Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

asiathrdeltio typouGreek Regattas

“ΧΑΛΚΗ 2012” από τον ΑΣΙΑΘΡ

//Δελτίο Τύπου: ΑΣΙΑΘΡ//
Ολοκληρώθηκαν οι τρεις ιστιοδρομίες του ιστιοπλοϊκού αγώνα “ΧΑΛΚΗ 2012”, ο οποίος διεξήχθη το τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή, 8-10 Ιουνίου.
Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ), στα πλαίσια του Ιστιοπλοϊκού Πρωταθλήματος 2012. Στον αγώνα πήραν μέρος 13 σκάφη και περίπου 80 ιστιοπλόοι. Την Παρασκευή, η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας δόθηκε στις 16:00 μ.μ. από την περιοχή “Κάτω Πέτρες” της Ρόδου.
Ο άνεμος κατά τη διάρκεια όλης της κούρσας ήταν δυτικός-νοτιοδυτικός, μέτριας έντασης, ο οποίος εξασθενούσε όσο περνούσε η ώρα και όσο τα σκάφη πλησίαζαν προς το τερματισμό, ο οποίος βρισκόταν στα ανατολικά της νήσου Σεσκλιού της Σύμης. Τα γρηγορότερα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν νωρίς το απόγευμα ενώ τα πιο αργά τερμάτισαν με την δύση του ηλίου.

Την πρώτη θέση της ιστιοδρομίας κατέκτησε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Κώστα Ιμσιρίδη, την δεύτερη θέση πήρε το σκάφος EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό, ενώ τρίτο ήταν BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Μανώλη Σπυρίδη. 
Μετά τον τερματισμό τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στον φιλόξενο όρμο του Πανορμίτη όπου τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες. 
Οι ιστιοπλόοι διασκέδασαν σχηματίζοντας μια μεγάλη παρέα και τραγούδησαν, με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων των δεξιοτεχνών μουσικών μελών του Συλλόγου. 
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η 2η ιστιοδρομία του αγώνα. Η εκκίνηση ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στις 11:00 π.μ. από το ακρωτήρι “Πάτος”, έξω από τον όρμο του Πανορμίτη. Τα σκάφη συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, αλλά ο ελάχιστος άνεμος δεν επέτρεψε στην Επιτροπή Αγώνων να δώσει την εκκίνηση την προγραμματισμένη ώρα και έτσι σηκώθηκε η σημαία της Αναβολής. Μετά από αναμονή 2 ωρών, η Επιτροπή Αγώνων έδωσε εντολή στα σκάφη να ακολουθήσουν το σκάφος της και στην πορεία προς την Χάλκη, σε απόσταση τεσσάρων μιλίων περίπου από τον Πανορμίτη κατάφερε να στήσει της σημαδούρες της γραμμής εκκίνησης και να δώσει την εκκίνηση με άνεμο χαμηλής έντασης ο οποίος στη συνέχεια όμως αυξήθηκε.
Ο άνεμος είχε διεύθυνση νοτιοδυτική, ερχόμενος από την Χάλκη, και έτσι κυβερνήτες και πληρώματα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα έτρεξαν με πλεύση όρτσα. Ο στόλος χωρίστηκε στα δυο και οι κυβερνήτες επέλεξαν είτε να κινηθούν αρχικά δυτικά με πορεία προς Τήλο είτε να πλεύσουν νότια προς την νήσο Αλιμιά, για να καταφέρουν στη συνέχεια να φτάσουν στην γραμμή τερματισμού που βρισκόταν στην περιοχή του ακρωτηρίου “Περιστέρα”, Βορειοανατολικά της Χάλκης. Εκεί αρκετά σκάφη συνάντησαν δυσκολίες στα τελευταία μέτρα της κούρσας, αφού για να τερματίσουν έπρεπε να νικήσουν την τοπική άπνοια που επικρατούσε στην περιοχή “Περιστέρα”, κάτω από τα βουνά του νησιού. Την πρώτη θέση της ιστιοδρομίας πήρε το σκάφος ESTELLA, δεύτερο ήταν το σκάφος BLUE SHARK και την τρίτη θέση κατέκτησε το σκάφος EXCAPE. 
Το βράδυ του Σαββάτου τα σκάφη έδεσαν στην προβλήτα του λιμανιού της Χάλκης. Τα πληρώματα γευμάτισαν στα εστιατόρια του όμορφου και γραφικού νησιού, απολαμβάνοντας την ηρεμία, το όμορφο τοπίο και την υπέροχη βραδιά. 
Την Κυριακή ολοκληρώθηκε ο αγώνας με την διεξαγωγή της 3ης ιστιοδρομίας. Η εκκίνηση δόθηκε στις 13:00 μ.μ. από την περιοχή της Καμείρου Σκάλας. Ο άνεμος που επικρατούσε κατά την εκκίνηση, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της κούρσας ήταν δυτικός μέτριας έντασης. Η Επιτροπή Αγώνων αποφάσισε και έδωσε την εκκίνηση τοποθετώντας σημαδούρα “offset”. Έτσι τα σκάφη αφού πέρασαν την γραμμή εκκίνησης, διένυσαν αρχικά μια απόσταση με πλεύση όρτσα. Στη συνέχεια και αφού καβάτζαραν την σημαδούρα “offset” άνοιξαν τα μπαλόνια τους και έπλευσαν πρίμα παράλληλα και σε μικρή απόσταση από τις δυτικές ακτές της Ρόδου χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα στους λουόμενους που βρίσκονταν στις παραλίες του νησιού. Τα σκάφη τερμάτισαν στην περιοχή του Ενυδρείου της Ρόδου νωρίς το απόγευμα. 
Την πρώτη θέση της ιστιοδρομίας κατέκτησε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση πήρε το σκάφος ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Γιώργο Μιχαλάκη ενώ τρίτο ήταν το σκάφος TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη. 
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ΧΑΛΚΗ 2012, έχουν ολοκληρωθεί οι 11 από τις 19 ιστιοδρομίες του αμφίρροπου ιστιοπλοϊκού Πρωταθλήματος που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ.
Κυβερνήτες και πληρώματα έδωσαν ραντεβού για τις επόμενες 3 ιστιοδρομίες του Πρωταθλήματος, οι οποίες θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Channel Regatta, ενός αγώνα που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ μαζί με τον Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο του Μαρμαρίς (Marmaris International Yacht Club).
Ο αγώνας θα γίνει φέτος στο Μαρμαρίς, από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί φέτος για 7η χρονιά και έχει γίνει πλέον θεσμός, προάγοντας την διεθνή αθλητική συνεργασία και επιβεβαιώνοντας την άριστη σχέση των δυο συλλόγων. 
Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα “ΧΑΛΚΗ 2012” και η μέχρι στιγμής βαθμολογία των σκαφών στο Πρωτάθλημα 2012, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΙΑΘ Ρόδου - www.asiathr.gr

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib