Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Τρίτη πρωί και τα πράγματα στο VOR αρχίζουν να γίνονται πιο ενδιαφέροντα καθώς τα σκάφη μπαίνουν σε μια μεγάλη ζώνη υψηλών βαρομετρικών που είναι στα νότια των Αζορών. 
Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)

Και ενώ στις πρώτες 40 ώρες του 8ου σκέλους όλοι πήγαιναν γρήγορα, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι... έκαναν κοντά στα 420νμ το 24ωρο... ακόμα και το Team Sanya κρατιόταν κοντά στα πρώτα σκάφη, που δεν ήταν άλλα από τα τρία Juan K, VO70. 
Εδώ και μερικές ώρες όμως ο ρυθμός αυτός έχει πέσει, οι ταχύτητες έχουν μειωθεί και από ότι φαίνεται θα έχουμε και δεύτερη εκκίνηση μέσα στη μπουνάτσα, εκτός και αν κάποιος navigator βρει το μαγικό δρόμο και βγάλει την ομάδα του γρήγορα και αναίμακτα έξω από το υψηλό. 
Μέχρι τώρα για μια ακόμη φορά η ομάδα που εντυπωσιάζει είναι το Groupama, στο προκαταρκτικό στάδιο του σκέλους, εκκίνηση και σημαδούρες, τα πήγε χάλια, έμεινε πίσω πολλά λεπτά σε σχέση με το Puma και το Camper που έφυγαν πρώτα, αλλά μόλις το πράσινο σκάφος είδε ωκεανό μπροστά του μεταμορφώθηκε... Είδε το καιρό του και την ανοικτή θάλασσα και άντε πιάσε το. 
Franck Cammas concentrating onboard Groupama 4 during leg 8
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Το Groupama 4 με λασκάδα και τον αέρα στους 20 κόμβους το ταχύτερο σκάφος και οι δηλώσεις του Cammas το δείχνουν αυτό, ειδικά όταν αρχίζει να του βγαίνει και μια αισιοδοξία, αλαζονεία και χαρά για το σκάφος του "Γλιστρήσαμε κάτω από τον στόλο, καθώς ο  Jean-Luc Nélias έψαχνε για καλύτερη γωνία, περάσαμε το Κινέζικο σκάφος πρώτο από όλα, μετά νωρίς το απόγευμα ακολούθησαν οι Νεοζηλανδοί, και το πρωί της Δευτέρας ήρθε η σειρά των Αράβων και μετά το μεσημέρι των Αμερικάνων! Και ταυτόχρονα καταφέραμε να επανατοποθετηθούμε σοφράνο του στόλου." 
Team Telefonica, skippered by Iker Martinez from Spain,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Έτσι όπως μας λέει τα πράγματα ο Cammas μόνο το Telefonica δεν έχει περάσει ακόμα αλλά το έχει φτάσει και μαζεύει συνεχώς τη διαφορά τους, είναι μόλις 0.20νμ πίσω του. 
Τις επόμενες ώρες η στρατηγική και η τύχη των ομάδων θα είναι πολύ σημαντική για το πως θα εξελιχθεί αυτό το σημαντικό βαθμολογικά σκέλος. Οι παγίδες κοντά στα νησιά των Αζορών είναι πολλές και μπορεί εύκολα να βρεθεί ένα σκάφος σε μια περιοχή με καθόλου αέρα. 
Ryan Houston grinding onboard Team Sanya during leg 8
(Credit: Andres Soriano/Team Sanya/Volvo Ocean Race)
Το πρωί της Τετάρτης θα έχει ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση καθώς τότε αναμένεται να περάσουν τα πρώτα σκάφη γύρω από το σημείο στροφής και να ξεκινήσουν την ανάβαση τους βόρεια βγαίνοντας σιγά σιγά από το αρχιπέλαγος των Αζορών και μπαίνοντας σε σταθερότερους και δυνατότερους ανέμους στο Βόρειο Ατλαντικό και όποια ομάδα πάρει το πρώτο "τρένο" θα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει πρώτη στη Βρετάνη.
Αλλά για να φτάσεις πρώτος πρώτα πρέπει να φτάσεις... και αυτό είναι κάτι που όλες οι ομάδες το έχουν μάθει ήδη πολύ καλά, ειδικά στο 6ο σκέλος. 
Daryl Wislang coiling the furling line onboard CAMPER
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Ο καιρός στον Ατλαντικό αναμένεται να είναι πάνω από 30 κόμβους και με έντονο κυματισμό, τα σκάφη θα μπορούν να καλύπτουν αποστάσεις κοντά στα 550νμ μέσα σε 24 ώρες, αλλά θα χρειαστεί και προσοχή για να μην σπάσεις το σκάφος. Και όπως είναι τα πράγματα στη βαθμολογία μερικά πληρώματα δεν έχουν τίποτα να χάσουν οπότε θα πιέσουν λίγο παραπάνω, αλλά μερικά πληρώματα έχουν πολλά να χάσουν από μια ζημιά, όπως είναι το Groupama και το Telefonica, 1ος και 2ος στον αγώνα, οπότε θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ταχύτητα και στην ασφάλεια του σκάφους.  

Nick Burridge and Rob Salthouse sorting out the reefing lines
as a wave hits
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Position of the competitors in the Volvo Ocean Race on the eighth leg from Lisbon-Lorient at 07:21 UTC on 12/06/2012 
1. Telefonica– 1,302 DTF
2. Groupama 4 – 0.2 miles to leader 
3. Puma – 2.6 miles to leader 
4. Abu Dhabi Ocean Racing – 10.10 miles to leader 
5. Camper– 13.4 miles to leader 
6. Team Sanya – 31.7 miles to leader 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib