Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Cammas FranckGroupama 70kabouridis-PapadopoulosKostas TrigonisMantis-KagialisVOR 2011

«Κρίνουμε τους εαυτούς μας απ' ό,τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, ενώ οι άλλοι μας κρίνουν απ' ό,τι ήδη έχουμε κάνει», Χένρι Γουόντ

//Κείμενο: Κώστας Τριγκώνης//
Έγραψα στο προηγούμενο τεύχος (του περιοδικού "Ιστιοπλοϊκός Κόσμος" του ΠΟIAΘ) για την ικανότητα και την ευκαιρία του Gammas και ωσάν άτομο με “κληρονομικό χάρισμα” η συνέχεια δεν με διέψευσε καθόλου!
Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France,
followed by trimaran Groupama 3, at the start of leg 9
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Μήπως να το δω το θέμα και να γίνω μελλοντολόγος;
Και φυσικά αστειεύομαι μιας και ήταν ξεκάθαρο πια ότι το Groupama είχε σαφές πλεονέκτημα στην ταχύτητα κυρίως στις ελεύθερες πλεύσεις και τα επόμενα σκέλη από την Βραζιλία στο Μαΐάμι, στη Λισσαβόνα και τώρα στη Λοριέντ, το απέδειξαν περίτρανα. Η λογική των Γάλλων ήταν ξεκάθαρη. 
Όχι ρίσκα, κοντά στον στόλο και δοθείσης ευκαιρίας επίθεση εκμεταλλευόμενοι φουλ το πλεονέκτημα τους.
Οι Γάλλοι γενικά από την αρχή του αγώνα ήταν η ομάδα που φαίνεται ότι βελτιωνόταν συνεχώς φτάνοντας ουσιαστικά στη Λοριέντ με σχεδόν μια βέβαιη νίκη μιας και έχει μείνει μόνο ένα μικρό σκέλος μέχρι το Galway στην παρθενική τους συμμετοχή στο VOR. 
Groupama Sailing Team, skipper Franck Cammas from France,
celebrates winning the Volvo Ocean Race 2011-12
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Μόνο αν αυτοκτονήσουν η κάτι τραγικό συμβεί μπορεί να χάσουν. Να είναι καλά οι Ισπανοί του Telefonica που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους έτσι ώστε να απολέσουν το όποιο πλεονέκτημα είχαν μέχρι το Μαΐάμι. 
Λάθος σημαδούρες, αχρείαστα φάουλ και όλα τα υπόλοιπα που τους κόστισαν κρίσιμους πόντους στον αγώνα. 
Εύκολο να κρίνεις απ έξω μιας και εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές μη μπορώντας να αντιληφθούμε όλες τις δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα.
Παρά ταύτα όμως οι Ισπανοί έβαλαν την ομάδα τους υπό πίεση από μόνοι τους μιας και η ικανότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό φάνηκε στο σκέλος από την Λισσαβόνα στη Λοριέντ όπου κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες πίεσαν αφόρητα το σκάφος τους με αποτέλεσμα σε μια πότζα να χάσουν και τα 2 τιμόνια τους και να αναγκαστούν να ρίξουν ρυθμό. Όλα χάθηκαν σε μια στιγμή. 
Groupama Sailing Team sail past Belle Ile, during the start of leg 9
of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Αυτό είναι το σπορ όμως και πιστεύω ότι οι Γάλλοι επάξια αν όλα πάνε καλά θα είναι οι νικητές του συναρπαστικότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα που γίνεται στον πλανήτη γη, αν και στην ιστιοπλοΐα ποτέ δεν ξέρεις. 
Για μένα προσωπικά νικητές αυτού του αγώνα είναι όλα τα πληρώματα όλων των σκαφών μιας και κατάφεραν να ταξιδέψουν γύρω από την γη αντιμετωπίζοντας καταστάσεις και συνθήκες οι οποίες είναι πέρα από την κοινή λογική δείχνοντας σε εμάς τους κοινούς θνητούς ότι υπάρχουν λύσεις ακόμη και στα δυσκολότερα προβλήματα αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση να προχωρήσεις. 
Huts off λοιπόν σε αυτούς που μας δείχνουν τον δρόμο και αποτελούν ένα τεράστιο κίνητρο για τις υπόλοιπες γενιές ιστιοπλόων που θα ακολουθήσουν.

Υ.Γ.:
Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στα δικά μας παιδιά του 470 που με τον καθαρό και αντρίκειο αγώνα τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 στην Βαρκελώνη ο οποίος ήταν ο τελευταίος αγώνας πρόκρισης για τους Ο.Α μας συγκίνησαν όλους με την τεράστια προσπάθεια τους. 
Δεν ξεχωρίζω κάποιον από τους 2 γιατί η υποδειγματική τους συμπεριφορά, η λειτουργία τους ως ομάδα και η άμιλλα που έδειξαν μεταξύ τους γνωρίζοντας ότι μόνο ένα σκάφος θα έχει την δυνατότητα να εκπροσωπήσει την χώρα μας στους επερχόμενους Ολυμπιακούς απέδειξε σε όλους μας ότι πέρα από κορυφαίοι ιστιοπλόοι είναι και τεράστιες προσωπικότητες.
Copyright:Marc Turner.PFM Pictures
Ελπίζω και εύχομαι αυτή τους η προσπάθεια και στάση να αποτελέσει την αρχή του να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Ισχύς εν τη ενώσει.
Εύχομαι στον Παναγιώτη και τον Στάθη καλή επιτυχία. Να πάρουν το βλέμμα και το μυαλό τους μακριά από τα όποια προβλήματα και να κάνουν ότι καλύτερο πρώτα για τους εαυτούς τους και μετά για εμάς που θα τους παρακολουθούμε έστω και από μακριά.
Στον Τάκη και τον Παύλο θα πω ότι τους περιμένουμε να επιστρέψουν δυνατότεροι. Ούτως η άλλως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό και αυτά τα παιδιά έχουν πολλά να δώσουν ακόμη! Το πιστεύω ακράδαντα!

Συγχαρητήρια σε όλους σας!
Κώστας Τριγκώνης

Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από τον Κώστα, πριν από τον τερματισμό των σκαφών στο Galway. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib