Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattasKatekosoffshore

Το ΠΣΚ ολοκληρώνεται το Κύπελλο Άνοιξης του ΝΑΟΒ

//Κείμενο: Γιώργος Κατέκος, Φωτογραφίες: Γιώργος Κατέκος & Δημήτρης Τσάπελας//
Το Κύπελλο Άνοιξης, που διοργανώνει ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας, άνοιξε, για 18η χρονιά, την αγκαλιά και τα πανιά του προκειμένου να υποδεχτεί και να ταξιδέψει σκάφη και πληρώματα.
Το Κύπελλο Άνοιξης γίνεται σε δυο φάσεις μέσα σε δυο Σαββατοκύριακα και αποτελείται από τρεις διοργανώσεις.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαΐου έγιναν οι αγώνες του Πατρόκλου και των Παλινδρομικών διαδρομών, ενώ το Κύπελλο ολοκληρώνεται το προσεχές Παρασκευοσαββατοκύριακο με τον αγώνα της Κέας. 

ΑΓΩΝΑΣ «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ 2012» 
Το ξεκίνημα έγινε το Σάββατο 19 Μαΐου με τον αγώνα του Πατρόκλου.
Τα 56 σκάφη των τριών κατηγοριών βρέθηκαν στην εκκίνηση στις 11:00 π.μ. Λόγω του πλήθους τους δόθηκαν από την Επιτροπή Αγώνων δύο εκκινήσεις, πρώτα έφυγαν τα ORCi & IRC και ακολούθησαν τα ORC CLUB. 

Η διαδρομή ήταν εκκίνηση ανοιχτά του ομίλου της Βούλας, οι βραχονησίδες Καβουρονήσι και Κασίδης αριστερά, καβατζάρισμα ποντισμένης σημαδούρας στην Καταφυγή (λίγο πριν το στενό του Πατρόκλου), Κασίδης και Καβουρονήσι δεξιά και τερματισμός έξω από τον όμιλο της Βούλας. Η εκκίνηση δόθηκε με συννεφιασμένο καιρό και έναν ενισχυμένο Βορειοδυτικό αέρα, από τις 330 μοίρες εντάσεως 18 μιλίων, που ήταν ιδανικός για εντυπωσιακές φάσεις. Πράγματι, τα σκάφη ξεκίνησαν με στόχο το πρώτο σημείο αλλαγής πορείας, που ήταν το Καβουρονήσι. Ορισμένοι πήραν το ρίσκο να σηκώσουν νωρίς τα μπαλόνια, με το OPTIMUM 3 και το FLIRT II να τα μαϊνάρουν αλλά όχι οικειοθελώς, καθώς ενας λάθος χειρισμός στην οριακή πλεύση έσκισε τα δυο μπαλόνια. Γρήγορα όμως τα δυο σκάφη σήκωσαν άλλο μπαλόνι και συνέχισαν κανονικά τον αγώνα τους. 
Μετά το Καβουρονήσι ο καιρός ήρθε πιο ποδιστά, με τάση να γυρνάει προς το βοριά με την ένταση να παίζει από 14 μέχρι και 23 μίλια, σπρώχνοντας τα σκάφη κατάπρυμα προς την σημαδούρα στην Καταφυγή. Πρώτο σκάφος καβατζάρισε το OPTIMUM 3 ακολουθούμενο από το ALPHABANK και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Μάλιστα τα ελαφρά γυρίσματα του καιρού επηρέασαν τις ταχύτητες των σκαφών και φτάσαμε ώστε στην σημαδούρα να φτάσουν να γυρίσουν μαζί εφτά σκάφη (SERENDIPITY, IONIA, CLEOPATRA, TO KEFI MAS, URSUS MINOR, GANT) με τα αναμενόμενα στριμώγματα, επαφές, φωνές και ότι άλλο συνοδεύει τέτοιες στιγμές. 
Η επιστροφή από τον Πάτροκλο έφερε δίλημμα τακτικής καθώς ο καιρός άρχιζε να καθαρίζει από τα σύννεφα με τον ήλιο να κανει σιγά σιγά την εμφάνισή του και να τίθεται θέμα μπουκαδούρας. Οπότε οι επιλογές ήταν Αττική ή ανοιχτά που ο αέρας κρατούσε καλύτερα. Έτσι κι έγινε καθώς όσοι διάλεξαν τη δεύτερη επιλογή μέχρι τις Φλέβες στάθηκαν τυχεροί και πέρασαν μπροστά από εκείνους που διάλεξαν την πρώτη επιλογή.
Στις Φλέβες ο αέρας σταμάτησε με τα πιο γρήγορα σκάφη να είναι τυχερά και να γλιστράνε με την βοήθεια ρεφλών που εμφανίστηκαν, ενώ τα πιο πίσω σκάφη χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι και δυόμιση ώρες ώσπου να εμφανιστεί η μπουκαδούρα και να τους φέρει στον τερματισμό. Κανονιά για την κατηγορία IRC πήρε το σκάφος OPTIMUM 3-ASPIDA – HOLMAN FW των Νίκου Λάζου & Περικλή Λιβά για τα ORC International το ALPHABANK του Θοδωρή Τσουλφά ενώ για τα ORC CLUB το AVANTI του Κούλη Τζακάκου. 
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: 
ORC INTERNATIONAL 
1. ALPHABANK (Θ. Τσουλφάς) 
2. ZANTINO-WIND (Π. Στρούζας) 
3. CHIARA IASON (Ν. Φωτίου) 
IRC 
1. OPTIMUM 3-ASPIDA – HOLMAN FW (Ν. Λάζος&Π. Λιβάς) 
2. GANT (Γ. Κριμιτσάς) 
3. CLEOPATRA (Ν. Νικολόπουλος) 
ORC CLUB 
1. RAMBLE FISH (Ι. Λαγοπόδης) 
2. AEGEAS I (Σ. Τζίτζης) 
3. ILIADA (Π. Τεντές) 


ΑΓΩΝΑΣ «ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2012» 
Η Κυριακή 20 Μαΐου ήταν μέρα των Παλινδρομικών Διαδρομών οι οποίες αποτελούνται από δύο ιστιοδρομίες Όρτσα-Πρίμα για τα ORCi & IRC και για τα ORC CLUB μια coastal διαδρομή απόστασης 14 μιλίων. 
Η εκκίνηση για τα ORC CLUB δόθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11:00 το πρωί και τα 20 σκάφη ξεκίνησαν με τη διαδρομή να είναι Καβουρονήσι και Φλέβες αριστερα, σημαδούρα στη Βάρκιζα, Κασίδης δεξιά και να ολοκληρώσουν με τον τερματισμό μπροστά από το Ν.Α.Ο.Βούλας. Η εκκίνηση δόθηκε με λιγοστό αεράκι από τα Βοριοδυτικά, με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι η μπουκαδούρα δεν θα αργούσε να βγει. Έτσι υπομονετικά τα σκάφη έπλεαν με τα μπαλόνια τους προς τις Φλέβες και εν συνεχεία προς τη σημαδούρα που ήταν ποντισμένη στο ύψος περίπου του ISLAND στη Βάρκιζα. Η μπουκαδούρα που βγήκε γύρω στις μιάμιση το μεσημέρι βοήθησε ώστε να γίνει μια ενδιαφέρουσα ιστιοδρομία αφήνοντας τα πληρώματα ικανοποιημένα. 
Την κανονιά πήρε το σκάφος ADRA του Ζηνόβιου Γρηγοριάδη ακολουθούμε νο από το TOMAHAWK του Τάκη Σκαρμέα και το SHOUKYτου Βασίλη Θεοδόρου. 
Για την ιστιοδρομία τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: 
1. ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης) 
2. HIMAIRA (Σ. Τορόσης) 
3. RAMBLE FISH (Ι. Λαγοπόδης) 

Τα όρτσα-πρίμα για τα ORCi & IRC είχαν εκκίνηση στις 12:00 αλλά όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ο αέρας δεν είναι ευνοϊκός στην προγραμματισμένη ώρα, και τα 28 σκάφη περίμεναν υπομονετικά τον Αίολο να ανοίξει το ασκί του.
Γύρω στη μία το μεσημέρι άρχισε να εμφανίζεται στον ορίζοντα η μπουκαδούρα από τις 180 μοίρες και με ένταση οριακά στα 6 μίλια. Η Επιτροπή άρχισε τη διαδικασία του πεντάλεπτου και τα σκάφη πήραν τη θέση τους στην εκκίνηση και ξεκίνησαν για τα πρώτα όρτσα. Όμως η Επιτροπή αναγκάστηκε να δώσει Γενική Ανάκληση, καθώς περί τα μισά σκάφη βρίσκονταν εκτός γραμμής. Η δεύτερη εκκίνηση έγινε στις 12:55 με τα σκάφη να εκκινούν κανονικά αυτή τη φορά και αμέσως να απλώνουν στο στίβο κάνοντας την τακτική τους, είτε στο αριστερό μέρος του στίβου, που έδινε περισσότερα σιγόντα, είτε στο δεξί. 
Την πρώτη ιστιοδρομία για τα ORC International κέρδισε το ACTIVISTA του Δημήτρη Λέκκα με δεύτερο το ZANTINO-WIND του Τάκη Στρούζα και τρίτο το BOOKER με κυβερνήτη το Σίμο Καμπουρίδη, ενώ στα IRC πρώτο ήταν το GANT του Γ. Κριμιτσά δευτερο το MELX II-ΕΨΑ του Σταύρου Παπαγιαννόπουλου και τρίτο το OPTIMUM 3-ASPIDA – HOLMAN FW των Νίκου Λάζου & Περικλή Λιβά. 
Η δεύτερη ιστιοδρομία της ημέρας διεξήχθη κανονικά με την εκκίνηση γύρω στις 15:00 και τη μπουκαδούρα να ενισχύεται και να φτάνει μέχρι τα 14 μίλια ένταση και διεύθυνση από τις 170 μοίρες, γεγονός που βοήθησε τα σκάφη να κάνουν τις δυο στροφές στο στίβο με βοηθό τον αέρα και τα πληρώματα να ευχαριστηθούν τις κούρσες που σε boat to boat προσέφεραν πολύ κυνηγητό και αλλαγές στις κατατάξεις. 
Τη δεύτερη ιστιοδρομία για τα ORC International κέρδισε το BOOKER με δεύτερο το ALPHABANK του Θοδωρή Τσουλφά και τρίτο το ZANTINO-WIND, ενώ για τα IRC νικητής ήταν το CLEOPATRA του Νίκου Νικολόπουλου με δεύτερο το MELX II-ΕΨΑ και τρίτο το OPTIMUM 3-ASPIDA – HOLMAN FW. 
Τα συνολικά αποτελέσματα των δύο ιστιοδρομιών έχουν ως εξής: 
ORC INTERNATIONAL 
1. BOOKER (Σ. Καμπουρίδης) 
2. ACTIVISTA (Δ. Λέκκας) 
3. ZANTINO-WIND (Π. Στρούζας) 
IRC 
1. MELX II-ΕΨΑ (Σ. Παπαγιαννόπουλος) 
2. GANT (Γ. Κριμιτσάς) 
3. CLEOPATRA (Ν. Νικολόπουλος) 

Τα προσωρινά αποτελέσματα του Κυπέλλου Άνοιξης μετά τη συμπλήρωση τριών ιστιοδρομιών για τα ORC INT & IRC έχουν ως εξής: 
ORC INTERNATIONAL 
1. ALPHABANK (Θ. Τσουλφάς) 
2. ZANTINO-WIND (Π. Στρούζας) 
3. CHIARA IASON (Ν. Φωτίου) 
IRC 
1. OPTIMUM 3-ASPIDA – HOLMAN FW (Ν. Λάζος&Π. Λιβάς) 
2. URSUS MINOR (Σ. Νούτσος) 
3. TO KEFI MAS (Θ. Γιουβάνογλου) 

Τα προσωρινά αποτελέσματα του Κυπέλλου Άνοιξης μετά τη συμπλήρωση δυο ιστιοδρομιών για τα ORC CLUB έχουν ως εξής: 
ORC CLUB 
1. RAMBLE FISH (Ι. Λαγοπόδης) 
2. ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης) 
3. DE MALO V (Γ. Γιαπαλάκης) 

Αναλυτικά αποτελέσματα στο http://sailresults.gr/

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib