Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Cammas FranckGroupama 70VOR 2011

"Δεν κάνω αστεία με τον Franck" Jean-Luc Nélias

Στα 39 του ο Franck Cammas έχει ήδη σιγουρέψει τη θέση του στην παγκόσμια ιστιοπλοϊκή ιστορία. 
Franck Cammas, Skipper, Groupama Sailing Team.
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Η νίκη στο ντεμπούτο του στο VOR ήταν απλώς το τελευταίο επίτευγμα στην σπουδαία του καριέρα. Αυτό που όλοι παραδέχονται ότι τον χαρακτηρίζει είναι η τελειομανία του, τίποτα για τον Franck δεν είναι ποτέ αρκετά καλό. 
O Cammas ήταν γνωστός στον χώρο πολύ πιο πριν από το VOR, χάρη στα ρεκόρ που έχει κατακτήσει και στους ωκεάνιους αγώνες που έχει συμμετάσχει, όπως είναι το Transat Jacques Vabre, το Route du Rhum και τα παγκόσμια πρωταθλήματα με τριμαράν της ORMA. 
Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς για ποιους λόγους επιλέχθηκε ο Cammas για να οδηγήσει την πρώτη Γαλλική συμμετοχή στο VOR μετά το Whitbread Round the World Race του 1993-94 με τον La Poste του Eric Tabarly. 
Τώρα μόλις τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του στο VOR μαζί με τον μακροχρόνιο σπόνσορα του την Groupama, ο Cammas έχει ακόμα μια νίκη να προσθέσει στη συλλογή του, την νίκη στο Volvo Ocean Race 2011-12.
Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Ο Cammas γεννήθηκε το 1972 στο Aix-en-Provence από γονείς δασκάλους.  Όπως πολλά νέα παιδιά στη Γαλλία, μια χώρα που η ιστιοπλοΐα είναι το ίδιο σημαντικό άθλημα με το ποδόσφαιρο, ο Cammas έμαθε ιστιοπλοΐα στα 10 του, στη Μασσαλία όπου είχε μετακομίσει η οικογένεια του, με σκάφη optimist. 
Ξεκίνησε να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά το κάλεσμα της θάλασσας ήταν πιο δυνατό. Και το 1997 ο Cammas, στα 24, έδειξε σε όλους ότι ήρθε για να μείνει, με την νίκη στον μοναχικό αγώνα Figaro du Solitaire, έναν αγώνα 1600νμ γύρω από την Ευρώπη κερδίζοντας πολλά από τα μεγάλα ονόματα της Γαλλίας στους μοναχικούς αγώνες. 
Αμέσως μετά αυτή τη νίκη του υπέγραψε με την Groupama μια συμφωνία χορηγίας που με τα χρόνια θα αποδεικνυόταν μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες των σύγχρονων χρόνων. Νίκες και ρεκόρ με τα γιγάντια τριμαράν που ο Cammas είτε με πλήρωμα, είτε μόνος του ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. 
O Cammas είχε γίνει συνώνυμο των πολύγαστρων σκαφών και των απίθανων ρεκόρ. Το 2009 αποφάσισε να περάσει στα μονόγαστρα σκάφη και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο VOR. 
Groupama Sailing Team, skipper Franck Cammas from France,
celebrates winning the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Στον αγώνα αυτόν χρειάζεσαι πλήρωμα, και ο Cammas αν και συνηθισμένος να αγωνίζεται μόνος του έπρεπε να βρει πλήρωμα αντάξιο της τελειομανίας του. Διάλεξε μερικούς από τους καλύτερους να τον πλαισιώσουν μεταξύ άλλων τους  Thomas Coville, Damian Foxall και Charles Caudrelier.
Δυο χρόνια σκληρής προετοιμασίας πήρε στον Cammas να χτίσει την ομάδα του στη βάση της Groupama στο Lorient της Βρετάνης. 
Και οι βάσεις της νίκης στον αγώνα μπήκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας, το Groupama 4 τερμάτισε εκτός βάθρου μόλις μια φορά σε 9 σκέλη. 
Αν και είναι πλέον παγκοσμίως μια από τις πιο σημαντικές ιστιοπλοϊκές προσωπικότητες ο Cammas είναι πάντα ταπεινός και ανοιχτός στην στεριά, αλλά στη θάλασσα μεταμορφώνεται και γίνεται ένας άνθρωπος που θα έκανε τα πάντα για την νίκη. 
"Το τέλειο δεν είναι ποτέ αρκετό... θέλει πάντα κάτι καλύτερο," λέει ο Fixall, "Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα που έχεις όταν δουλεύεις με τον Franck. Έχει μια απαίτηση για τελειότητα και αυτό μας οδήγησε στο να αναβαθμίσουμε την απόδοση μας." 
Groupama Sailing Team, skipper Franck Cammas from France,
lifts the Volvo Ocean Race trophy,
 claiming first place overall in the Volvo Ocean Race 2011-12,
 (Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Μόνο με την απόλυτη προσήλωση μπορεί ένας κυβερνήτης να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη στο VOR, αλλά ο Cammas μερικές φορές πίεσε το πλήρωμα μέρα από τα όρια. 
"Δεν κάνω αστεία με τον Franck" μας λέει ο Jean-Luc Nélias, Groupama’s navigator και το δεξί χέρι του Cammas στο σκάφος, "Στο σκάφος δεν είναι δεκτικός σε τέτοια πράγματα. Δεν είναι εύκολος τύπος να συνεργαστείς, είναι απαιτητικός και δύσκολος στην συμβίωση. Αλλά είναι το αφεντικό και επαφίεται με εμένα να προσαρμοστώ." 
Και για τον Franck δεν είναι μόνο η ιστιοπλοΐα το πάθος του, είναι φοβερός αθλητής και αλλού. Είναι φανατικός των σπορ, με την ποδηλασία και την ορειβασία να είναι τα αγαπημένα του. Ο Cammas πριν το VOR αγωνίστηκε στον Ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας και είχε σχεδιάσει όταν θα έφτανε στο Itajai της Βραζιλίας να ανέβαινε σε ένα βουνό 6000 μέτρων, αλλά αυτό το σχέδιο ναυάγησε όταν έχασε το άλμπουρο του 1000νμ πριν τον τερματισμό. 
Πριν ακόμα ξεκινήσει το VOR ο Cammas είχε βραβευτεί στη Γαλλία με το παράσημο της Λεγεώνας των Τιμών, που είναι η υψηλότερη διάκριση στη Γαλλία, καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας των Σπορ που δίνεται σε διεθνείς αθλητικές προσωπικότητες. 
Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αν θα πάρει και την σημαντικότερη αναγνώριση της ISAF το βραβείο του ιστιοπλόου της χρονιάς. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib