Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

deltio typouGreek Regattas

23ο Ράλλυ Βορείων Σποράδων... με πολύ μπουνάτσα

//Δελτίο Τύπου & Φωτογραφίες: Himera Sailing Team//
Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος διεξήχθη το ράλλυ βορείων Σποράδων που με συνέπεια διοργανώνει ο ΙΟΒΑΘ , για 23η φορά εφέτος! 

Αν θέλουμε να αποδώσουμε με έναν τίτλο τον φετινό αγώνα, αυτός άνετα μπορεί να προέρθει από τις ταινίες του pink panther ….βάζοντας στη θέση του την ΜΠΟΥΝΑΤΣΑ…. the return of μπουνάτσα, the revenge of μπουνάτσα ή και μπουνάτσα strikes again!

Τα τριάντα οχτώ σκάφη, που έδωσαν το παρών στον αγώνα, προέρχονταν από Βόλο, Ράχες, Αγ. Κωνσταντίνο, Λίμνη, Θεσσαλονίκη (που παραδοσιακά τιμά τον συγκεκριμένο αγώνα) αλλά και από την μακρινή Καβάλα, Λήμνο Χίο και Χαλκίδα... και σίγουρα σε αυτά τα σκάφη αξίζει ένα λίγο μεγαλύτερο μπράβο που διένυσαν πολλά περισσότερα μίλια για να συμμετάσχουν! 
Η σχολή μας φέτος, συμμετείχε με 2 σκάφη και πληρώματα, το hakuna matata με την αγωνιστική ομάδα και τη himera με την πλειοψηφία των μαθητών του περσινού advanced group να την επανδρώνει!
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε μια εκκίνηση και 2 κούρσες, ξεκινώντας από Σκόπελο τα σκάφη έπρεπε να αφήσουν δεξιά τους νήσους Αι. Γιώργη και Μωρό, να συνεχίσουν προς Στενή Βάλα (Σκόπελος-Στενή Βάλα),όπου και θα έπαιρναν τον πρώτο τερματισμό και στη συνέχεια να καβατζάρουν τη νήσο Πελέρισα, και να τερματίσουν στην στενή Βάλα(Σκόπελος-Πελέρισα-Στενή Βάλα 30 ν.μ) 
Το πρωί του Σαββάτου η εκκίνηση δόθηκε με ελαφρύ αεράκι βόρειο ανατολικών διευθύνσεων και με την σταβέντο σημαδούρα να έχει το πλεονέκτημα. Το σκηνικό όμως γρήγορα άλλαξε και η μπουνάτσα άρχισε να απλώνετε σε όλο τον στόλο…. (Να επισημάνουμε ότι η ακόλουθη περιγραφή του αγώνα έγινε από το σκάφος hakuna matata κατά την διάρκεια του αγώνα, μη έχοντας απόλυτη εικόνα για όλο τον στόλο, τόσο για τους μπροστά όσο και για τους πίσω και ενδεχόμενος να υπάρχουν λάθη.)
Εκεί πλέον με τα προπορευόμενα σκάφη να έχουν ανοίξει εγκάρσια απόσταση μεταξύ τους, μέτρησε τόσο το βάρος τους όσο και η επιλογή της πλευράς μιας και οι στεριανές ρέφλες από τα απόκρημνα βράχη της Σκοπέλου σε συνδυασμό με την δεξιά αλλαγή του αέρα (του όποιου αέρα τέλος πάντων…) έφερε τα je men fous (platu 25), code zero-vodafon (mumm36) και Υψιπύλη (elan 40) μπαλονάδα να βγαίνουν πρώτα από το στενό Αλόννησου - νήσος Μωρό!
Και αν τα πρώτα 2 είχαν το σαφέστατο πλεονέκτημα λόγω βάρους το τρίτο πραγματικά εντυπωσίασε με το ξεπέταγμά του!
Πίσω τους κοντά στο Υψιπύλη πέρασε το hakuna matata, ακολούθησε το integrale και πιο πίσω το baximus με τα 2 τελευταία σκάφη να οδηγούν την κούρσα μέχρι την στιγμή της δεξιάς αλλαγής, όντας πιο σοφράνο από όλα. 
Από εκεί και πέρα και μέχρι τον πρώτο τερματισμό την Στενή Βάλα με τον αέρα να ανακάμπτει σε ένταση από βόρειο ανατολική διεύθυνση , το όποιο παιχνίδι είχε να κάνει με μικρές αλλαγές του καιρού κοντά στη στεριά της Αλόννησου που οδήγησαν το hakuna matata να περάσει μπροστά από το Υψιπύλη και λόγο της ταχύτητάς του ως πιο γρήγορο σκάφος, αλλά και το πλησίασμα των integrale και baximus.
Τα code zero-vodafon και je men fous που είχαν πάρει πρώτα τον αέρα και φυσικά ήταν αρκετά πιο μπροστά πέρασαν πρώτα την γραμμή τερματισμού της πρώτης κούρσας στις 15:09 (code zero) ακολουθούμενα από το hakuna matata και 2 λεπτά πίσω του τα Υψιπύλη, integrale και baximus με ελάχιστα δευτερόλεπτα μεταξύ τους!
Το hakuna matata έκανε το λάθος να ανοιχτεί περισσότερο από ότι έπρεπε πλησιάζοντας την Bάλα και το καθυστερημένο βίρα του μπαλονιού το οδήγησε σε αρκετά ανοιχτή πλεύση, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 3 σκάφη που αφενός κρατήθηκαν πιο σταβέντο, έχοντας πιο κλειστή γωνία και αφετέρου βιράρισαν γρήγορα!
Με το code zero καθαρά μπροστά, τα je men fous, hakuna matata baximus και Υψιπύλη πολύ κοντά με τις πλώρες τους προς περιστέρα και το integrale να προτιμά το κέντρο, το στοίχημα το κέρδισε πρωτίστως το baximus και στη συνέχεια το je men fous που δούλεψαν εξαιρετικά τον λιγοστό αέρα και άνοιξαν διαφορά τόσο από το hakuna matata, που έμεινε αρκετά στην λαδιά μη καταφέρνοντας να πάρει ποτέ τα στεριανά της Περιστέρας, όσο και από το Υψιπύλη που μπήκε σε αυτά λίγο μετά. 
Code zero, baximus και je men fous αποτέλεσαν το πρώτο γκρουπ των σκαφών που ξεπρόβαλαν από το στενό Αλοννήσου-Περιστέρας με πορεία προς Πελέρισα. Το δεύτερο γκρουπ αποτελούμενο από το integrale, το hakuna matata και το Υψιπύλη, τα οποία και πέσανε μαζί στο στενό ερχόμενα από διαφορετικές πλευρές πήρε και αυτό με την σειρά του το αεράκι των 10 κόμβων και ανέβαινε δεξίνεμο μπαλονάδα, με την προαναφερθείσα σειρά. 
Στη μέση της διαδρομής είδαμε το X-35 να προπορεύεται της επιστροφής από Πελέρισα ακολουθούμενο από το platu και το mumm36, το οποίο στη συνέχεια πέρασε μπροστά από το platu! Η σειρά των σκαφών του δεύτερου γκρουπ δεν άλλαξε με το integrale να καβατζάρει την Πελέρισα μπροστά από το hakuna matata και πιο πίσω το Υψιπύλη. 
Το κατέβασμα σε ανοιχτά όρτσα από Πελέρισα προς το στενό Αλοννήσου-Περιστέρας έγινε εξίσου γρήγορα με το ανέβασμα και προς το τέλος έφερε το hakuna matata να περνά μπροστά από το integrale, έχοντας επιπλέον ανοίξει διαφορά και από το Υψιπύλη. 
Πλησιάζοντας όμως το σκηνικό ήταν ίδιο με αυτό της εξόδου… με την πλειοψηφία του στόλου να παραμένει εκεί καραντιασμένη και τα πρώτα 3 σκάφη να έχουν μπερδευτεί ανάμεσα τους! 
Με Baximus και code zero αρκετά μπροστά η είσοδος του hakuna matata στο στενό βρήκε σχεδόν σταματημένο το je men fous και η κίνηση προς την στεριά της Αλόννησου απέδωσε μιας και οι εκεί στεριανές ρέφλες έδιναν μέχρι και 5 κόμβους αέρα. 
Την κανονιά στις 20:42 πήρε το baximus του Θανάση Μπαξεβάνη από την Θεσσαλονίκη με πλήρωμα μαθητές των αγωνιστικών σχολών της “ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ - BLUE AEGEAN SAILING SCHOOL” ακολουθούμενο από το code zero-vodafon, je men fous, hakuna matata, integrale, ενώ το τελευταίο σκάφος που τερμάτισε εντός χρονικού ορίου ήταν το granma-x του ΝΟΘ συμπληρώνοντας την 7άδα. Χαρακτηριστικό της λαδιάς που επικράτησε ήταν το γεγονός ότι το τελευταίο σκάφος τερμάτισε την πρώτη κούρσα ήταν στις 18:32… 
Αδιαφιλονίκητος νικητής και των 2 ιστιοδρομιών το je men fous, to platu 25 που ήρθε στον Βόλο πριν ένα μήνα και υπό την καθοδήγηση των νεαρών, πρώην τριγωνάδων, Σωτηρίου και Μπάστη με το καλημέρα έδειξε ότι ειδικά σε τέτοιες συνθήκες δεν πιάνεται. 
Δεύτερο σκάφος στην πρώτη ιστιοδρομία ήταν το code zero-vodafon από την Χίο και Τρίτο το Υψιπύλη του Ι.Ο.Καβάλας με πλήρωμα από την γειτονική Βουλγαρία στα πλαίσια σχολής, με κυβερνήτη τον εκπαιδευτή ωκεανοπλόο και καλό φίλο, Στάθη Σοφίτση και στο τιμόνι τον Δημήτρη Σοφίτση, νυν αθλητή τριγώνου του ΝΟΘ με πρόσφατη επιτυχία και στο Γιουρολίμπ! 
Στην δεύτερη κούρσα δεύτερο ήρθε το baximus του εκπαιδευτή, φίλου και ΔΑΣΚΑΛΟΥ Θανάση Μπαξεβάνη που έκανε εντυπωσιακή 2η κούρσα, βγαίνοντας 6ο σκάφος από το στενό Αλοννήσου-Μωρό και μπαίνοντας πρώτο στο στενό Αλοννήσου-Περιστέρας!!! Ενώ τρίτο το code-zero-vodafon. 
To hakuna matata τερμάτισε στην 6η και 5η θέση αντίστοιχα, με την αγωνιστική ομάδα της σχολής να δείχνει ότι φορά με τη φορά καταφέρνει να τρέχει όλο και καλύτερα το γρήγορο και όμορφο comtet 41, που αν και σίγουρα δεν έχει αβαντάζ σε συνθήκες μπουνάτσας, θα μπορούσε να είναι 1-2 θέσεις πιο πάνω!! 
Το κυριακάτικο ξύπνημα είχε μια νότα αισιοδοξίας και έδειχνε ότι τα απαισιόδοξα δελτία δεν θα επαληθευτούν, με ένα ελαφρύ αεράκι, νοτιοανατολικής διεύθυνσης να φυσάει έξω από την Στενή Βάλα. 
Με την σταβέντο πάλι να έχει το πλεονέκτημα δόθηκε η εκκίνηση και αμέσως ξεχώρισε το baximus ακολουθούμενο από το granma-x, το hakuna matata, integrale, code zero, je men fous, Υψιπύλη και Ασσάντε, το οποίο με κυβερνήτη τον Γιάννη Περιβολιώτη προπονητή τριγώνου του ΟΕΑΝΑΒ είχε στην σύνθεσή του 3 αθλήτριες του τμήματος!
Μένοντας κοντά στην νότια στεριά της περιστέρας την κούρσα οδηγούσε το Baximus με το granma x δεύτερο κατά πόδας και το hakuna matata να παίζει σφικτά μαζί με τα 2 mumm 36 κρατώντας τα πίσω του σε πολύ κοντινή απόσταση!
Δυστυχώς όμως κάποια στιγμή έπρεπε να παρθεί η "γενναία" απόφαση να αφήσουμε την περιστέρα και να τραβήξουμε νότιο προς την Μπαρκέτα…
Εκεί με τον αέρα να τείνει προς την επαλήθευση των δελτίων, πρώτο καβατζάρισε το granma x που με την τζένοα του έπλεε χαρακτηριστικά πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο στόλο, ακολουθούμενο από το hakuna matata. Χαρακτηριστικό της ταχύτητάς του ήταν το πέρασμά του σοφράνο του hakuna matata όταν το τελευταίο σε κοντινό κροσάρισμα αριστερίνεμο προσπάθησε να πάρει την ασφαλή υπήνεμο χωρίς επιτυχία. Τα 2 αυτά σκάφη έπιασαν πρώτα κάποιες ρέφλες κοντά στους νήσου αδέρφια αφήνοντας πίσω τον υπόλοιπο στόλο, με την λαδιά πλέον να γίνετε παγκόσμια μπουνάτσα. 
Με την έντονη άρνηση του Αίολου να εμφανιστεί ο στόλος έμοιαζε μα κάδρο… και οι όποιες προσπάθειες για ανεύρεση στεριανών στους νήσους αδέρφια δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ύστερα από αρκετή ώρα και μετά από αρκετές αλλαγές, συμμετρικού, code zero και φλόκου, κάποιες πρώτες ρυτίδες ανέμου εμφανίστηκαν στον νότιο κάβο των νήσων με το granma x να τις παίρνει πρώτο και να χάνετε πίσω από τον κάβο. Ακολούθησε το hakuna matata και πιο πίσω το code zero, με τα baximus και integrale να έχουν καλύψει διαφορά. 
Για κόμη μια φορά όμως τα καλά κρατάνε λίγο και μετά το καβατζάρισμα των νήσων αδέρφια η λούμπες διαδέχονταν τις ρέφλες οδηγώντας το hakuna matata νότια μιας και εκεί κρατούσε λίγο αέρα. Με το granma x να έχει ανέβει, αλλά και ανοίξει αρκετά την διαφορά, μιας και είχε μπει πρώτο στον αέρα κάνοντας ομολογούμενος εξαιρετική κούρσα.
Η έξοδος τον υπολοίπων σκαφών δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιλογής, η απλωμένη λαδιά ξανά, εξάντλησε τα χρονικά όρια τερματισμού, αρχικά για τα γρήγορα σκάφη και παρόλο που λίγο αργότερα ο αέρας εμφανίστηκε αγγίζοντας και τους 10-12 κόμβους σε ένταση δεν επέτρεψε σε κανένα σκάφος να τερματίσει. 
Έτσι το αποτέλεσμα του 23ου ράλλυ Β.Σποράδων κρίθηκε από την πρώτη ημέρα με την κατάταξη στο overall να βρίσκει πρώτο το je men fous, δεύτερο το code zero-vodafon και τρίτο το baximus! 
To hakuna matata με την αγωνιστική ομάδα της σχολής κατέλαβε την 6η θέση και την 5η στην κατηγορία. Μέτριο αποτέλεσμα για τα θεωρητικά δεδομένα του σκάφους, μιας και ήταν το πιο γρήγορο σκάφος σε gph, αλλά αρκετά καλό για τις επικρατούσες συνθήκες του αγώνα σε συνδυασμό με την εμπειρία της ομάδας που συστάθηκε πριν λίγους μήνες!
Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του σκάφους κατά διαστήματα κάνοντας ταχύτητες ίδιες ή και πιο μεγάλες από τον πραγματικό άνεμο….. στα 2.5-5 μίλια. Αλλά και αργή επιτάχυνση όταν πια σταματούσε στη λούμπα με τους 7.5 τόνους του, βλέποντας δίπλα μας πιο ελαφριά σκάφη να σταβεντόνουν και να κρατάνε τα μπαλόνια τους! Σίγουρα την δεύτερη μέρα η απόδοση της ομάδας ήταν πολύ καλύτερη, τόσο στην εκκίνηση και στο παιχνίδι με τα κοντινά βάση gps σκάφη, όσο και στο τριμάρισμα στον πολύ λίγο αέρα! 
Η himera, το δεύτερο σκάφος της σχολής μας, κατέλαβε την 31η θέση και θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς κάτι περισσότερο από ένα σκάφος 39 ποδιών κοντά στους 9.5 τόνους …..Παρόλα αυτά το πλήρωμα έδειξε να ευχαριστιέται την δραστηριότητα, εντός και εκτός θαλάσσης και να αναζητά τον επόμενο αγώνα. 
Εν κατακλείδι, το αγωνιστικό κομμάτι χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη αέρα, έχοντας μικρά διαστήματα ικανοποιητικής σε ταχύτητες ιστιοπλοΐας. Δοκίμασε τα νεύρα όλων μας και προφανώς μας προπόνησε καλά για αντίστοιχες συνθήκες. Φυσικά για εμάς που δεν έχουμε την τύχη να τρέχουμε με πολυπληθής και γρήγορους στόλους, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να πέσουμε δίπλα σε γρήγορα σκάφη και δυνατά πληρώματα, βγάζοντας τα όποια συμπεράσματά μας.
Και φυσικά ήταν το πρώτο αντάμωμα των φίλων ιστιοπλόων εν όψη των μεγάλων αγώνων του καλοκαιριού!! 
Καλή συνέχεια σε όλους μας!
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib