Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

FARR 40World Championship

To Flash Gordon 6 είναι ο νέος Rolex Farr 40 Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Τα τελευταία 15 χρόνια η κλάση των Farr 40 έχει φιλοξενήσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της σε κορυφαία ιστιοπλοϊκά μέρη σε όλον τον κόσμο. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Στο παρελθόν είχε φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ άλλες δυο φορές μια στο Μαϊάμι και μια στο Σαν Φρανσίσκο, φέτος ο στόλος ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Σικάγο και έλαβε χώρα στην λίμνη Μίσιγκαν, η οποία είναι μια από τις λίμνες με γλυκό νερό που ορίζουν τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά. 
Ο στόλος των 40ποδων one design σκαφών αν και δεν χαίρει την λάμψη των προηγούμενων χρόνων προσφέρει ακόμα υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό, σκληρές μάχες με καλές ομάδες και εντυπωσιακές εικόνες.
160 σκάφη έχουν φτιαχτεί από το 1997 που δημιουργήθηκε η κλάση και φέτος για μια ακόμα φορά το παγκόσμιο τράβηξε αρκετές συμμετοχές, 20 σκάφη, από 8 χώρες ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Μονακό, Τουρκία και Μεξικό. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Ο κανονισμός που επιβάλει στον ιδιοκτήτη να είναι και τιμονιέρης του σκάφους καθώς και ο περιορισμός των επαγγελματιών που απαρτίζουν το πλήρωμα είναι δυο από τα βασικότερα στοιχεία που έχουν κάνει την κλάση για τόσα χρόνια επιτυχημένη προσφέροντας εξαιρετικό θέαμα. 
Στο Chicago Yacht Club, ο ντόκος γέμισε με πολλούς παλιότερους πρωταθλητές της κλάσης όπως το περσινό νικητή το Transfusion (AUS) του Guido Belgiorno-Nettis, το Barking Mad (USA) του τρεις φορές νικητή του παγκοσμίου Jim Richardson. Πέρα από τους παραπάνω συνήθεις υπόπτους της κλάσης είχαμε και μερικές επανεμφανίσεις όπως των Heartbreaker (USA), Virago (USA), Honour (CAN), και φυσικά μερικών πρωτοεμφανιζόμενων όπως ήταν τα δυο σκάφη από την Τουρκία των Asterisk Uno και Provezza 8. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Για πολλούς από τους αγωνιζόμενους ήταν η πρώτη τους φορά σε λίμνη με γλυκό νερό και η λίμνη Μίσιγκαν τους πρόσφερε τις 4 μέρες του πρωταθλήματος σχεδόν όλη τη γκάμα των συνθηκών. 
Η λίμνη είναι πάνω από 300 μίλια σε μήκος και 118 μίλια σε πλάτος και έχει μέγιστο βάθος 280 μέτρα που ρηχαίνει στα 10 μέτρα κοντά στην πόλη του Σικάγο. 

Την Δευτέρα, πρώτη μέρα των αγώνων, ξεκίνησε με 8-10 κόμβους νοτιοδυτικό άνεμο και μετά από δίωρη καθυστέρηση μέχρι το PRO, Peter Reggio, να βρει σταθερό αέρα και να στήσει την εκκίνηση άλλαξε θέση αρκετές φορές. Τελικά έγιναν 2 ιστιοδρομίες με σταθερό αέρα. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Το Transfusion με τέλειο χρονισμό και τον Χρυσό Ολυμπιονίκη στα 49er Nathan Outteridge στην τακτική πήρε την 1η θέση στο πρώτο αγώνα και την 4η στον δεύτερο και στο τέλος της μέρας ήταν πρώτο στην γενική. 
Στη δεύτερη θέση ήταν το Enfant Terrible (ITA) που με σταθερή απόδοση και δυο 3ες θέσεις ήταν μόλις έναν βαθμό πίσω από τους πρώτους στο τέλος της μέρας. 

Την δεύτερη μέρα τα δεδομένα του καιρού είχαν αλλάξει, βοριάς και ένταση 22 κόμβους με τις σπιλιάδες να φτάνουν τους 30, μεγάλο κύμα και καταγάλανο ουρανό με άσπρα και παχιά cumulus σύννεφα. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Η επιτροπή έκανε τρεις ιστιοδρομίες όρτσα πρύμα που δοκίμασαν τους συμμετέχοντες. 
Το κύμα είχε 2-3 μέτρα ύψος μιας και είχε 300 μίλια να 'φτιαχτεί' και με την ένταση του ανέμου ο καλός συντονισμός του πληρώματος στις κινήσεις θα ήταν το κλειδί για μια πετυχημένη μέρα. Στην πρώτη κούρσα της μέρας το Struntje Light (GER) πήρε την πρωτιά, αλλά ακολούθησε μια 21η θέση (ξεκίνησε άκυρο με σηκωμένη την Ζ που τους έδωσε 20% ποινή στη θέση τους) και μετά ήρθε 2ο στην 3η κούρσα της μέρας και 5η του πρωταθλήματος. Όπως και την πρώτη μέρα η συνέπεια ήταν το σημείο που έκανε τη διαφορά. Το Flash Gordon 6 (USA) με κούρσες 3-6-3 ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής καθώς και στις 5 ιστιοδρομίες η χειρότερη θέση του ήταν η 6η!

Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Την τρίτη μέρα είχε ακόμα περισσότερο αέρα, από τα βορειοδυτικά με τις σπιλιάδες να φτάνουν τους 32 κόμβους, αλλά σχετικά μικρότερο κύμα. 
Οι δυνατές σπιλιάδες έσκασαν κάμποσα μπαλόνια και δημιούργησαν και αρκετά broach στα πρύμα, αλλά όχι για το Struntje Light που έκανε 1-2 και βρέθηκε στην 3η θέση της γενικής. Ο αέρας ανέβηκε στους 35 κόμβος προς το τέλος της 2η κούρσας και η επιτροπή αγώνα αποφάσισε να γυρίσει τα σκάφη πίσω στο όμιλο του Σικάγο για την προτελευταία μέρα του πρωταθλήματος. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Την τελευταία, 4η μέρα, το Flash Gordon οδηγούσε το πρωτάθλημα με το Transfusion δεύτερο και 4 ομάδες –Struntje Light, Enfant Terrible, Groovederci (USA), Plenty (USA)– να είναι πίσω τους με τρεις μόλις βαθμούς να χωρίζουν την 3η από την 6η θέση. 
Ο καιρός την τελευταία μέρα ήταν δυτικός 12-15 κόμβους. Το σχέδιο ήταν να γίνουν τρία όρτσα πρύμα ώστε να ολοκληρωθούν 10 αγώνες στο πρωτάθλημα, αλλά οι πολλές αλλαγές του καιρού επέτρεψαν να γίνουν μόνο δυο ιστιοδρομίες την τελευταία μέρα. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Το Flash Gordon 6 διατήρησε την πρωτοπορία του, 10 βαθμοί από το Transfusion και τερματίζοντας 6 & 7 την 4η μέρα. Ενώ η νίκη του Enfant Terrible του επέτρεψε να περάσει μπροστά από το Transfusion και να πάρει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος για έναν βαθμό. 
Ο νικητής του παγκοσμίου το Flash Gordon 6 του Helmut Jahn, τερμάτισε με 41 βαθμούς μετά από 9 αγώνες, 10 βαθμούς μπροστά από το Enfant Terrible του Alberto Rossi. Χωρίς να έχει κερδίσει ούτε μια ιστιοδρομία (2-6-3-6-3-5-3-6-7) το Flash Gordon 6 απέδειξε ότι η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την νίκη.
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Την Πέμπτη το απόγευμα τα βραβεία του Παγκοσμίου Rolex Farr 40 δόθηκαν στους νικητές σε μια γιορτή που έγινε στο River East Art Center. 
Πάνω από 200 αγωνιζόμενοι, επιτροπές, και φίλοι της κλάσης απόλαυσαν την τελετή. Οι τοπικοί ήρωες του Flash Gordon 6 και ο Helmut Jahn (ιδιοκτήτης/τιμονιέρης) πήραν το έπαθλο τους καθώς και ένα ρολόι Rolex Yacht-Master. 
Το πρωτάθλημα του 2013 θα γίνει ξανά στις ΗΠΑ στο Newport στα τέλη Αυγούστου. 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ
Και πολλές φωτογραφίες από τον Kurt Arigo στο παρακάτω λινκ

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib