Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Με διασπορά μόλις 17 βαθμών ανάμεσα στους πρωτοπόρους του αγώνα, το Ισπανικό Telefonica, και στους 4ους της κατάταξης, το εξ' Αμερικής Puma, κάθε βαθμός είναι σημαντικός με μετράει πολύ στην τελική επικράτηση για τον νικητή του Volvo Ocean Race 2011-12.  
The fleet of Volvo Open 70's power away from the line,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Στα εναπομείναντα βαθμολογούμενα σκέλη λοιπόν οι ομάδες θα δώσουν ακόμα εντονότερες μάχες ακόμα και για τον τελευταίο βαθμό, με έναρξη το MIAMI In-Port Race στις 19 Μαΐου και μετά το 7o σκέλος του αγώνα που θα ξαναφέρει τα VO70 πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Έχουν μείνει μόλις τρία σκέλη ανοικτής θαλάσσης και τέσσερις αγώνες inport που θα έχουν ευκαιρία οι ομάδες να πάρουν βαθμούς προκειμένου να κερδίσουν το Volvo Ocean Race 2011-12.
Το Groupama είναι μόλις 11 βαθμούς πίσω από το Telefonica και το Puma μετά από καταπληκτικό αγώνα στα δυο προηγούμενα σκέλη και δυο ισάριθμες νίκες, έχει καταφέρει να μπει στο παιχνίδι και να βρίσκεται στην 4η θέση, αλλά σχεδόν ισόβαθμο με το δεύτερο και τρίτο σκάφος. 
Mike Pammenter up the rig of CAMPER with Emirates Team New Zealand
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Το Camper σταθερό στις καλές εμφανίσεις είναι στην τρίτη θέση της κατάταξης κοντά στον στόχο του να κερδίσει τον αγώνα, αλλά και το μόνο σκάφος από τα 4 που διεκδικούν την νίκη που δεν έχει κερδίσει ακόμα κάποιο σκέλος ανοικτής θαλάσσης. Για την ομάδα του Chris Nicholson αυτό αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο και η αποφασιστικότητα τους δοκιμάστηκε πολλές φορές στα προηγούμενα σκέλη. Έφτασαν πολλές φορές κοντά έχουν τερματίσει περισσότερες φορές από όλους στη δεύτερη θέση, αλλά νερό δεν έχουν πιει ακόμα...
Παρά την πρώιμη κυριαρχία του Telefonica στα πρώτα σκέλη ο Nicholson πιστεύει ότι "Ο αγώνας είναι ακόμα ανοικτός. Είχαν ένα φανταστικό αγώνα στην αρχή με συνθήκες που ταίριαζαν στο σκάφος τους. Περιμένουμε τα επόμενα σκέλη και είμαστε έτοιμοι για ότι χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Μείναμε 'άφωνοι' με ότι μας συνέβη στο 5ο σκέλος, δεν θα μας ξαναδείτε 'άφωνους' ξανά."
PUMA Ocean Racing powered by BERG, skippered by Ken Read from the USA,
changing sails whilst crashing through waves in heavy weather,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Το Puma πιέζει από πίσω και κυνηγά με αξιώσεις την νίκη, και πλέον μετά τις δυο σερί νίκες του έχει και το ψυχολογικό υπόβαθρο να συνεχίσει την πίεση, ειδικά μετά την ατυχία του στο 1ο σκέλος που στοίχισε πολύ σε πόντους.
"Είμαστε το αουτσάιντερ πλέον" είπε ο Ken Read, "Θα πιέζουμε από πίσω από μπροστά από όπου και να είμαστε, θα κάνουμε τη ζωή των άλλων ομάδων δύσκολη. Σας το εγγυώμαι..."
Το Groupama του Franck Cammas στην πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα, μετά από τα πρώτα αναγνωριστικά σκέλη στον αγώνα κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και να είναι στη δεύτερη θέση. 
Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France,
sails past the Guan Yin of the South Sea of Sanya,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Η μεγάλη εμπειρία των Γάλλων και η ναυτοσύνη τους φάνηκε στο 5ο σκέλος που έχασαν το άλμπουρο τους αλλά κατάφεραν και πάλι να τερματίσουν στην τρίτη θέση με ένα αυτοσχέδιο άλμπουρο που έφτιαξαν από τα απομεινάρια του σπασμένου, αυτή η ατυχία τους στοίχισε και τη νίκη στο σκέλος γιατί τη στιγμή της ζημιάς ήταν στην πρώτη θέση.
Στο προηγούμενο σκέλος, το 6ο, έδειξαν ότι δεν το βάζουν κάτω και ενώ είχαν μείνει πίσω πάνω από 100νμ από τους αντιπάλους τους, πάλεψαν και κατάφεραν να πάρουν τελικά την τρίτη θέση μπροστά από το Telefonica που έχει να δει νίκη από το 3ο σκέλος.

"Η νίκη είναι εφικτή για εμάς, αλλά το ίδιο και για το Puma και το Camper, και φυσικά για το Telefonica" είπε ο Cammas, "Όλα είναι πιθανά. Θα πρέπει να είμαστε καλύτεροι από ότι ήμασταν στο τελευταίο σκέλος. Θα πρέπει να θυμηθούμε τα καλά που κάναμε και να τα επαναλάβουμε."
Team Telefonica, skippered by Iker Martinez from Spain,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Ενώ το Telefonica έχει τα λιγότερα καλά να θυμάται από το 6ο σκέλος, η ομάδα του Iker Martinez, έχει ακόμα μια καλή διαφορά στην κορυφή και φυσικά έχει το σκάφος και το πλήρωμα να ξαναπιάσει την 'άχαστη' απόδοση του.
Η πορεία του Telefonica, ειδικά στους inport αγώνες είναι προς το παρόν των άκρων είτε είναι πρώτο, είτε τελευταίο.
Ο Martinez είπε ότι ξέρουν ότι θα πρέπει το Σάββατο να είναι καλύτεροι στο inport για να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα και να ξεκινήσουν καλά το 7ο σκέλος.

"Το 6ο σκέλος δεν ήταν καλό για εμάς, δεν το αρνούμαστε. Αλλά θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερο, θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει την πρωτιά στον αγώνα. Αυτό θα ήταν μεγάλο χτύπημα. Είμαστε στη θέση που θα ήθελαν όλα τα άλλα σκάφη να είναι, οδηγούμε τον αγώνα, έχουμε δυνατή ομάδα και καλό σκάφος. Οι πιθανότητες μας είναι καλές."
Οι άλλες δυο ομάδες έχοντας χάσει είτε πολλούς πόντους είτε ολόκληρα σκέλη του αγώνα γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για την νίκη ή έστω μια θέση στο βάθρο. Το Abu Dhabi Ocean Racing στην 5η θέση και το Team Sanya στην 6η έχουν αποδεχτεί τη θέση τους.
Το
Abu Dhabi μέχρι τώρα έχει κερδίσει δυο inport αγώνες και ελπίζει να κάνει το ίδιο και το Μαϊάμι.
Justin Slattery directing the helmsman during a sail change,
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
"Οι αγώνες inport δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με την ταχύτητα των σκαφών, η εκκίνηση, η τακτική και ο χειρισμός του σκάφους είναι πιο σημαντικά" είπε ο Ian Walker, "Γενικά είμαστε καλοί σε αυτά και ελπίζουμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση στο Μαϊάμι."
Άλλωστε οι ΗΠΑ του πάνε καλά του Walker μιας και εδώ κέρδισε το 1996 το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο και επιπλέον το Μαϊάμι είναι το αγαπημένο σημείο για να κάνει ιστιοπλοία. "Έχω κερδίσει πολλούς αγώνες εδώ. Το Μαϊάμι είναι το τυχερό μου μέρος και χαίρομαι πάντα να αγωνίζομαι εδώ."
Team Sanya, skippered by Mike Sanderson from New Zealand
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Τέλος ο Mike Sanderson, σκίπερ του Team Sanya, μετά από 50 μέρες αγωνιστικής αποχής από το VOR επιστρέφει και είναι χαρούμενος που το σκάφος του είναι έτοιμο για τα υπόλοιπα σκέλη. Το Sanya είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει στην αρχή του 5ου σκέλους με σπασμένο τιμόνι. Το σκάφος από τη Νέα Ζηλανδία είχε σταλεί κατευθείαν στη Σαβάνα των ΗΠΑ, χάνοντας το 6ο σκέλος, και τώρα είναι έτοιμο να ξαναμπεί στη μάχη. 
"Είμαι ανυπόμονος να ξαναμπώ σε ρυθμό αγώνα. Ένιωσα ωραία να τιμονεύω το σκάφος μετά από μια τόσο μεγάλη επισκευή. Το ταξίδι από τη Σαβάνα στο Μαϊάμι ήταν φανταστικό, πηγαίναμε για πολλές ώρες με πάνω από 20 κόμβους. Δεν μπορώ να περιμένω για να σταθώ δίπλα στα άλλα σκάφη ξανά. Είμαστε έτοιμοι."
Το πρόγραμμα στο Μαϊάμι περιλαμβάνει:
  • Παρασκευή 18 Μαΐου, 14:30UTC, Pro-Am Race 
  • Σάββατο 19 Μαΐου, 17:00 UTC, In-Port Race 
  • Κυριακή 20 Μαΐου, 17:00 UTC, Εκκίνηση 7ου σκέλους για Λισαβόνα

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib