Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

52 Super SeriesALL4ONEAzzuraGladiatorinshoreQuantum RacingRanTP52

52 Super Series... μόνο στο Νονό το sequel ήταν καλύτερο από την πρώτη ταινία...

Πως να κάνεις έναν αγώνα ενδιαφέροντα όταν έχεις μόνο 5 συμμετοχές;
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Το Audi MedCup ήταν, ειδικά τα πρώτα χρόνια του, ένα εξαιρετικό γεγονός, αλλά το υπερβολικό κόστος και ο ελιτίστικος χαρακτήρας του το αποξένωσε από την ιστιοπλοϊκή κοινότητα και κυρίως από τους χορηγούς. Αναντίρρητα το Audi MedCup πρόσφερε εξαιρετικό θέαμα και είχε καταφέρει να φέρει την ιστιοπλοΐα στις οθόνες των υπολογιστών μας, και όχι μόνο. Από εμπορική πλευρά έδειχνε ότι έχει βρει τη χρυσή τομή και οι χορηγοί αμέσως έκαναν την εμφάνιση τους. 
Η ιστιοπλοΐα 'πουλάει', απλώς πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στο κόστος και τα οφέλη που προσφέρει γιατί όλα δείχνουν ότι είναι πολύ ακριβή σε σχέση με το τι είναι διατεθειμένη η αγορά να προσφέρει. 
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Και το λειτουργικό κόστος των ομάδων είναι υψηλό, αλλά και τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των αγώνων μεγάλα, οπότε ένας ένας οι χορηγοί την έκαναν όσο περνούσαν τα χρόνια, αφήνοντας μόνο 4-5 ομάδες, βασικά αυτές που δεν χρειάζονταν χορηγό γιατί οι ιδιοκτήτες τους απλώς δεν ξέρουν τι έχουν...Έτσι όμως δεν φτιάχνεις ένα κορυφαίο πρωτάθλημα grand prix, μένεις με 5 σκάφη και παρακαλάς να έρθει κανά TP52 καταμετρημένο ως IRC για να συμπληρωθεί η 11αδα... που λέει ο λόγος. Αν και οι 11-13 συμμετοχές είναι κατά τα λεγόμενα όλων ένα ικανοποιητικό νούμερο για να αποκτήσουν ενδιαφέρον ξανά οι αγώνες των TP52. 
Από την μικρή επαφή που είχα με τo Audi MedCup, το περασμένο Σεπτέμβριο είχα βρεθεί προσκεκλημένος της Quantum Racing στη Βαρκελώνη, σας λέω ότι το προϊόν, δηλαδή τα σκάφη και οι ομάδες είναι εξαιρετικά. Προσφέρουν συναρπαστικούς αγώνες με κοντινές μάχες και πολύ υψηλό επίπεδο. 
Αλλά το υπόλοιπο πακέτο πριν μπεις στο νερό και μετά τους αγώνες αν το συγκρίνω με το Volvo Ocean Race δεν έχει καμία σχέση. 
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Αυτό που μου έκανε εντύπωση όσον αφορά την συμπεριφορά των ανθρώπων είναι το πόσο κλειστή κάστα ήταν τα πληρώματα, οι υπεύθυνοι, ακόμα και οι διοργανωτές.
Στο Audi MedCup, υπήρχε ένα κλίμα περιφρόνησης για όποιον δεν ήταν μέσα στην κάστα τους. Δεν ήσουν αρκετά καλός σχεδόν ούτε και για να σου μιλήσουν. Ακόμα και το press office που υποτίθεται δουλεύει για τους δημοσιογράφους και είναι εκεί για να διευκολύνει την δουλειά των μέσων ήταν δύσκολα προσεγγίσιμο με το ζόρι σου ανταπαντούσαν. 
Αντίθετα η εμπειρία του VOR ήταν εντελώς αντίθετη, όλοι ήταν εκεί για να σε εξυπηρετήσουν, από την κοπέλα στο ρεσεψιόν μέχρι και τον ίδιο τον Knut Frostad που δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει σε οποιονδήποτε, όλοι είναι το ίδιο σημαντικοί. 
Δεν υπήρχε περίπτωση στα TP52 να πιάσεις για παράδειγμα τον Ed Baird, στο ντόκο και να σταματήσει για να σου πει δυο λόγια, αντίθετα ο Iker Martinez ακόμα ιδρωμένος από το inport σταμάτησε και απάντησε σε ότι ερώτηση και αν είχα, για να μην πω για τον Mike Sanderson που σχεδόν πήρε τηλέφωνο αυτός για να κανονίσουμε τη συνάντησή μας. 
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Τώρα βέβαια είχα ξεκινήσει να γράψω απλώς για τα αποτελέσματα των δυο πρώτων ημερών της προσπάθειας που κάνει η κλάση των Tp52 για να αναβιώσει τους αγώνες της... και έφτασα πάλι να φλυαρώ, αλλά... Ας το κάνω και αυτό γιατί μπορεί να μην έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάσταση όπως έχει γίνει, αλλά τα σκάφη τα αγαπάμε, είναι εντυπωσιακά και θέλουμε να ξαναδούμε αγώνες με πολλά TP52 στην γραμμή της εκκίνησης. 
Εχτές πρώτη μέρα του 39ου Conde de Godo το νέο Azzurra καθάρισε τον ανταγωνισμό με 1,1,2 στις τρεις κούρσες που έγιναν, το ακολούθησε το RAN με κούρσες 2,2,1 και τρίτο ήταν το Quantum Racing με τρεις τρίτες θέσεις, σίγουρα όχι το αποτέλεσμα που περίμενε ο περσινός νικητής. 
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Σήμερα μετά από 2 καλούς αγώνες με την μπουκαδούρα να είναι δυνατή στη Βαρκελώνη το RAN του Niklas Zennström, που το τιμονεύει και ο ίδιος, με μια 3η και μια 1η θέση βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 9 βαθμούς στο σύνολο. Με τους ίδιους βαθμούς είναι δεύτερο το Azzurra μετά την 2η και 3η θέση της σημερινής μέρας. 
Ο νικητής όμως της δεύτερης μέρας των αγώνων είναι το Quantum Racing με μια 1η και μια 2η θέση, μετρίασε τις κακές εντυπώσεις τις πρώτης μέρας (θα ησύχασε και ο Ed Reynolds και από την γκρίνια) και είναι τρίτο στη γενική με 12 βαθμούς. 
TP52 Superseries in Barcelona, Spain (photo by Xaume Olleros/52 Super Series)
Το Quantum έχει στη σύνθεση του τέσσερις νικητές του America's Cup με το Alinghi τους Ed Baird, Juan Vila, Warwick Fleury και τον Lorenzo Mazza. Το πρόβλημα της χθεσινής μέρας σύμφωνα με τον Ed Baird, που το τιμονεύει, ήταν οι εκκινήσεις τους, απλώς δεν ήταν καλές, και σε αυτούς τους αγώνες αν δεν πάρεις καλή εκκίνηση δεν έχει καμία τύχη να ανακάμψεις.
Σήμερα ειδικά στον πρώτο αγώνα που κέρδισε το Quantum πήρε την καλύτερη εκκίνηση και δεν απειλήθηκε καθόλου. Στο δεύτερο αγώνα σήμερα το RAN με την ανώτερη ταχύτητα του στα πρύμα, που έδειξε και από εχτές ότι διαθέτει, και με καλή τακτική κέρδισε εύκολα ειδικά όταν ο αέρας ανέβηκε κι άλλο και έφτασε τους 20 κόμβους. 
Σε ολόκληρη τη σεζόν τα σκάφη θα φέρουν ένα αυτοκόλλητο προς τιμή του John Cook, του δημοφιλούς ιδιοκτήτη και κυβερνήτη του Cristabella, που πέθανε τον Απρίλιο. 

Quotes: 
Juan Vila (ESP) Navigator Quantum Racing (USA):
“It was much better than yesterday. We had two good starts on the line and went the way we wanted and that helps. First race worked out well. Second race we went round the top mark in first place, but Rán did a good job on the first run.” 
“There was not much difference from yesterday to be honest. But that metre extra on the beat makes the difference. That was getting out of the starts and doing the first upwinds well. Then when you are first boat on the upwind, you can control and extend.” 
“It is an amazing fleet. It is really, really great with these boats, it comes down to a few mistakes. Doing a few things well makes a difference.” 

Adrian Stead (GBR) tactician Rán: “We are really pleased. We had an opportunity to get through but were really well. third in the end. But I think the four boats finished within ten seconds of each other on the line – with a Wally in there too which made things interesting. The breeze built for the second race and we had our first go with our Code 3.5 jib and that worked. That is something Quantum had last year. It works well for us. We sailed a good run when we got offshore, finding more pressure where we could let the boat do the work. So we are really pleased to be leading the 52 Super Series after today.” 

Vasco Vascotto (ITA) tactician Audi Azzurra Sailing Team:“Compared to yesterday we made some mistakes in all areas, and so you pay. But it is quite clear that when Quantum are ahead of us they try to slow us much as they can. And that will be the game from now until the end of the season. Rán is a little more clear of that, nobody is watching for them right now, but later on we will need to pay attention because they are quick, especially downwind, and they are sailing well. They have good sailors on board and that is why they are leading. It is long season.” 

52 Super Series, Trofeo de Vela Conde de Godo, Day 2, After 5 Races: 
  1. Rán (SWE) 2,2,1,3,1 9pts, 
  2. Audi Azzurra Sailing Team (ITA), 1,1,2,2,3 9pts 
  3. Quantum Racing (USA) 3,3,3,1,2 12 pts 
  4. Gladiator (GBR) 4,4,4,4,5 12pts 
  5. Audi Sailing Team powered by ALL4ONE (GER/FRA) DNC, DNC, DNC, 5,4 18pts

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib