Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

VOR 2011

Βγάλτε τα, αλλά θα σας αφαιρέσουμε 2 βαθμούς...

Ενώ τα πληρώματα εκμεταλλεύονται το χρόνο τους για να επαναφέρουν τα κορμιά τους σε κανονική κατάσταση μετά το απαιτητικό 8ο σκέλος, οι ομάδες υποστήριξης αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το να επαναφέρουν τα σκάφη σε αγωνιστική κατάσταση. 
The Team Sanya shore crew work on repairing delamination from the hull of the boat
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα οι ομάδες απαγορεύεται να βγάλουν τα σκάφη στη στεριά ή ακόμα και να βγάλουν τα άλμπουρα από τα σκάφη, όλες οι εργασίες σε αυτό το σταθμό, στο Lorient, πρέπει να γίνουν στο νερό και με τα άλμπουρα στη θέση τους. Απαγορεύεται ακόμα και να καθαριστούν τα ύφαλα των σκαφών μέσα στο νερό!
Παρόλα αυτά υπάρχουν σκάφη που επείγονται για επισκευές που απαιτούν είτε να βγουν στεριά, το Telefonica και το Sanya, είτε να βγει το άλμπουρο, το Groupama, και έκαναν εχτές αίτηση να τους επιτραπεί να προχωρήσουν με τις επισκευές τους όπως θέλουν. 
Το inport race στη Γαλλία είναι στις 30 Ιούνη και η εκκίνηση του αγώνα την 1η Ιουλίου, οπότε ο χρόνος είναι απαραίτητος και πιέζει σημαντικά τις ομάδες για τις επισκευές που απαιτούνται. 
PUMA Ocean Racing's shore crew service their winches
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Στην πιο δύσκολη θέση είναι το Telefonica που πρέπει να αντικαταστήσει και τα δυο του τιμόνια που έσπασαν κατά τη διάρκεια του σκέλους και πρέπει να βγει το σκάφος στη στεριά, αλλά και το Groupama έχει πρόβλημα με άλμπουρο του στην κορυφή και πρέπει να το βγάλει.
Η απάντηση της επιτροπής ενστάσεων δόθηκε σήμερα και δεν χαροποίησε και ιδιαίτερα τις ομάδες. Δόθηκε άδεια να βγουν τα σκάφη έξω ή να βγει το άλμπουρο, αλλά όποια ομάδα το κάνει θα της αφαιρεθούν δυο πόντοι από την βαθμολογία της. 
The Groupama Sailing Team shore crew service the winches,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Πρόβλημα λοιπόν, σχεδόν για όλες τις ομάδες, ίσως μόνο το Camper και το Puma, να μην χρειάζονται καμία τέτοια επισκευή. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις το Groupama και το Sanya δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν βαθμούς οπότε ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις. 
Το Telefonica δεν έχει ακόμα δείξει κάποια ένδειξη, ακόμα προσπαθεί να το χωνέψει πως έχασε τον αγώνα..., αλλά και το τι μπορεί να κάνει από εδώ και πέρα μιας και ούτε το σκάφος μπορεί να βγάλει χωρίς να χάσει κι άλλους πόντους, και ούτε και να χρησιμοποιήσει δυο τιμόνια που ζήτησε, τα οποία όμως δεν είναι μέσα στο επίσημη λίστα ανταλλακτικών του σκάφους. 
The Team Sanya shore crew work on repairing delamination
from the hull of the boat
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Το Sanya που θέλει να αλλάξει ένα κάλυμμα το οποίο είναι κάτω από την ίσαλο, προχώρησε σε μια λύση ευρηματική. Έγειρε το σκάφος με την καρίνα και με ένα μαντάρι στην μπάντα και έκανε την αλλαγή. 
Το Groupama όπως είπαμε δεν πρέπει να έχει άλλο πρόβλημα πλην αυτού στην κορυφή του άλμπουρου, αν και όπως λένε οι ίδιοι τα σκάφη ζορίστηκαν πολύ στο προηγούμενο σκέλος και δεν μπορείς να ξέρεις τι ενδέχεται να υπάρχει αν δεν βγει το άλμπουρο, αλλά αυτό απαγορεύεται οπότε θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα στο νερό. 
Το Camper, το Abu Dhabi και το Puma έφτασαν στη Γαλλία σε εξαιρετική κατάσταση σύμφωνα με τα πληρώματα τους. Και λογικά θα είναι έτοιμα πρώτα πρώτα. 
Στον επίσημο πίνακα ανακοινώσεων αναρτήθηκαν οι κανονισμοί και το τι επιτρέπεται και η επίσημη απάντηση της επιτροπής ενστάσεων. 
Team Telefonica, skippered by Iker Martinez from Spain
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Από την άλλη μεριά όλη αυτή η αναστάτωση έχει προκαλέσει και ένα κύμα συζητήσεων το κατά πόσο σωστό ή και ναυτικό είναι να απαγορεύεις τις επισκευές στα σκάφη ή να τιμωρείς όποιον το κάνει. 
Αν όλα τα σκάφη δεν είναι 100% έτοιμα απλώς δεν θα έχεις δίκαιο αγώνα ή δε θα κριθεί ο αγώνας καθαρά μέσα στο νερό. Από την άλλη μεριά είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλοι το ήξεραν αυτό και ότι είναι δίκαιο και σωστό να τηρηθούν οι κανόνες... 

Κατά τη γνώμη μου, αφού έφτασε εκεί το θέμα θα έπρεπε να το λύσουν τα πληρώματα μόνοι τους... θα έπρεπε όλες οι ομάδες να ζητήσουν να βγουν τα σκάφη τους για να πάρουν το πέναλτι των δυο βαθμών όλοι, και να είναι δίκαιο για όλους... άλλωστε υποτίθεται ότι η ιστιοπλοΐα είναι το άθλημα των τζέντλεμαν, ας το αποδείξουν οι ομάδες ότι δεν νοιάζονται μόνο για τους βαθμούς και τους χορηγούς, αλλά και για την υστεροφημία του αθλήματός τους.

1 comment:

  1. Ναι μεν, αλλά έτσι αυτοί που έφτιαξαν πιο γερό/βαρύ σκάφος και όσοι δεν πίεσαν εκτός ορίων τα σκάφη τους, θα τιμωρηθούν έναντι εκείνων που στο όνομα της ταχύτητας θυσίασαν την ασφάλεια. Τα λάθη πρέπει να πληρώνονται, αυτό σημαίνει και η φράση "παίρνω το ρίσκο". Αφού δεν τους απαγόρευσαν τις επισκευές δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Ας υπολογίσουν οι ομάδες τι είναι πιο σημαντικό οι βαθμοί ή κατάσταση του σκάφους τους.

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib