Tuesday, May 29, 2012

Ken Read: "...είναι πιο εύκολο να πας καλά όταν περνάς καλά"

Καιρό έχουμε να αναρτήσουμε ένα από εκείνα τα απολαυστικά email του Ken Read που γλαφυρά περιγράφει την ατμόσφαιρα στο σκάφος του και στον αγώνα. 
Skipper Ken Read enjoying his time at Cape Horn, onboard PUMA Ocean Racing
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Μάλιστα κατά σύμπτωση σήμερα το μεσημέρι σχολίαζα με ένα φίλο, που τελικά δε θα πάει στους Ολυμπιακούς, τα τεκταινόμενα στο VOR, ειδικά το πως πάει το Groupama στα πρύμα!!! (μάλλον θα πρέπει να του κάνουν έλεγχο αντιντόπινγκ στη Λισαβόνα) και λέγαμε ότι ο Cammas, όπως και όλοι οι κοντοί, και ο φίλος κοντός είναι, κρύβουν έναν μικρό Ναπολέοντα μέσα τους.
Ο Cammas πρέπει να είναι ο πιο αυστηρός και απαιτητικός κυβερνήτης από τους έξι, και το πλήρωμα και το σκάφος πρέπει να τα πιέζει όσο δεν πάει... και γελώντας λέγαμε ότι το πλήρωμα που θα πρέπει άσχετα με το αποτέλεσμα να περνάει καλύτερα είναι το Puma, με τον Ken Read. 
Μάλλον θα πρέπει να μας άκουσε ο Ken γιατί στο τελευταίο email που έστειλε σχολίαζε ακριβώς αυτό το πράγμα, το πόσο καλά περνάει το πλήρωμα του... Διαβάστε. 
By: Ken Read, Skipper, PUMA Ocean Racing powered by BERG 
Jonathan Swain adjusting sail trim after a tack.

(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
"Ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο μέρος του αγώνα μέχρι τώρα; Το γεγονός ότι αυτό το πλήρωμα, χωρίς εξαίρεση, ακόμα γελά με τα αστεία που κάνει ο ένας στον άλλον σα να είμαστε ακόμα στην πρώτη μέρα. Και αυτό είναι τεράστιο μέρος του αθλήματος μας. Η χημεία του πληρώματος. Η χημεία κάνει κάθε παιχνίδι ποιο απολαυστικό, και είμαι πεπεισμένος ότι όταν περνάς καλά έχεις και καλύτερη απόδοση. 

Είναι ένα από τα πράγματα που ο Brad και εγώ μιλήσαμε όταν συζητούσαμε να μπει στην ομάδα 2 χρόνια πριν. Θέλαμε να περάσουμε καλά, και αν περνάγαμε καλά το πιθανότερο ήταν να μας συνέβαιναν και καλά πράγματα. 

Τώρα σας λέω σίγουρα ότι είναι πιο εύκολο να πας καλά όταν περνάς καλά. Αυτή η ομάδα είχε τις ευκαιρίες της να τα χάσει όλα ειδικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Αλλά κανείς δεν το άφησε να μας καταβάλει. Ήταν διασκεδαστικό. 
Ryan Godfrey and Tom Addis relax to leeward in calm sailing conditions.
Τώρα, πόση διασκέδαση είναι αυτό το σκέλος; Όχι πολύ. Το Groupama στην αρχή είχε μια μεγάλη διαφορά μόνο για να την χάσει. Το Telefonica είχε μια μεγάλη διαφορά και αυτό μόνο για να την χάσει. Τώρα το Abu Dhabi είναι σε μια απίστευτη θέση, είναι πολύ μπροστά, αλλά με ένα μέτωπο που έρχεται από πίσω και με ταχύτητα όσο κάνουν και τα σκάφη 20-22 κόμβους... και δυστυχώς για αυτούς θα πάρουν τον αέρα τελευταίοι πράγμα που σημαίνει ότι η πρωτιά τους σε αυτό το σημείο αιμορραγεί... περίπου 10 μίλια σε κάθε αναφορά. Θα πρέπει να είναι πολύ εκνευριστικές στιγμές για αυτούς, και έχουν κάνει έναν φοβερό αγώνα μέχρι τώρα. 
Michi Mueller and Shannon Falcone, both PUMA veterans from the last race, find ample time to relax on the foredeck in the calm conditions. (Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Λίγο λιγότερο εκνευριστικό είναι για εμάς, προσθέτω. Είμαστε ακροατές σε αυτό το σκέλος, δεύτεροι αν και έχουμε βρεθεί σε αρκετές δύσκολες περιστάσεις. Η μικρή μας περιπλάνηση μέσα από το ρεύμα του Κόλπου και το κοπάνημα για να πάμε βόρεια ήταν απολαυστικά, αν σου αρέσει η κολονοσκόπηση.
Κρατάμε ακόμα σε αυτό το σκέλος για διάφορους λόγους, αλλά δεν μπορώ να μη σκέφτομαι ότι η χημεία της ομάδας μας βοηθάει. 
Όπως τότε που πήγαμε για το εικοστό τακ της μέρας μέσα στο ρεύμα και σκίσαμε τον ολοκαίνουριο #2 φλόκο μας όταν το τακ του πανιού ξεκόλλησε στους 25 κόμβους όρτσα με 3.8 κόμβους αντίθετο ρεύμα... Αλλά τα παιδιά τα κατάφεραν και τελικά καλά πράγματα μας συνέβησαν. Όχι βέβαια πολύς ύπνος. 
Ryan Godfrey and Rome Kirby go to work on fixing a torn sail below.

(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Τελικά όταν μας πλησίαζε το μέτωπο μας έφτασε όλος ο στόλος. Εμείς κάναμε πόντζα σε κάθε αλλαγή όταν τα άλλα σκάφη ερχόντουσαν ευθεία καταπάνω μας, παίρνοντας πίσω την διαφορά που είχαμε κάνει. Τα πήραμε; Φυσικά. Ήταν ότι χειρότερο, ήμασταν σε μια κατάσταση που δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα. Αλλά η στάση του πληρώματος που έμεινε σταθερό και πήραμε σωστές αποφάσεις που μας έφεραν στο σπριντ των 1.400νμ για τη Λισαβόνα. 
Skipper Ken Read, onboard PUMA Ocean Racing

(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Δουλεύουμε την πορεία μας από σταβέντο με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα και στοχεύοντας πιο ψηλά όλη μέρα, που μας έφερε πάλι στο παιχνίδι. Αλλά ποιος ξέρει για πόσο. Κοιτάτε το καημένο το Abu Dhabi που λόγω καιρού πρέπει να κάτσει και να παρατηρεί την διαφορά του να εξανεμίζεται.
Τι θα γίνει τελικά; Κανείς δεν ξέρει. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς τη Λισαβόνα μέχρι να φτάσουμε να σταματήσουμε εντελώς 100 μίλια πριν το τέρμα, όπως λέει η πρόγνωση. Ακόμα ένα εμπόδιο λοιπόν σε ένα σκέλος γεμάτο εμπόδια. 
Ευελπιστούμε ότι η καλή μας χημεία θα κρατήσει για κανά δυο μέρες ακόμα, όσο χρειαζόμαστε για τελειώσουμε το σκέλος. 
- Kenny

No comments:

Post a Comment