Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Groupama 70interviewPeriklis MiamiVOR 2011

Γιατί είναι το Groupama το πιο γρήγορο VO70 στα πρίμα; Μας εξηγεί ο Phil Harmer

//Συνέντευξη & Βίντεο-Φωτογραφίες: Περικλής Συνανίδης-Μαϊάμι//
Το ότι το Groupama είναι το πιο γρήγορο σκάφος, ειδικά στις ανοιχτές πλεύσεις, μας το απέδειξε τις τελευταίες μέρες του 7ου σκέλους. 

Groupama Sailing Team

(Photo Credit must read: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Ξεκίνησε πίσω από το Telefonica το πέρασε στα ίσια, μετά έφτασε το Camper το πέρασε και αυτό, μετά σειρά είχε το Puma και αν είχε και λίγα παραπάνω μίλια το σκέλος το πιο πιθανό θα ήταν ότι θα πέρναγε και το Abu Dhabi.
Γιατί είναι όμως το Groupama το πιο γρήγορο; ΟΚ το Sanya, Farr Design, είναι δεύτερης γενιάς και του λείπει ταχύτητα, το Abu Dhabi, Farr Design, έχει γενικά θέματα με την ταχύτητα του..., το Camper, Botin & Partners, πάει στα όρτσα δεν πάει στα πρύμα, αλλά τα άλλα δυο σκάφη, Puma & Telefonica, του Juan K, γιατί έχουν διαφορές στην απόδοση τους;
Τουλάχιστον τα τρία Juan K σκάφη δεν θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στις επιδόσεις τους; Από ότι όλοι λένε όλα τα σκάφη ακόμα και αυτά από τον ίδιο σχεδιαστή έχουν τις διαφορές τους που στην περίπτωση του Groupama κάνουν την διαφορά...
Σε αυτήν την απορία μας δίνει μια καλή απάντηση ο Phil Harmer, τρίμερ & τιμόνι στο Groupama 4. Ο Περικλής Συνανίδης κατά τη διάρκεια της στάσης του αγώνα στο Μαϊάμι πήρε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Harmer που τον ξενάγησε πάνω στο σκάφος δείχνοντας του όλες τις μικρο-αλλαγές που έχουν κάνει προκειμένου να κερδίσουν και το τελευταίο εκατοστό ταχύτητας.
Δείτε την αποκλειστική ξενάγηση για την ISTiOSELIDA.COM πάνω στο Groupama 4 και ακούστε τον Phil Harmer να εξηγεί τι διαφορές έχουν από τα άλλα σκάφη και πως τους επηρεάζουν.Διαβάστε παρακάτω τα όσα μας είπε ο Phil Harmer, ο Περικλής εκτός από το να μας στείλει το ωραίο βίντεο, έκατσε και μετέφρασε και όσα του είπε ο Harmer εκτός της περιγραφής του σκάφους που είναι πιο ενδιαφέρουσα στα Αγγλικά... Ευχαριστώ Περικλή, εξαιρετική δουλειά.

Perry: To 60% του αγώνα έχει ήδη τελειώσει. Ποιος πιστεύεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει λαμβάνοντας υπ'όψην την απόδοση κάθε ομάδας μέχρι σήμερα; 
Phil: Είναι καλή ερώτηση. Όλοι αυτή τη στιγμή μιλάμε για momentum στον αγώνα. Το Telefonica ξεκίνησε με momumentum και μετά το έχασε, μετά εμείς είχαμε momentum στη μέση του αγώνα, αλλά χάσαμε το άλμπουρο, το Puma δείχνει να είναι σε καλή στιγμή τώρα, αλλά όλοι οι ιστιοπλόοι και τα σκάφη είναι πολύ καλά οπότε ο καθένας από τους 4 πρώτους μπορεί να κερδίσει τον αγώνα. Δίνω τον πρώτο λόγο στα Juan K σκάφη (Puma, Telefonica, Groupama).
Το Telefonica είναι σε πολή καλή φάση όντας το πρώτο στη λίστα με 11 πόντους διαφορά από τον 2ο (η συνέντευξη έγινε μια μέρα πριν το In-Port στο Miami) και μόνο 3 ακόμα μπράτσα να απομένουν αλλά τα πάντα μπορούν να συμβούν όπως είδαμε εμάς (Groupama) που στο τελευταίο μπράτσο (Itajai to Miami) ήμασταν αρχικά πρωτελευταίοι και τελικά τερματίσαμε 3οι.
Όμως τέτοιες αλλαγές θα συμβαίνουν όλο και λιγότερο καθώς ο Ατλαντικός είναι αρκετά σταθερός και ποντάρω ότι όλα τα Juan K σκάφη θα είναι κοντά μεταξύ τους στο μεγαλύτερο κομμάτι του υπερατλαντικού ταξιδιού. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα μπορούσαμε να βλέπουμε ένα άλλο σκάφος οπότε είναι αρκετά αγχωτικός ο αγώνας. Όμως από την άλλη είναι αρκετά διασκεδαστικό να μπορείς να τερματίζεις έναν 20ήμερο αγώνα με διαφορά 10 λεπτών από το άλλο σκάφος αντί για 2 ημέρες. 

Perry: Ξέρεις τι θα ήθελα να κάνεις για μένα; Θα ήθελα να με μεταφέρεις στην ατμόσφαιρα της στιγμής που χάσατε το άλμπουρο σας. Ποια ήταν τα συναισθήματα, ποια ήταν η πρώτη αντίδραση και οι σκέψεις; 
Phil: Νομίζω πως η πρώτη αντίδραση ήταν το σοκ που πάθαμε. Όλοι ήταν πολύ νευριασμένοι γιατί είναι απογοητευτικό να δουλεύεις τόσο σκληρά τις τελευταίες 2 μέρες για να κτίσεις μια διαφορά 8 μιλίων από το Puma και τελικά όλα να εξαφανίζονται μέσα σε μια στιγμή.
Δέκα λεπτά μετά όμως όλοι ξαναγύρισαμε στη δουλειά μας με στόχο να κρατήσουμε το σκάφος ασφαλές, να σώσουμε το άλμπουρο, τα πανιά και να σκεφτούμε που θα πάμε. Μετά από 30 λεπτά το άλμπουρο κατέβηκε με ασφάλεια και ακόμα μαζεύαμε τα κομμάτια αλλά είχαμε ήδη προσδιορίσει τον προορισμό μας, είχε ήδη σχεδιαστεί το πως θα μεταφερθεί το νέο άλμπουρο στο νέο προορισμό και γενικά είχα μπει όλα σε τροχιά.
Όσο και αν ήταν απογοητευτική διαδικασία, άλλο τόσο ήταν απίστευτη εμπειρία να βλέπεις την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα. Ξέραμε ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε το άλμπουρο πολύ γρήγορα και έτσι έγινε. 

Perry: Πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια! Ήσασταν πραγματικά αποφασισμένοι... 
Phil: Ναι, και δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την shore team. H μισή ομάδα κατέβηκε στην Ουρουγουάη και όταν φτάσαμε, ανέλαβαν δράση καθώς εμείς ήμασταν κουρασμένοι και χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. Κατάφεραν να το φτιάξουν και να αναχωρήσουμε σε μόλις 20 ώρες αφότου φτάσαμε.
Ήταν τεράστια προσπάθεια από όλους. Νομίζω πως όταν μιλάς για momentum, αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί ήταν μια απογοητευτική στιγμή αλλά και μια στιγμή θριάμβου γιατί ξέραμε ότι θα δίναμε μεγάλη μάχη και δεν θα τα παρατούσαμε μέχρι να περάσουμε την γραμμή του τερματισμού. Οπότε ναι είναι απογοητευτικό, αλλά αυτή είναι η ιστιοπλοΐα. Δεν είμαστε οι πρώτοι που το πάθαμε στον αγώνα.

Perry: Έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα; 
Phil: Δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα αλλά μιλούσα στη γυναίκα μου χθες το βράδυ και μας έκλεισε ιστιοπλοϊκές διακοπές. Βέβαια της είπα ότι κάνω αποκλειστικά ιστιοπλοΐα τα τελευταία 2 χρόνια και δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να πάω για ιστιοπλοία στις διακοπές μου. 

Perry: Πότε; Αμέσως μετά τον αγώνα; 
Phil: Όχι, θα αφήσουμε να περάσουνε λίγοι μήνες και μετά. Μένουμε στην Αγγλία οπότε θα γυρίσουμε εκεί για να κάνουμε κάποια πράγματα πρώτα και να ξεκουραστώ και μετά θα πάμε Ελλάδα για να περάσουμε 2 βδομάδες πάνω στο σκάφος.
Είναι προορισμός που πάντα ήθελα να πάω και όλοι στη ιστιοπλοοι μιλούν για την Ελλάδα ως ιστιοπλοικός προορισμός και προορισμός για windsurf. Οπότε είναι σίγουρα μέσα στη λίστα μου. 


Όνομα: Phil Harmer 
Θέση: Trimmer/Helmsman 
Ηλικία: 29 
Ύψος: 1.89μ 
Βάρος: 92kg 
Nickname: Wendy 
Τόπος γέννησης: Sydney, Australia 

Briefing about Phil Harmer 
As well as experience on Volvo Ocean Race yachts, Phillip has also had time with the America’s Cup ‘Young Australia’ team from 1999 to 2000 where he acted as headsail trimmer and head sail maker. 


  • TOP SIX GREATEST ACHEIVEMENTS IN SAILING:
1) 2008/2009 Volvo Ocean Race

2) 2005/2006 Volvo Ocean Race 

3) 1999/2000 Americas Cup

4) 6x Sydney to Hobart

5) 4 x 18ft Skiff World Champs (3rd, 5th, 7th, 11th)

6) Farr 40 Worlds 2008 (Grooveperci, 12th) 


  • WHITBREAD/VOLVO HISTORY: 
2005/06 Pre-race ABN Amro, Brunel Durina, 2008/09 Green Dragon 
  • AMERICA’S CUP HISTORY: 
1999-2000 – Young Australia 
  • MY WORST MOMENT (SAILING): 
Crashing 18ft Skiff and being taken to hospital 
  • WHAT HAS BEEN YOUR MOST EXPENSIVE SAILING ACCIDENT: 
Sailing – Broken Mast on ABN AMRO 
Personal – Big Crash in 18th Skiff world titles resorting in a dislocated shoulder and having the rudder pin stuck in my stomach. 
  • FAVOURITE FOOD: 
Thai, Japanese 
  • WHAT IS YOUR LIFE MOTTO: 
Never give up 
  • THREE WORDS TO DESCRIBE YOUR CHARACTER: 
Relentless, Funny, Relaxed. 
  • DO YOU HAVE ANY LUCKY CHARMS OR RITUALS: 
I never shave during a regatta 
  • WHATS YOUR GREATEST FEAR: 
Dying

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib