Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewOptimum Racing TeamRolex Middle Sea Race

Περικλής Λιβάς 1ο μέρος: "Ο πραγματικός αγώνας είναι η σωστή προετοιμασία για τον αγώνα"

Είτε σήμερα, είτε το πιθανότερο αύριο, Παρασκευή, το Optimum 3 - Aspida αναχωρεί για το Rolex Middle Sea Race. 
Θα είναι η 5η συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας στον φημισμένο αγώνα και φέτος παρά το δύσκολο κλίμα και την αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα μας η Ελληνική συμμετοχή αισιοδοξεί για μια καλή εμφάνιση και γιατί όχι να επαναλάβει την εμφάνιση του 2004 που είχε κερδίσει τον αγώνα. 
Είχαμε παρουσιάσει την ομάδα των Λιβά - Λάζου το καλοκαίρι λίγο πριν το Ράλλι Αιγαίου και σήμερα μιλάμε ξανά με τον Περικλή Λιβά για τον αγώνα και για την προετοιμασία που έκαναν προκειμένου να είναι έτοιμοι για το Rolex Middle Sea Race.
Διαβάστε παρακάτω το 1ο μέρος της συνέντευξης και αύριο θα ακολουθήσει και η συνέχεια... 

Istioselida: 5η φορά στην Μάλτα, πως το αποφασίσατε; 
Περικλής: Από την αρχή της χρονιάς φέτος στον προγραμματισμό των αγώνων της χρονιάς φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη θέληση για συμμετοχή σε μεγάλο αγώνα εκτός Ελλάδος. 
Για να καταλάβεις το πλήρωμα για τον αγώνα της Μάλτας ήταν εξασφαλισμένο με το παραπάνω ενώ μας έλειπαν 2-3 άτομα για το Ράλλι Αιγαίου! 
Αυτό έδειξε από την αρχή ότι όλοι ήθελαν να κάνουν την Μάλτα, μας είχε λείψει καθώς τελευταία φορά ήταν το 2007. Έτσι από νωρίς τη χρονιά άρχισε μια προετοιμασία προκειμένου η ομάδα να βρεθεί στο peak της στον αγώνα αυτόν. 
Η χρονιά μας πήγε πολύ καλά και από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπήκαμε σε ρυθμό ολικής επαναφοράς του σκάφους σε υψηλό επίπεδο, αντίστοιχο του Παγκοσμίου 2008 στο Φάληρο. Έτσι το σκάφος λύθηκε και ξαναδέθηκε από την αρχή, έχουμε καινούρια πανιά και κυρίως έχουμε μια πάρα πολύ καλή και έμπειρη ομάδα που όλοι στο πλήρωμα μπορούν να κάνουν 2 & 3 θέσεις αν χρειαστεί. 
Η ομάδα για τον αγώνα αυτόν έχει ενισχυθεί από τον Θανάση τον Μπαξεβάνη ο οποίος θα είναι δεύτερο τιμόνι και watch leader, καθώς επίσης και από τον Νίκο τον Λυκιαρδόπουλο, ο οποίος θα είναι ο navigator και ο οποίος έχει τεράστιες γνώσεις και στον συγκεκριμένο αγώνα και σε πολύ μεγάλους αγώνες. 

Istioselida: Καταλαβαίνω ότι δεν πάτε απλώς για την παρουσία ή την συμμετοχή; Με τι αποτέλεσμα θα είστε ικανοποιημένοι; 
Photo by: Rolex / Kurt Arrigo
Περικλής: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε την εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις και μάλιστα έχουμε γευτεί και τη χαρά της νίκης σε αυτή τη διοργάνωση, το 2004 κερδίσαμε τον αγώνα και γίναμε για άλλη μια φορά διεθνώς γνωστοί. Έτσι κάθε φορά που το optimum yacht racing team αποφασίζει να τρέξει σε έναν αγώνα πάει με υψηλούς στόχους. 
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε πριν γιατί αυτοί οι αγώνες κυρίως είναι η προετοιμασία πριν την εκκίνηση. Ο πραγματικός αγώνας είναι η σωστή προετοιμασία για τον αγώνα. 
Photo by: Rolex / Kurt Arrigo
Οι μέρες του αγώνα ουσιαστικά είναι η χαρά και η επιβράβευση της προηγούμενης προετοιμασίας. Ο αγώνας αυτός καθαυτός είναι η επιτομή της ιστιοπλοΐας είσαι με τους φίλους σου την ομάδα σου και απλά κάνετε αυτό που σας αρέσει και έχετε δουλέψει. Κάνετε ιστιοπλοΐα πέντε μέρες χωρίς σταματημό. 
Οπότε τώρα που είμαστε πλέον παραμονές της αναχώρησης του σκάφους για τη Μάλτα μπορώ να πω ότι το σκάφος και το πλήρωμα είναι άριστα προετοιμασμένο και πραγματικά μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Istioselida: Ποιος είναι ο προγραμματισμός; Πότε ξεκινάτε; 
Περικλής: Η διαδικασία κυρίως για λόγους ασφαλείας όσον αφορά την μεταφορά, το σκάφος μπαίνει σε κατάσταση αναμονής για αναχώρηση από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και εκτός απροόπτου η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου την Παρασκευή, όπου μια ομάδα 6 ατόμων από το πλήρωμα και τριών καλεσμένων θα κάνουν το delivery στη Μάλτα, με αρχηγό τον Νίκο τον Λάζο. Κατόπιν τρία από τα παιδιά θα μείνουν στη Μάλτα από τις 15 που αναμένεται να φτάσουν μέχρι την εκκίνηση στις 20 Οκτωβρίου. Η υπόλοιπη ομάδα θα φτάσει αεροπορικώς την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα κάνουμε μια τρίωρη προπόνηση την ίδια μέρα την Παρασκευή και την επόμενη 20 Οκτώβρη θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα. 

Istioselida: Έχεις κάποια προγνωστικά για τον καιρό και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε; 
Περικλής: Δεν έχουμε κάποια ένδειξη από τώρα αν θα είναι δύσκολες οι συνθήκες ή αν θα έχουμε μπουνάτσα. 
Όμως αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι έχουμε την όρεξη και τη διάθεση να κάνουμε καλή επίδοση ότι συνθήκες και να βρούμε. Ιδανικά προτιμούμε heavy weather γιατί μας πάνε καλύτερα, το σκάφος είναι πολύ καλά προετοιμασμένο, όμως ότι και να έρθει θα το δεχτούμε και θα το αντιμετωπίσουμε. 

Istioselida: Σε ποια κατηγορία θα τρέξετε; Τον ανταγωνισμό τον έχεις δει φέτος ποια σκάφη θεωρείς φαβορί για τη νίκη; 
Photo by: Rolex / Kurt Arrigo
Περικλής: Εμείς θα συμμετάσχουμε και στις δυο κατηγορίες στο IRC και στο ORCi, ο νικητής του αγώνα βέβαια βγαίνει από τα IRC. 
Ο ανταγωνισμός μας άμεσα είναι 10-12 σκάφη από τα 90+ σκάφη που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την κλάση μας και φυσικά δεν ξεχνάμε και το overall. 
Βέβαια σε αυτούς τους αγώνες των μεγάλων αποστάσεων, των 600νμ, αυτό που καθορίζει από ποια κλάση θα βγει ο νικητής είναι ο καιρός που θα κυριαρχήσει. Και το έχουμε δει και εμείς πολλές φορές ανάλογα με το πως θα κινηθεί το σύστημα άλλες φορές ευνοεί τα μικρά σκάφη, άλλες τα μεγάλα και άλλες τα μεσαία. Εμείς σε αυτόν τον αγώνα είμαστε στα μεσαία προς μεγάλα σκάφη. 
Πρόβλεψη για τον νικητή ειδικά σε αυτόν τον αγώνα είναι λάθος να κάνουμε γιατί δεν είναι ένας αγώνας σε ευθεία όπως το Sydney - Hobart, αλλά είναι ένας αγώνας σε κυκλική διαδρομή με πολλά μικροσυστήματα, θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να κάνω πρόβλεψη. 

Istioselida: Τι είδους προετοιμασία κάνατε; και στο σκάφος και στο πλήρωμα; 
Περικλής: Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η θέληση και το πάθος όλων των παιδιών από την αρχή της χρονιάς να ξανατρέξουμε τη Μάλτα μετά από 5 χρόνια και αυτό μέσα από τη γνώση που έχουμε και τη χαρά που θα πάρουμε τη στιγμή του τερματισμού. 
Κυνηγώντας αυτή τη χαρά και αυτή την αίσθηση επιτυχίας και προσπάθειας δουλέψαμε σχεδόν κάθε απόγευμα όλο τον Σεπτέμβριο μοιράζοντας τις εργασίες τόσο στα 15 άτομα του πληρώματος που θα κάνουν τον αγώνα όσο και στους άλλους που δυστυχώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν είτε λόγω υποχρεώσεων είτε γιατί είμαστε παραπάνω. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί πραγματικά η προσφορά της ομάδας που ενώ ξέραν ότι δεν θα τρέξουν τον αγώνα προσέφεραν πολύ χρόνο και προσπάθεια. 
Επίσης πέραν τις προετοιμασίας στον μώλο κάναμε και την παραδοσιακή πλέον 24ωρη προπόνηση σε πλήρη σύνθεση της ομάδος όπου κάναμε μια διαδρομή περίπου 150νμ. Φύγαμε το Σάββατο το μεσημέρι και επιστρέψαμε την Κυριακή το μεσημέρι και φέτος λόγω των βορείων ανέμων που επικρατούσαν στο Αιγαίο κάναμε τη διαδρομή Καλαμάκι - Φαλκονέρα - Παραπόλα - Καλαμάκι, συναντήσαμε ανέμους μέχρι 33 κόμβους πετύχαμε ταχύτητες 20+ κόμβων, και βρεθήκαμε σε έντονες συνθήκες που δοκίμασαν και το σκάφος και το πλήρωμα. Κάναμε πολύ ωραία ιστιοπλοΐα με έντονο καιρό που δυστυχώς φέτος στο Αιγαίο δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε. 
Καταγράψαμε ότι πρόβλημα προέκυψε ειδικά σε διαρροές νερού στο εσωτερικό του σκάφους γιατί βάψαμε με νέο αντιγλιστρικό το κατάστρωμα ξεβιδώσαμε όλα τα fittings και τα ξανατοποθετήσαμε οπότε εντοπίστηκαν μικρο-θέματα  αυτή ήταν και η ουσία της προπόνησης, τα οποία λύσαμε άμεσα. Γιατί όπως καταλαβαίνεις σε έναν 6ημερο αγώνα αν έχεις μια μικρή εισροή νερού που μπορεί να στάζει πάνω σε ένα κρεβάτι ή πάνω στο chart table, μπορεί να σου στοιχίσει όλον τον αγώνα. 

Αύριο θα αναρτήσουμε και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης... μείνετε συντονισμένοι. 

2 comments:

  1. Τι σχέση έχει το αρνητικό κλίμα της Ελλάδας με τον αγώνα . Οταν το κλίμα ήταν καλύτερο πάλι ένα σκάφος πήγαινε από τη χώρα μας .Καλά που είναι και ο Περικλής και εχουμε παρουσία . Δεν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο δέκα ελληνικά πληρώματα ? μάλλον είμαστε μόνο για χορούς και απονομές με δεξειώσεις .Καλή επιτυχία !!

    ReplyDelete
  2. Αντώνη ευχαριστούμε! Ας είναι καλά όλοι στην ΟPTIMUM παρέα που στηρίζουν-παρασύρουν ο ένας τον άλλον και μαζί θέτουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε. Αχ, τι δεν θα έδινα να είμασταν 10 σκάφη στη Μάλτα με Ελληνικές σημαίες στην πρύμη... Οποια ομάδα θελήσει να δοκιμάσει να γνωρίζει ότι θα της δώσουμε όλη την γνώση και εμπειρία που έχουμε αποκτήσει με χαρά μεγάλη! Περικλής Λιβάς

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib