Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

Οι πρώτες 24 ώρες... το Groupama οδηγεί την κούρσα και μεγαλώνει τη διαφορά

24 ώρες μετά την εκκίνηση του 7ου σκέλους από το Μαϊάμι στη Λισαβόνα τα 6 VO70 φλερτάρουν με την τροπική καταιγίδα, γνωστή ως Αλμπέρτο, και έχουν εκτοξευτεί με ταχύτητες πάνω από 20 κόμβους προς ένα ανορθόδοξο πέρασμα του Ατλαντικού.
The first night of racing approaches, onboard PUMA Ocean Racing powered by BERG
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Η κλασσική συνταγή για να περάσεις τον Ατλαντικό από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά είναι να πας βόρεια και μετά να 'πέσεις' νοτιοδυτικά προς την Ευρώπη, αλλά φέτος ο καιρός δείχνει να δίνει και κάποιες διαφορετικές επιλογές στους navigators. 
Ο Gonzalo Infante, μετεωρολόγος του αγώνα, είπε ότι ο καιρός στο βόρειο Ατλαντικό είναι πολύ ασταθής, η επιλογή να κόψεις δρόμο σε μια πορεία σχεδόν ευθεία για τη Λισαβόνα είναι ανοικτή για τις ομάδες, αλλά θέλει πολύ προσοχή για το σωστό χρονισμό του πότε θα γίνει η κίνηση από τις ομάδες. Πριν την εκκίνηση όλοι οι navigators συμφωνούσαν ότι οι πρώτες 24 με 48 ώρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την υπόλοιπη εξέλιξη του σκέλους.

Kelvin Harrap drives under growing thunderclouds in typical Gulf Stream
conditions capable of generating squalls
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Ο Andrew Cape, navigator του Telefonica, είπε ότι η ομάδα του ανυπομονεί να αφήσει πίσω της τις δυο τελευταίες θέσεις που πήραν και να βγει στην ανοικτή θάλασσα που μέχρι τώρα έχει κερδίσει 3 σκέλη. "Θα υπάρξουν πολλές καταιγίδες εκεί έξω και θα πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο μας ανάμεσα τους. Η τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο είναι η μοναδική πηγή αέρα εκεί έξω και θα πρέπει να παίξουμε με αυτή, και μετά να ψάξουμε για την επόμενη καταιγίδα. Δεν είναι όλα μια ευθεία, αλλά αυτή είναι και η δουλειά μας..."
Tony Mutter trims to leeward while Abu Dhabi Ocean Racing sails in the distance
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Ο στόλος έχει αρχίσει να διασκορπίζεται μετά από 24 ώρες που σχεδόν όλοι ήταν μαζί. Οι διαφορές αρχίζουν να μεγαλώνουν, αν και σε αυτό το στάδιο όλα είναι ακόμα ανοικτά μιας και τα πληρώματα πλασάρονται στην καλύτερη θέση που πιστεύουν ότι θα τους εκτοξεύσει στο 3.590νμ σπριντ προς τη Λισαβόνα.
Στο κέντρο του ο Αλμπέρτο διατηρεί ανέμους κοντά στους 35 κόμβους, αλλά το πιο πιθανό είναι οι ομάδες να προσπαθήσουν να περάσουν λίγο πιο έξω από το κέντρο της τροπικής καταιγίδας που θα έχει βέβαια λιγότερο δυνατούς ανέμους, αλλά πιο ευνοικές γωνίες.
Το Groupama sailing team οδηγεί την κούρσα σταθερά από τις πρώτες ώρες μετά την εκκίνηση και ήταν το πρώτο σκάφος που έκανε πόντζα στα βορειανατολικά και το ακολούθησε μετά από λίγο το Puma. Αυτά τα δυο σκάφη βρίσκονται πιο βόρεια από όλους και έχουν πάρει και μια μικρή διαφορά από τον υπόλοιπο στόλο. Το Groupama είναι πρώτο και με τις τελευταίες αναφορές θέσεων δείχνει να κερδίζει συνεχώς μίλια από τα υπόλοιπα σκάφη. Δεύτερο το Puma περίπου 26νμ πίσω του.
Erwan Israel helming Groupama Sailing Team as they beat upwind,
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race
Ο Damian Foxall, watch captain, είπε:
"Μέχρι τώρα ήμασταν σε θέση να καθορίσουμε εμείς το που θέλουμε να πάμε στα κρίσιμα σημεία και ο υπόλοιπος στόλος ακολουθούσε.
Είναι μια καλή θέση να βρίσκεσαι, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε πόντζα και πλέον πάμε με μεγάλες ταχύτητες προς το τελικό προορισμό μας, τη Λισαβόνα.
Αν κρατήσει αυτό τα πράγματα δείχνουν καλά."

Adam Minoprio is lowered over the side of the boat
to clear some weed from the keel,
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/VOR)
Στην τρίτη θέση προς το παρόν είναι το Telefonica που είναι λίγο πιο νότια από το Groupama και έχει 41νμ διαφορά από τους πρωτοπόρους. Και σχεδόν στο ίδιο σημείο είναι και το Camper που είναι 43νμ πίσω από το Groupama, αλλά στο ίδιο στίγμα με το Ισπανικό σκάφος.
Πέμπτο και έκτο είναι το Abu Dhabi και το Team Sanya, που είναι και τα δυο σκάφη που αναγνωρισμένα πλέον μειονεκτούν σε ταχύτητα έναντι των άλλων 4 σκαφών.
Με τη διαφορά του πρώτου με τον τέταρτο να είναι μόλις 14 βαθμοί, και με την πρώτη θέση να δίνει 30 βαθμούς στο νικητή, κάθε ένα από τα υπόλοιπα 3 σκέλη θα είναι κρίσιμα στην ανάδειξη του συνολικού νικητή του αγώνα.
Το Telefonica στα τελευταία σκέλη δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, και για πρώτη φορά στο 6ο σκέλος δεν πήρε θέση στο βάθρο και μετά στο Miami inport race τερμάτισε τελευταίο.  
Ο MCM Diego Fructuoso είπε ότι το κλίμα στην ομάδα είναι καλό και ακόμα έχουν αυτοί τον έλεγχο του παιχνιδιού.
"Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή, παρά τα άσχημα αποτελέσματα που φέραμε. Θα δώσουμε τα πάντα σε αυτό το σκέλος να φτάσουμε στη Λισαβόνα πρώτοι, για να αποδείξουμε ότι δεν ξεχάσαμε πως να κερδίζουμε."
Ian Walker keeping an eye on the fleet, onboard Abu Dhabi Ocean Racing
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Το Abu Dhabi μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο inport και στην εκκίνηση του 7ου σκέλους, έδειξε ότι μπορεί να πάσχει σε ταχύτητα και στα όρτσα και στα πρύμα, αλλά όσον αφορά τις καλές επιλογές και τον χειρισμό του σκάφους έχει μια από τις καλύτερες ομάδες.
Αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του, και παρά του ότι έφυγε από το Μαϊάμι πρώτο και έδειχνε αποφασισμένο, ότι άλλωστε σημαίνει και το όνομα του στα Αραβικά Azzam, να τα δώσει όλα, έχασε πολύτιμο χρόνο και ταχύτητα όταν μπλέχτηκε μια σακούλα γύρω από την καρίνα του...

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib