Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

deltio typouEuropean ChampionshipJ24

5o το EYNIKH στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα J24, αλλά με πικρία...

//Κείμενο: Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, Φωτογραφίες: Max Giorgioni - Photo-graphica//
Μετά από τέσσερα χρόνια και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της κλάσης σκαφών J24, το μικρό και όμορφο χωριό Cannigione και ο κόλπος Arzachena στο βορειοανατολικό άκρο της Σικελίας, είχε την τιμή να φιλοξενήσει στα νερά του το Εθνικό Ιταλικό πρωτάθλημα (25 – 29 Μαΐου), αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (30 Μαΐου – 3 Ιουνίου). 
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε φέτος από ένα μόνο σκάφος, το Ευνίκη, με κυβερνήτη τον Δημήτρη Αλτσιάδη. Πλήρωμα οι Α. Νικολαϊδης, Θ. Σιούζος, Σ. Κάρταλης και Κ. Τσιγκαράς.
Το ταξίδι στη Σικελία, όπως πάντα, μοναδικό μέρη όπως το Porto Cervo και το σύμπλεγμα νήσων του αρχιπελάγους Maddalena, μαγνητίζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες με την προσεγμένη δόμηση, το ωραίο φαγητό και τα καταγάλανα νερά. 
Η οικογένεια της κλάσης J24 φέτος, ήταν ισχυρή και παρούσα με 47 συμμετοχές από 9 χώρες, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία 5 χρόνια.
Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων, και όλα ήταν προσαρμοσμένα και περιορισμένα στα απαραίτητα (δεξιώσεις κτλ.) λόγω της γνωστής οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο ή λιγότερο όλους μας. Οι ιστιοδρομίες ξεκινούσαν κάθε μέρα στις 12:00 λόγω έλλειψης ικανοποιητικού αέρα νωρίτερα το πρωί.
Πραγματοποιήθηκαν 9 συνολικά ιστιοδρομίες με ανέμους κυρίως βορειοδυτικής, αλλά και βορειοανατολικής διεύθυνσης, έντασης 6-18 κόμβων. Συνθήκες ιδανικές και για το ελληνικό πλήρωμα που παρόλο την αλλαγή μελών του πληρώματος την τελευταία στιγμή μπόρεσε και έφερε ένα καλό αποτέλεσμα ακόμη και μετά από δύο πρόωρες κούρσες, τερματίζοντας έτσι στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. 
Την πρώτη μέρα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκίνησε με 3 ιστιοδρομίες με λίγο αέρα, 6-8 κόμβους από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις. Το προσωρινό βάθρο είχε πολλά πληρώματα του Τρικολόρε. Το σκάφος “La Superba” του Ignazio Bonanno, με κούρσες 3-2-2, επιβλήθηκε στον υπόλοιπο στόλο από την πρώτη κιόλας μέρα, μετά και την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού. Εκπληκτικό αποτέλεσμα και για τον Alberto ​​Gai με το σκάφος “Kimbe”, στη δεύτερη θέση με ένα 1-3-7, και τους Γερμανούς στην τρίτη θέση με τον Kai Mares με το σκάφος “Rotoman” και βαθμολογία 9-1-3. 
Τη δεύτερη μέρα και με ανέμους δυτικό-βορειοδυτικούς μέχρι 12 κόμβους ξεκίνησε κανονικά και η τέταρτη ιστιοδρομία στις 12 το μεσημέρι. Για άλλη μία μέρα η επιτροπή θέλησε να πραγματοποιήσει 3 κούρσες, πράγμα που το κατάφερε στο τέλος με δυσκολία λόγω μη σταθερού αέρα. Στην πρώτη ιστιοδρομία το ιταλικό σκάφος “Avoltore”, τερμάτισε πρώτο, ακολουθούμενο από τους Βραζιλιάνους με το “Bruschetta” και τους Γερμανούς με το “Rotoman”. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα, που ξεκίνησε στις 13:30 και λόγω ασταθούς αέρα, ήταν απαραίτητο να ξαναστηθεί ο στίβος.
Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε πρώτο, αλλά έπειτα χρεώθηκε με OCS, γεγονός που αμφισβητήθηκε και προκάλεσε σχόλια και ένσταση προς την επιτροπή αγώνων. 
Ήταν η δεύτερη φορά, μετά και την προτελευταία κούρσα του Ιταλικού πρωταθλήματος που προηγήθηκε, που ακυρωνόταν το ελληνικό πλήρωμα, χωρίς να ακούσει το όνομα του σκάφους του στο VHF. Βεβαίως, αυτό με την σειρά του (ως γνωστόν) δεν αποτελούσε επαρκή λόγο ένστασης σύμφωνα με τις οδηγίες πλου, έχοντας όμως μία επιτροπή να αναγγέλλει 2:30 λεπτά (!) μετά την εκκίνηση του αγώνα τα πρόωρα σκάφη ή τουλάχιστον κάποια από αυτά…
Στην ίδια ιστιοδρομία το αμερικάνικο σκάφος “Furio” τερμάτισε πίσω από το ελληνικό ακολουθούμενο από το “Avoltore” που χρεώθηκε και αυτό μετέπειτα με OCS. Στην τρίτη κούρσα της ημέρας πρώτο τερμάτισε πάλι το “Furio", ανεβαίνοντας αισθητά στη βαθμολογία, ενώ οι Βραζιλιάνοι με τρεις κούρσες 2-2-2, ατένιζαν από ψηλά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. 
Η προτελευταία ημέρα των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος J24 ήταν ευλογημένη με ένα καλό βόρειο-ανατολικό άνεμο 10-12 κόμβων, ο οποίος επέτρεψε την διεξαγωγή δύο ιστιοδρομιών. Το ελληνικό πλήρωμα, την τρίτη ημέρα των αγώνων και με θέσεις 3 και 3, διόρθωσε τη βαθμολογία του και ανέβηκε στη βαθμολογία, παραμερίζοντας την απογοήτευση της προηγουμένης ημέρας και την ακύρωση της πέμπτης ιστιοδρομίας. Με τους δύο αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το “La Superba” κέρδισε τον ευρωπαϊκό τίτλο από την προηγούμενη ημέρα καθώς ο Ignazio Bonanno και το πλήρωμά του ήταν πια απρόσιτο από τους Γερμανούς του “Rotoman” που τον ακολουθούσαν στην κατάταξη με 14 βαθμούς πίσω. 
Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε και η τελευταία ιστιοδρομία μετά από αρκετές αναβολές λόγω μη επαρκούς αέρα. Έπειτα από ένα δίωρο αγώνα για γερά νεύρα, με αέρα κάτω των 5 κόμβων και με την υπομονή και επιμονή του Άνθιμου Νικολαϊδη στο τιμόνι και του Θανάση Σιούζου στο τριμάρισμα των πανιών, το ελληνικό πλήρωμα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση. 
Στην κορυφή της βαθμολογίας οι περσινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Βραζιλιάνοι. Νικητές στο ευρωπαϊκό οι Ιταλοί με πλήρωμα άτομα από το Ιταλικό Ναυτικό και το σκάφος “La Superba”, δεύτεροι οι Γερμανοί με το “Rotoman” και τρίτοι οι ντόπιοι Σαρδήνιοι με το “Vigne Surrau”. 
Μετά το πέρας των ιστιοδρομιών και αφού τα σκάφη βγήκαν από το νερό, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η απονομή επάθλων στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Cannigione με την παρουσία εκπροσώπων της αυτόνομης περιφέρειας της Σαρδηνίας, της επαρχίας Όλμπια, του δήμου Arzachena και των χορηγών. 
Η πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για την ελληνική συμμετοχή και το σκάφος Ευνίκη, αν και ο καθένας μας κρατάει κάποια πικρία ως προς τον τρόπο ακύρωσης της εν λόγω ιστιοδρομίας τη δεύτερη μέρα. Πάντως, για όσους πήραν μέρος στα δύο πρωταθλήματα (Εθνικό και Ευρωπαϊκό) ήταν σίγουρα μία ακόμη εξαιρετική ιστιοπλοϊκή εμπειρία σε ένα πολύ γραφικό μέρος, που έφερε τα πληρώματα πιο κοντά, σε μια κλάση που παρόλο την ηλικία της παραμένει “μάχιμη” και συνεχίζει να ενσωματώνει νέους ιστιοπλόους κοντά της. 
Οι ομάδες και τα πληρώματα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μονακό, τον Οκτώβριο του 2013. 
Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος J24, 2012: 
  1. LA SUPERBA, ITA 416, IGNAZIO BONANO, C. VELICO MARINE MILITARE 
  2. ROTOMAN, GER 5420, KAI MARES, BLANKENESER SEGEL CLUB 
  3. VIGNE SURRAU, ITA 405, AURELIO BINI, ASS. SPORT DIL C. NAUT. A. 
  4. JAMAICA, ITA 212, DIMANTI PIETRO, N. MARINA CARRARA ASS 
  5. EVNIKI, GRE 5239, DIMITRIS ALTSIADIS, AG. NIKOLAOS Y. C. 

1 comment:

  1. Στη Σαρδινία έγινε.. όχι στη Σικελία :)

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib