Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingtelefonicaVOR 2011

Ο τροπικός καιρός "ναρκοπέδιο" για τους navigators στο VOR

Μόλις ολοκληρώθηκαν 24 ώρες από την εκκίνηση του 6ου σκέλους στο Volvo Ocean Race και τα 5 σκάφη του αγώνα έχουν κάνει μια γρήγορη, αλλά δύσκολη πρώτη μέρα στην πορεία τους κατά μήκος της Βραζιλίας προς το Μαϊάμι.
The fleet, Team telefonica taking the lead during the start of leg 6,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Από το Itajai πρώτο σκάφος έφυγε το Puma του Ken Read που δείχνει να έχει μια πελώρια λαχτάρα να φτάσει πρώτο στο τέρμα για δεύτερη συνεχόμενη φορά. 
Ειδικά μέσα στην έδρα τους το πλήρωμα του Puma θα ήθελε όσο τίποτα άλλο μια πρωτιά, και για να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά από την 4η θέση που είναι αλλά και για την ηθική ικανοποίηση της νίκης.
Η ομάδα του Read σίγουρα αισθάνεται ότι ο αγώνας της μέχρι τώρα άξιζε να έχει καλύτερο βαθμολογικό αποτέλεσμα και ότι η τύχη τους έχει προδώσει κάμποσες φορές στα προηγούμενα σκέλη οπότε θα τα δώσουν όλα. 

The fleet, Team telefonica taking the lead during the start of leg 6,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Στην προσπάθεια του αυτή το Puma θα βρει απέναντι του 4 ομάδες που η κάθε μια για το δικό της λόγο θα θέλει να πάρει τη νίκη. Το Groupama για να μειώσει ή και να περάσει στην πρώτη θέση, το Camper για να πάρει επιτέλους μια νίκη στον φετινό αγώνα και το Abu Dhabi για να δείξει ότι αν δεν χαλάσει κάτι είναι και αυτό γρήγορο και υπολογίσιμο και φυσικά το σκάφος που όλοι φοβούνται και υπολογίζουν το Telefonica για να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις και να μεγαλώσει τη διαφορά του από τους κυνηγούς του, ειδικά μετά το φιάσκο στο inport αγώνα στη Βραζιλία. 
Προς το παρόν στον αγώνα είναι και οι πέντε πολύ κοντά και έχουν αντίστοιχη τακτική. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά το Camper είναι πρώτο και το ακολουθεί μόλις 1.2νμ πίσω του το Abu Dhabi.
PUMA Ocean Racing powered by BERG and CAMPER with
Emirates Team New Zealand, cross at the start of leg 6,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race) 
Στην τρίτη θέση 11νμ από την κορυφή είναι το Puma, που ήταν πρώτο μέχρι πριν από μερικές ώρες και στην τέταρτη και πέμπτη θέση είναι το Telefonica και το Groupama, αντίστοιχα, 16.5νμ από το Camper. 
Το σκέλος έχει ακόμα πολύ μέλλον μπροστά του και όλοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολο όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν στις επιλογές της τακτικής... οπότε το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις πλάτες των navigators. 
Σε ένα μεγάλο βαθμό η νίκη στο 6ο σκέλος θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ομάδες τις πρώτες μέρες του αγώνα.
Το σκέλος αυτό χαρακτηρίζεται σαν καιρικό ναρκοπέδιο και τα 4800νμ από το Itajai βόρεια στο Μαϊάμι θα γίνουν κυρίως με ανοικτές πλεύσεις.

Ryan Godfrey and Shannon Falcone trim the main after shaking the first reef,
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Για τα πρώτα 500νμ, οι τελευταία προγνώσεις δείχνουν ότι μάλλον τα σκάφη θα κινηθούν προς τα ανοικτά για να εκμεταλλευτούν τους νοτιοανατολικούς ανέμους που δημιουργούνται από το χαμηλό του Νότιου Ατλαντικού.
"Μπορεί να υπάρξουν βίαιες ηλεκτρικές καταιγίδες και έντονη δραστηριότητα με αυξομειώσεις της έντασης του ανέμου. Είναι ένα άσχημο σύστημα να κάνεις ιστιοπλοία, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη επιλογή που έχουν" είπε ο μετεωρολόγος του αγώνα, Gonzalo
Infante. 
Τα επόμενα 1000νμ από το Cabo Frio στο Recife, ο Infante λέει ότι θα αποτελέσουν κριτήριο για την εξέλιξη του αγώνα. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες το πέρασμα από το χαμηλό στους νοτιοανατολικούς αληγείς ανέμους θα κρίνει πολλά."Οι περισσότερες στρατηγικές αποφάσεις που θα φέρουν μεγάλα οφέλη ή μεγάλες απώλειες θα παρθούν τις πρώτες 3-4 μέρες" σχολίασε ο Infante.
Wet and wild onboard Groupama Sailing Team during leg 6
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Αφού τα σκάφη τα περάσουν το Recife στην βόρεια πλευρά της Βραζιλίας, οι ομάδες θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυο πιθανά σενάρια: να πάνε πάνε όσο πιο βαθειά μπορούν στα ανοικτά για να βρουν δυνατότερους ανέμους και καλύτερη γωνία με δεδομένο ότι θα κάνουν μεγαλύτερη απόσταση; ή να μείνουν κοντύτερα στην στεριά να κάνουν συντομότερη διαδρομή και να εκμεταλλευτούν το ρεύμα που φτάνει τους 3 κόμβους;
Αυτή η απόφαση θα βάλει τις ομάδες στο τρίτο μέρος της διαδρομής ένα μπράτσο 2000νμ ως τα
Windward Islands."Το τελικό στάδιο του σκέλους μέσω των νησιών της Καραϊβικής μέχρι το τέρμα στο Μαϊάμι θα είναι ένας αγώνας ταχύτητας, παρόλο που ενδέχεται κοντά στη Φλόριντα μερικά χαμηλά μπορεί να ανατρέψουν αυτό το σενάριο. Βίαια χαμηλά που μπορεί να αντισταθμίσουν τους 'εμπορικούς' ανέμους που συνήθως σχηματίζονται στον κόλπο του Μεξικού. Η Γεωγραφία της Φλόριντα την κάνει ιδανικό σημείο για ξαφνικές καταιγίδες και είναι πολύ δύσκολο σημείο για να κάνεις προβλέψεις."

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib