Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

CamperChris NicholsonKen ReadMike SandersonPuma RacingTeam SanyaVOR 2011

Το δυσκολότερο μέρος του αγώνα είναι να αποχαιρετήσεις την οικογένεια σου

Εννέα μήνες έντονου συναγωνισμού στο γύρο του κόσμου δεν επηρεάζουν μόνο σωματικά τους ιστιοπλόους, αλλά και συναισθηματικά, ειδικά αυτούς που αφήνουν τις οικογένειες τους πίσω. 
Telefonica at Abu Dhabi before the start, © Panos Douros/istioselida.com
Κατά τη διάρκεια της στάσης στο Lorient τρεις κυβερνήτες, Read, Sanderson, Nicholson, έδωσαν την δική τους άποψη για το πως αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους τον μακρόχρονο χωρισμό. 
Ο Ken Read, Puma Ocean Racing, είπε ότι ο φετινός αγώνας ήταν μια διαφορετική εμπειρία από τον προηγούμενο όσον αφορά την οικογένεια του. 
"Στον προηγούμενο αγώνα είχα μια 12χρονη κόρη που όλα της έμοιαζαν ωραία, την βγάλαμε από το σχολείο και μαζί με την γυναίκα μου ταξίδευε σε όλον τον κόσμο για όλη τη χρονιά.
Νομίζω ότι είδαν πάνω από 17 διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Φέτος η κόρη μου είναι εσώκλειστη στο σχολείο, το οποίο αποφασίσαμε να την βάλουμε, επειδή θα έκανα τον αγώνα ξανά.


PUMA Ocean Racing powered by BERG, skipper Ken Read from the USA
 is greeted by his daughter,
(Credit: Marc Bow/Volvo Ocean Race)
Αυτό αποδείχτηκε ωραία εμπειρία για αυτήν, αλλά επίσης δεν ακολούθησε τον πατέρα της όσο και την προηγούμενη φορά σε κάθε σταθμό. Επίσης η γυναίκα μου πέρασε περισσότερο καιρό μόνη της αυτή τη φορά. Ήταν διαφορετικά αυτή τη φορά και για εμένα, όλα είναι πιο εύκολα όταν έχεις τον σύντροφο σου να γυρνά τον κόσμο μαζί σου. 
Ο αγώνας είναι σκληρός στα πληρώματα, στις οικογένειες και ειδικά στα παιδιά όταν είναι αρκετά μεγάλα να αντιληφθούν τους κινδύνους. Η μέρα που η κόρη μου κατάλαβε ότι ο πατέρας της έχει επικίνδυνη δουλειά ήταν όταν ο Hans Horrevoets έπεσε στο πλάι και σκοτώθηκε. Πριν από αυτό το περιστατικό νόμιζε ότι ο πατέρας της απλώς γυρνάει τον κόσμο και κάνει ιστιοπλοΐα, δεν υπήρχε η πιθανότητα να μην ξαναγυρίσει σπίτι. 
Rob Salthouse from CAMPER with ETNZ, with his daughters,
(Credit: Marc Bow/Volvo Ocean Race)
Την επόμενη φορά που έπρεπε να φύγω είχε γραπώσει το πόδι μου τόσο σφιχτά και δεν με άφηνε να φύγω, ήταν σκληρό και για εκείνη και για όσους εμπλέκονται." 
Μετά ο Read αναφέρθηκε στα σύγχρονα μέσα και στην καθημερινή επικοινωνία με το email, τις φωτό και τα βίντεο που στέλνει ο MCM από το σκάφος. 
"Μερικές φορές είναι καλό και μερικές κακό για τις οικογένειες. Από τη μια πλευρά ξέρεις τι γίνεται, αλλά από την άλλη βλέπεις τι περνάει ο πατέρας ή ο άνδρας σου. Έχουμε πολύ περισσότερα emails όταν ο καιρός αναμένεται να είναι κακός, και είναι κυρίως για έχουν επαφή παρά για να ρωτήσουν αν είσαι ΟΚ. Απλώς θέλουν την επαφή και την επιβεβαίωση ότι ήρθαν σε επικοινωνία με τον άνθρωπο τους. 

Team Sanya skipper Mike Sanderson, reunited with his family
(Credit: Gareth Cooke/Volvo Ocean Race)
Ο Mike Sanderson, κυβερνήτης του Team Sanya, θεωρεί τον εαυτό του τον τυχερότερο κυβερνήτη στον στόλο, γιατί η γυναίκα του έχει μια φοβερή καριέρα ως επαγγελματίας ιστιοπλόος, και ξέρει...
"Η Emma έχει εμπειρία και παρελθόν με τον αγώνα, έχει αγωνιστεί στο VOR, έχει κάνει το Jules Verne, το Route de Rhum, το Jacques Vabre και όλων των ειδών των αγώνων αυτής της μορφής. Αυτό σημαίνει ότι το 'πιάνει' και ξέρει τι περνάω. Η Emma ξέρει πολύ καλά πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι οι σχέσεις με τον χορηγό και τα μέσα και ότι αυτό σημαίνει πολλές ώρες δουλειάς μέρα νύχτα. Είμαι πολύ τυχερός που τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά. 

Skipper Mike Sanderson with his daughter, as Team Sanya
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Συνειδητοποιώ πόσο πιο δύσκολο πρέπει να είναι όλο αυτό με μια οικογένεια που δεν έχει ιδέα του τι κάνεις και τι συμβαίνει κάθε φορά που φεύγεις για τρεις βδομάδες στη θάλασσα. 
Έχω δει πολλούς που αλλάζουν τον τρόπο που ταξιδεύουν το σκάφος όταν αποκτήσουν παιδιά, αλλάζουν οι προτεραιότητες τους, επηρεάζονται. Εγώ προσωπικά δεν έχω αλλάξει καθόλου τον τρόπο που ταξιδεύω και πιέζω το σκάφος και τις καταστάσεις. Ξέρω ότι ίσως ακουστεί λίγο ανεύθυνο αλλά για εμένα αυτό που έχει σημασία πάντα στον αγώνα είναι να κερδίσω, να προσέχω το πλήρωμα μου και να φέρω το σκάφος στο λιμάνι ασφαλές. 
Neal McDonald from the UK with his family. Team Telefonica
(Photo Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Η πραγματικότητα είναι ότι στο VOR είμαστε ωκεάνιοι θαλασσοπόροι στο υψηλότερο επίπεδο ιστιοπλοϊκού ανταγωνισμού και όταν αρχίσεις να ανησυχείς για την οικογένεια και για τα ρίσκα που παίρνεις και σηκώσεις το πόδι από το γκάζι... τότε ήρθε η ώρα να τα παρατήσεις." 
Παρόλα αυτά ο Sanderson προτιμά πάντα να αποχαιρετά την οικογένεια του ιδιωτικά όχι σε κοινή θέα στο μώλο. 
"Είσαι ούτως ή άλλως σε εύθραυστη συναισθηματική κατάσταση, ειδικά όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν τι γίνεται. Είναι ευκολότερο όταν είναι μικρά και τους φαίνονται όλα σαν παιχνίδι, να μπουν στο αεροπλάνο και να πάνε κάπου που θα έχει πλάκα. Τώρα που τα παιδιά μου είναι πέντε και τριών είναι ήδη πιο αναστατωμένα που ο μπαμπάς τους φεύγει μακρυά." 
Team Telefonica's Iker Martinez with wife and kid
(Photo Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Το δυσκολότερο μέρος του αγώνα είναι να αποχαιρετήσεις την οικογένεια σου. 
"Σε μερικά δύσκολα σκέλη που πρέπει να είσαι 100% στο σκάφος, όπως όταν φύγαμε από την Sanya ή και το Auckand, πρέπει να κλείσεις και να βγάλεις την οικογένεια εντελώς από το μυαλό σου. Από την ώρα που κατεβαίνω στο ντόκο έχω φύγει ήδη, δεν με αποπροσανατολίζει τίποτα από την δουλειά που πρέπει να κάνω. Προτιμώ να περνώ πολύ χρόνο με την οικογένεια μου το προηγούμενο βράδυ και το πρωί όταν σηκώνομαι αν και επισήμως δεν τους λέω 'γεια', στο μυαλό μου το έχω κάνει. Αυτό σημαίνει ότι όταν είμαι στον ντόκο είμαι εκεί για τον αγώνα... ίσως αυτός να είναι ο δικός μου τρόπος για να τα βγάλω πέρα..."
CAMPER with Emirates Team New Zealand, skipper with his family,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Ο κυβερνήτης του CAMPER with Emirates Team New Zealand, Chris Nicholson, είπε "σκέφτομαι συνεχώς το τι κοστίζει ο αγώνας στα πληρώματα και στις οικογένειες τους και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη της γυναίκας και των παιδιών μου. Αυτός είναι ο λόγος που μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, δεν θα μπορούσα αν δεν είχα την υποστήριξη τους. 
Ο Nicholson είπε επίσης ότι για την πρώτη τους καμπάνια στο VOR προσπάθησαν να εντάξουν τις οικογένειες του πληρώματος μέσα στην ομάδα. 
"Οι οικογένειες των παιδιών είναι μέρος της ομάδας. Για παράδειγμα όλοι τρώμε μαζί κάθε νύχτα, όλη η ομάδα, το πλήρωμα και η ομάδα υποστήριξης μαζί με τις οικογένειες μας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να είναι όλα αρμονικά, αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε όλον τον αγώνα.
Μου αρέσει το οικογενειακό περιβάλλον που έχουμε και σίγουρα βοηθάει την ομάδα να δέσει, και αυτή η προσέγγιση μας ταιριάζει τέλεια και με την φιλοσοφία της Camper." 

Skipper Chris Nicholson is greeted by his family,
(Credit: Marco Oquendo/Volvo Ocean Race)
Από προσωπική πλευρά ο Nicholson είπε ότι "θα προτιμούσα η οικογένεια μου να μην είναι παρούσα όταν το σκάφος φεύγει, αλλά το θέλουν αυτοί οπότε το αφήνω. Δεν μου αρέσουν οι αναχωρήσεις και όλοι λένε τα ίδια και τα ίδια. Αλλά παίρνω τα κακά μαζί με τα καλά... Οι αφίξεις όμως είναι φανταστικές, είναι η στιγμή που ξανά-βλέπεις την οικογένεια σου. 
Στο τέλος της μέρας ο πόνος του αποχωρισμού είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να είσαι σε έναν αγώνα σαν και αυτόν. Ξέρω ότι η οικογένεια μου το αγαπά και το απολαμβάνει όσο και εγώ."

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib