Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

17deltio typouGreek Regattasplatu25

Θα γίνει η ανατροπή στη Β΄ Φάση του Πανελλήνιου Platu25;

//Δελτίο Τύπου: Ελληνικής κλάσης Platu25//
Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και η Ελληνική κλάση Platu25, προκηρύσσουν την Β΄ Φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος σκαφών Platu25 στις 12 & 13 Μαΐου 2012.
Το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί σε τρεις φάσεις με τις ομάδες να έχουν το δικαίωμα να 'πετάξουν' την χειρότερη εμφάνιση τους από τη συνολική βαθμολογία, οπότε έτσι αυξάνεται το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός και ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και μια ομάδα που μπορεί να μην καταφέρει να συμμετάσχει σε κάποια από τις τρεις διοργανώσεις.
Από την Α΄φάση που έγινε στις 4-5 Φεβρουαρίου η μεγάλη διαφορά με την τωρινή φάση, είναι φυσικά η θερμοκρασία, τον Φεβρουάριο το κρύο ήταν τσουχτερό σε αντίθεση με το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται που αναμένεται να έχουμε ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα.
Όσον αφορά τις συμμετοχές, σχεδόν όλες οι ενεργές ομάδες της κλάσης θα δώσουν το παρόν, άλλωστε έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς από την Α΄Φάση... και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τους επιλύσουν στο νερό.

Νικητής της Α΄Φάσης ήταν το σκάφος Modus Vivendi-3alfa, του Κώστα Καραγεωργίου που τα τελευταία χρόνια είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες στον κόσμο στην κλάση. Η ομάδα του Modus Vivendi-3alfa στη συγκεκριμένη φάση θα παρουσιαστεί με λίγο διαφορετική σύνθεση στους αγώνες. Ο βασικός κορμός της ομάδας που αποτελείται από τους Παγκόσμιους πρωταθλητές Παναγιώτη Μάντη στο τιμόνι και Παύλο Καγιαλή στο τριμάρισμα, δεν θα αγωνιστεί μιας και είναι στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο 470 που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στους ΟΑ. Η έλλειψη του βασικού δίδυμου του Modus Vivendi-3alfa θα αφήσει ένα κενό που δύσκολα θα αναπληρωθεί στην ομάδα που θέλει όσο τίποτα να κερδίσει το Πανελλήνιο μιας και πέρυσι δεν τα κατάφεραν. 
Ο περσινός πανελληνιονίκης και δεύτερος στο φετινό πρωτάθλημα προς το παρόν είναι το σκάφος ΝΑΥΣΙΘΟΗ (πρώην ΕΥΡΥΑΛΟΣ) που το τρέχει η ομάδα Αταλάντη, του Στρατή Ανδρεάδη, με πλήρωμα τους Θόδωρο Πολυχρονίδη, Τάσο Μηλιώνη και Δημήτρη Γεροντάρη θα επιχειρήσει την επιστροφή στην πρώτη θέση, αλλά και αυτή θα στερηθεί τις πολύτιμες υπηρεσίες του tactician Στέλιου Σωτηρίου που βρίσκεται στο Παγκόσμιο των 49er στην Κροατία διεκδικώντας κι αυτός θέση στους Ολυμπιακούς.
Με τις δυο πιο δυνατές ομάδες αποδεκατισμένες από τις απουσίες βασικών μελών τους δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε πλέον φαβορί για το νικητή της Β΄ Φάσης.
Αχτύπητη ομάδα δεν υπάρχει και αυτό κάνει τον ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον ακόμα πιο έντονο.
Μια ομάδα που αξίζει να παρακολουθήσουμε είναι η ομάδα των αδελφών Μανωλάκη, παρόλο που είναι πρόσφατοι στην κλάση, έχουν δείξει την κλάση τους και με το σκάφος ΩΚΕΑΝΟΣ έχουν ήδη σημαντικές επιτυχίες.
Το ANACONDA με τον Σπύρο Βενετσιάνο, μια από τις παλιότερες και πιο έμπειρες ομάδες που ανασυγκροτήθηκε, δεν ευχαριστήθηκε την 4η θέση της Α΄φάσης και έρχεται με πολύ όρεξη για να κάνει "ζημιά" στους συνήθεις υπόπτους της κλάσης.
Μια ακόμα έμπειρη ομάδα είναι το URSA MINOR AEGEAN του Ανδρέα Καραλή, που ναι μεν χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια στα αποτελέσματα του, αλλά θέλει και αυτό να κάνει κάτι καλύτερο φέτος. Το ξεκίνημα στην Α' φάση ήταν απογοητευτικό και πλέον με τον Ιάσωνα Σπανωμανώλη στο τιμόνι θέλουν να διεκδικήσουν, γιατί όχι, και τη νίκη στην Β΄ φάση. 
Μια ακόμα νέα ομάδα που στην Α' φάση άφησε καλές εντυπώσεις είναι το RED SHIFT, από τη Χαλκίδα, με κυβερνήτη τον Γιάννη Συκάρη.
Σταθερές αξίες, αλλά με μεγάλες εναλλαγές στην απόδοση τους αποτελούν και τα σκάφη ΝΙΚΟΛΑΣ και JOLLY, τα οποία αναμένεται να ξαναδώσουν τις γνωστές μάχες ελπίζοντας σε κάποια διάκριση.
Η απώλεια της Β' φάσης θα είναι σίγουρα το PLATYPOUS το οποίο έχει από πρόπερσι σταθερά ανοδική πορεία με νεανικό πλήρωμα και καλά πλασαρίσματα.
Φυσικά, η κλάση των Platu25 είναι ανοικτή σε όλους τους ιστιοπλόους και αυτό είναι και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της στη χώρα μας. Τα Platu25 είναι εδώ και μερικά χρόνια η πιο ενεργή κλάση, με τα μέλη της να διοργανώνουν και να συμμετέχουν όχι μόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τους, αλλά και σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης και σχεδόν σε όλους τους αγώνες match race που γίνονται στην Ελλάδα. Οπότε για όποιον ενδιαφέρεται οι συμμετοχές για το Πανελλήνιο κλείνουν την Παρασκευή στις 14:00, σπεύσατε…
Ένα δεύτερο μυστικό της επιτυχίας της κλάσης είναι τα πολύ ωραία BBQ που διοργανώνονται μετά από τις ιστιοδρομίες και που συγκεντρώνονται τα πληρώματα με αποκλειστικό σκοπό να "πειράξουν" ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο μετά από μια μέρα καλής ιστιοπλοΐας από το να διασκεδάσεις με τους συναθλητές σου… ειδικά αν είσαι και ο κερδισμένος… αν πάλι δεν τα έχεις πάει και τόσο καλά μπορούν όλα να γίνουν πιο ωραία… με μερικές μπύρες παραπάνω. Το Σάββατο, λοιπόν κατά τις 18:30 στην προβλήτα του ΠΟΙΑΘ θα βρείτε όλα τα κουρασμένα πληρώματα να ξαποσταίνουν μετά τις ιστιοδρομίες της ημέρας.
Το κυριότερο όμως μυστικό της επιτυχίας της κλάσης είναι το γεγονός ότι οι αγώνες είναι πάντοτε μια γιορτή που συναντιούνται και συναγωνίζονται παλαιότεροι με νεότερους ιστιοπλόους και οι πρωταθλητές με τους ερασιτέχνες αθλητές. Η συνταγή αυτή δίνει πάντα υψηλού επιπέδου αγώνες και το βασικότερο για όλους υψηλού επιπέδου ευχαρίστηση, γιατί στη τελική αυτός είναι ο λόγος που όλοι είμαστε στη θάλασσα.
Η προκήρυξη του αγώνα βρίσκεται εδώ.

Συνολικά τα αποτελέσματα μετά την Α' Φάση μετά από 8 ιστιοδρομίες έχουν:
1. Modus Vivendi-3alfa, 13 βαθμούς
2. Ευρύαλος, 18 βαθμούς
3. Ωκεανός, 26 βαθμούς
4. Anaconda, 27 βαθμούς
5. Red Shift, 44 βαθμούς
6. Ursa Minor, 45 βαθμούς
7. Nikolas, 57 βαθμούς
8. Jolly, 68 βαθμούς

Πληροφορίες για τα σκάφη: 
Τα Platu25 είναι σκάφη με σταθερή καρίνα και μήκος 25 πόδια. To Platu25 σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το ναυπηγείο Farr Yacht Design και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε μια πολύ ανταγωνιστική one design κλάση που αριθμεί σήμερα πάνω από 500 σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Το Platu25 ακολουθεί τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές με άλλες πολύ πετυχημένες one design κλάσεις στον κόσμο όπως είναι το Farr 30 (Mumm 30) και το Farr 40.
Σχεδιάστηκε με στόχο τον απόλυτο συναγωνισμό σε αγώνες inshore όπως είναι τα όρτσα - πρύμα. Το μικρό μέγεθος (25 πόδια) και ο απόλυτα αγωνιστικός σχεδιασμός, δημιουργούν ένα σκάφος ιδιαίτερα τεχνικό και απαιτητικό που χρειάζεται καλά προετοιμασμένα πληρώματα για να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο. Από τον Νοέμβριο του 2005 το Platu25 αποτελεί επίσημη Κλάση της ISAF και λειτουργεί κάτω από τους αυστηρούς κανονισμούς της.
Το σκάφος είναι ιδιαίτερα εύκολο και προβλέψιμο στο λίγο και μέτριο αέρα, με αποτέλεσμα να μανουβράρεται εύκολα ακόμα και από πληρώματα χωρίς μεγάλη εμπειρία, αλλά στον πολύ αέρα (πάνω από τα 12-14 knots) απαιτεί πολύ έμπειρα πληρώματα ιδιαίτερα στις ανοικτές πλεύσεις με μπαλόνι.
Το σκάφος είναι πολύ ευαίσθητο στο τριμάρισμα των πανιών. Ρυθμίσεις ακόμα και ενός πόντου στις σκότες και στους κουρείς δημιουργούν μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα του σκάφους. Γι αυτό και χρειάζεται διαρκώς η επαγρύπνηση του trimmer. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό το τιμόνεμα και η κλίση του σκάφους.
Γενικότερα είναι ένα σκάφος που συνδυάζει υποδειγματικά το μικρό κεφάλαιο για την αγορά, συντήρηση και λειτουργία του με τις μεγάλες συγκινήσεις της αγωνιστική ιστιοπλοΐας.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib