας δεν είχαν από πού να προμηθευτούν βενζίνη, η κίνηση στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες ήταν πολύ αυξημένη σε κίνηση φορτηγών πλοίων και πολλές φορές δεν υπήρχε σωστή συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής Αγώνων και του λιμεναρχείου με αποτέλεσμα οι αθλητές να περιμένουν πολύ ώρα στην μπούκα του λιμανιού ώστε να αποπλεύσει το χιλιάδες τόνων εκάστοτε πλοίο για να γυρίσουν και αυτοί στον όμιλο κ.α. 
Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους Έλληνες της διασποράς και πιο συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Πρόϊο για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που παρείχε στην Ελληνική αποστολή σε ότι και αν χρειάστηκε αφού πάντα ήταν στο πλευρό της για να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε καθώς και για την παροχή του ιδιωτικού του φουσκωτού του τις μέρες των αγώνων.
Πολύτιμη ήταν και η συμπαράσταση του Έλληνα πρόξενου στην Αργεντινή κ. Κωνσταντίνου Καραμουσάλη αφού μέχρι και πριν μερικούς μήνες ήταν ενεργός αθλητής-πρωταθλητής στο δέκαθλο, οπότε κατανοούσε πλήρως τις αθλητικές μας ανάγκες σε ψυχολογικό αλλά διατροφικό επίπεδο και μας στήριζε και εκείνος με κάθε δυνατό τρόπο. 
Ιστιοπλόοι από 27 διαφορετικές χώρες πήραν μέρος φέτος στον πρωτάθλημα.
Οι Έλληνες αθλητές που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν οι: Παναγιώτης Στάθης, Θανάσης Γκιόκας και Ερρίκος Στάθης. Προπονητής της ομάδος ήταν ο Κωνσταντίνος Χανιώτης.
Ο μικρότερος από τους τρεις αθλητές o Ερρίκος, πάλευε τις πρώτες μέρες των αγώνων για μια θέση στην τριάδα αλλά δεν τα κατάφερε τελικά λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών για εκείνον και τελικά κατατάχτηκε στην 8η θέση ηλικίας κάτω των 16 ετών. 
Ο Παναγιώτης Στάθης ήταν ο μόνος Έλληνας που κατάφερε να περάσει στον χρυσό στόλο των αγοριών και τελικά κατετάγη στην 22η θέση των αποτελεσμάτων. 
Ο Θανάσης Γκιόκας στάθηκε άτυχος από την πρώτη στιγμή καθώς ξεκίνησε με OCS κάτι που δυστυχώς κατάφερε να του ρίξει την ψυχολογία. Πίεσε λίγο ακόμη την κατάσταση ώστε να καταφέρει να περάσει στους τελικούς με αποτέλεσμα να πάρει ακόμη μια άκυρη κούρσα – BFD και τελικά να καταταγεί στην 47η θέση των αγοριών.
Σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά εύκολο να βρεθείς εκτός της γραμμής εκκίνησης λόγω ρεύματος, αλλά και στο να έρθουν τα πάνω κάτω στα αποτελέσματα μιας κούρσας εξαιτίας της αλλαγής εντάσεως του ανέμου στις δύο πλευρές του στίβου.
Μπορεί π.χ τα σκάφη που είχαν επιλέξει την αριστερή μεριά του στίβου για να κάνουν την τακτική τους να ταξίδευαν με 15 κόμβους ένταση ανέμου ενώ εκείνοι που ήταν από την δεξιά μεριά να είχαν ένταση 7 κόμβους.
Το σίγουρο είναι πως αν κάνουμε ένα τελικό απολογισμό, παρόλο το οικονομικό κόστος που επιβαρύνθηκαν εξ ολοκλήρου οι αθλητές, αυτός θα είναι θετικός. Καθώς η εμπειρία που αποκόμισαν εντός και εκτός θαλάσσης ήταν κάτι το μοναδικό. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib