Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattasKatekosNAOV

Με τον αγώνα της Κέας ολοκληρώθηκε το 18ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΗΣ

//Κείμενο: Γιώργος Κατέκος, Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσαπέλας//
Ολοκληρώθηκε το 18ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΗΣ που διοργανώνει ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας με την διεξαγωγή του τρίτου και τελευταίου μέρους που ήταν ο αγώνας της Κέας. 
Ένας αγώνας που αποτελείται από τέσσερις βαθμολογούμενες ιστιοδρομίες (Βούλα – Πάτροκλος, Βούλα – Κέα, Κέα – Πάτροκλος, Κέα – Βούλα) και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πετάξουν τη χειρότερη. 
Παραδοσιακά ο συγκεκριμένος αγώνας χαρακτηρίζεται από τις πολλές συμμετοχές.
Έτσι και φέτος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, εβδομήντα ένα σκάφη πήραν θέση την Παρασκευή το απόγευμα και ξεκίνησαν τον αγώνα.

Ο καιρός παρά τις προβλέψεις που έλεγαν για 1-2 μποφόρ από ΝΔ ήταν ανεβασμένος βοηθώντας από τη μεριά του για μια καλή εκκίνηση. Στις 16:00 τα ORC INT & IRC εκκίνησαν και στις 16:10 τα ORC CLUB με κατεύθυνση το πρώτο σημείο στροφής, Καβουρονήσι, και μετά προς Πάτροκλο. Η τακτική έλεγε πορεία προς τις ακτές του Καβουρίου, όπου τα σιγόντα ευνοούν το ανέβασμα προς το Καβουρονήσι, και ακολούθως τακ με πορεία προς Πάτροκλο και περιορισμό τον Κασίδη αριστερά.
Αέρας από Νοτιά 6-8 μίλια με τα σκάφη να ακολουθούν τη δεξιά μεριά της Rumble line καθώς ο Νοτιάς κρατούσε καλύτερα προς τα έξω και το μπράτσο ήταν πιο στρωτό και από πλευράς κυματισμού. 
Μέχρι τον Πάτροκλο τα σκάφη είχαν σχηματίσει τρία γκρουπ τα γρήγορα, τα μέτρια και τα πιο αργά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πέρασμα από τη βαθμολογούμενη πόρτα να γίνει σε τρεις φάσεις με τις ανάλογες συνέπειες. Το πρώτο γκρουπ πέρασε οριακά και πρόλαβε το κόψιμο του αέρα, το δεύτερο πέρασε μεν την πόρτα, αλλά στο Σούνιο αναγκάστηκε να σταματήσει για καμιά ώρα με τα σκάφη που κρατήθηκαν ανοιχτά να είναι λίγο πιο ευνοημένα και να μειώνουν τη διαφορά σε σχέση με αυτούς που ήταν κοντά στο Σούνιο. Το τρίτο γκρουπ, πέρασε μεν αλλά με αρκετή καθυστέρηση και με τον αεράκο που βγήκε πιο αργά. 
Πρώτο σκάφος στην Τζιά έφτασε το OPTIMUM 3-ASPIDA, στις 19:35 με δεύτερο κατά σειρά το JINETERA και τρίτο το ALPHABANK. 

Το Σάββατο ήταν ημέρα χαλάρωσης και ξεκούρασης για τα πληρώματα, που μετά το ξύπνημα και τον πρωινό καφέ ξεχύθηκαν στις παραλίες τις Κέας για το απαραίτητο μπάνιο, μαύρισμα και τις απαραίτητες συζητήσεις για τα δρώμενα της πρώτης ιστιοδρομίας. 
Κυριακή πρωί και πληρώματα άρχισαν τις ετοιμασίες για την επιστροφή. Οι προβλέψεις δεν ήταν και οι καλύτερες καθώς περιμέναμε άπνοια με το μυαλό όλων να τρέχει στα περσινά όπου, για να θυμηθούμε, επί μιάμιση ώρα τα σκάφη προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν από τη μπούκα του λιμανιού της Κέας.
Για καλή μας τύχη όμως ο Αίολος είχε άλλα κέφια φέτος (επιτέλους μετά από χρόνια) και άνοιξε νωρίς τους ασκούς του. Το Βοριαδάκι εντάσεως 8 κόμβων έδωσε μια εντυπωσιακή εκκίνηση με τα μπαλόνια να βιράρονται και να φουσκώνουν το ένα μετά το άλλο, χαρίζοντας ένα πολύχρωμο σκηνικό.
Έτσι τα σκάφη πήραν πορεία προς το Φάρο της Μακρονήσου με τον αέρα να κάνει γύρισμα προς τα δεξιά και να πέφτει σε ένταση. Η ζέστη που επικρατούσε προμήνυε ότι θα εμφανιστεί μπουκαδούρα, όμως στο βάθος ο άστατος ουρανός προβλημάτιζε τα πληρώματα καθώς ήταν ορατή και η πιθανότητα μιας βροχόπτωσης που θα άλλαζε τα δεδομένα. 
Τα σκάφη έφτασαν κοντά στη Μακρόνησο και έκαναν την απαιτούμενη πότζα κινούμενα προς τα Νοτιοδυτικά, με τον αέρα να κόβει σιγά σιγά. Όσοι κρατήθηκαν κοντά στο στενό του Λαυρίου είχαν το σβήσιμο του αέρα που τους έσπρωξε προς τον Πάτροκλο πιο γρήγορα σε σχέση με όσους κρατήθηκαν ανοιχτά για τη μπουκαδούρα. Μια μπουκαδούρα που έκανε την εμφάνισή της γύρω στις δύο το μεσημέρι με την έντασή της να φτάνει έως και τα 18 κόμβους προσφέροντας απολαυστικές ιστιοπλοϊκές στιγμές και μια γρήγορη ιστιοδρομία.
Πλησιάζοντας βέβαια στον τερματισμό ο ουρανός έκλεινε από τα σύννεφα και όλα έδειχναν πως η βροχούλα θα δρόσιζε τους ηλιοκαμένους ιστιοπλόους. Όπερ και εγένετο προς το τέλος των τερματισμών. 
Πρώτο σκάφος τερμάτισε το OPTIMUM 3-ASPIDA, με δεύτερο κατά σειρά το JINETERA και τρίτο το ALPHABANK. Η σειρά ήταν φωτοτυπία με τον τερματισμό στην Τζιά.

Με βάση λοιπόν τις τέσσερις ιστιοδρομίες και την αφαίρεση της χειρότερης, τα αποτελέσματα για τον αγώνα της Κέας έχουν ως εξής: 
ORC INTERNATIONAL
1. SUGAR (Α. Αθανασίου)
2. ERYTOS II (Σ. Τσάβαλος)
3. ZANTINO-WIND (Π. Στρούζας) 
IRC
1. OPTIMUM 3-ASPIDA-HOLMAN F.W. (Ν.Λάζος&Π.Λιβάς)
2. JINETERA (Ι. Κοψιδάς)
3. MELX II-ΕΨΑ (Σ. Παπαγιαννόπουλος) 
ORC CLUB
1. ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης)
2. BELL’ ANGIOLINA (Σ. Πλειαδάκης)
3. NAFSIKA (Δ. Αλχανάτης) 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και των 4 ιστιοδρομιών του αγώνα δείτε τα εδώ.
Το Κύπελλο Άνοιξης αποτελείται από εφτά ιστιοδρομίες για τα ORC INT & IRC και από έξι ιστιοδρομίες για τα ORC CLUB. Με τη συμπλήρωση λοιπόν όλων των ιστιοδρομιών τα αποτελέσματα του Κυπέλλου έχουν ως εξής: 
ORC INTERNATIONAL
1. ALPHABANK (Θ. Τσουλφάς)
2. ZANTINO-WIND (Π. Στρούζας)
3. IONIA (Α. Δεληγιώργης) 
IRC
1. OPTIMUM 3-ASPIDA-HOLMAN F.W. (Ν.Λάζος&Π.Λιβάς)
2. TO KEFI MAS (Θ. Γιουβάνογλου)
3. AFROESSA (Κ. Γκρέτσος) 
ORC CLUB
1. ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης)
2. RAMBLE FISH (Ι. Λαγοπόδης)
3. NAFSIKA (Δ. Αλχανάτης)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib