Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattasKatekosnoef

Ο Καβαντώνης σταθερός στη φήμη του δυσκόλεψε τα πληρώματα στον αγώνα του Βαθιού Μεθάνων

//Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιώργος Κατέκος//
Το Σαββατοκύριακο 13-14 Οκτώβρη ο Ναυτικός Όμιλος Ειρήνης Φιλίας διοργάνωσε για ακόμα μια χρονιά τον ιστιοπλοϊκό αγώνα στη μνήμη Κ. Υψηλάντη με προορισμό το Βαθύ Μεθάνων. 
35 σκάφη πήραν εκκίνηση από το Φαληρικό όρμο το πρωινό του Σαββάτου με προορισμό το γραφικό λιμανάκι στο Βαθύ Μεθάνων. 
Πρώτα έφυγαν τα ORC Int & IRC και ακολούθησαν τα ORC CLUB. Ο καιρός ήταν ευνοϊκός καθώς το ελαφρύ δυτικό αεράκι που φυσούσε χάρισε δυο πολύ όμορφες εκκινήσεις για τα σκάφη και έσπρωξε το στόλο προς το πρώτο σημείο στροφής που ήταν ο Κάβος Αντώνης, μιας και ο περιορισμός του αγώνα έλεγε στα σκάφη να αφήσουν την Αίγινα δεξιά. 
Όλα κυλούσαν ομαλά για τα πρώτα 12 μίλια με τον αέρα να κρατά σταθερή ένταση αλλά όχι διεύθυνση, έκανε παιχνίδι από 235 – 280 μοίρες δυσκολεύοντας λίγο το τιμόνεμα και την τακτική των σκαφών. Όμως όσο πλησίαζε ο στόλος στο Κάβο ο αέρας έκοβε όλα έδειχναν πώς η διαδρομή θα είχε δυσκολίες. 

Πράγματι σκάφη που πλησίασαν στον Κάβο κόλλησαν για αρκετή ώρα μιας και το κόψιμο του αέρα τους εγκλώβισε ενώ όσοι κρατήθηκαν πιο ανοιχτά τσουλούσαν μεν, αλλά όχι όπως θα θέλανε. 
Τελικά την κατάσταση ήρθε να σώσει η μπουκαδουρίτσα που έκανε την εμφάνισή της και να δώσει ελπίδες τερματισμού σε πολλά σκάφη. Μια μπουκαδουρίτσα όμως που με τη μικρή της ένταση κρατούσε την αγωνία στα ύψη για τα τελευταία 15 μίλια της διαδρομής. Στις 15:40 έκαναν την εμφάνισή του, στο γραφικό ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς, τα δυο πρώτα σκάφη, το ALSOUMA-ALIANZ του Άλφη Γεωργιάδη και το SUGAR του Αλέξανδρου Αθανασίου δίνοντας μάχη για την κανονιά με το ALSOUMA να επικρατεί τελικά ενώ στα IRC πρώτο έκανε την εμφάνισή του TO KEFI MAS του Θόδωρου Γιουβάνογλου. Στα ORC CLUB πρώτο σκάφος τερμάτισε το TOMAHAWK του Παναγιώτη Σκαρμέα. 
Στα αποτελέσματα οι σειρά έχει ώς εξής 
ORC INT 
 1. SUGAR (Α. Αθανασίου) 
 2. ALSOUMA-ALIANZ (Α. Γεωργιάδης) 
 3. BLUE PEARL (Χ. Καρύδης) 
IRC 
 1. TO KEFI MAS (Θ. Γιουβάνογλου)
 2. PARALOS (Δ. Μπουσούνης)
 3. NAUTILUS VI (Δ. Κουτσούκος) 
ORC CLUB 
 1. RITA III (Γ. Χαριτάκης)
 2. TOMAHAWK (Π. Σκαρμέας)
 3. FILIRA (Σ. Πούλος) 
Την Κυριακή το πρωί ο στόλος ξεκίνησε σιγά σιγά να διανύει το ενάμιση περίπου μίλι από το λιμάνι μέχρι το ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς όπου η επιτροπή περίμενε τα σκάφη για την εκκίνηση της επιστροφής. 
Όμως η επιτροπή δεν περίμενε μόνο τα σκάφη αλλά και τον Αίολο καθώς δεν είχε ανοίξει ακόμα την κουρτίνα του να μπει φρέσκος αέρας. Έτσι η επιτροπή αναγκάστηκε να δώσει αναβολή παρατείνοντας την εκκίνηση μέχρις ότου εμφανιστεί αέρας. Πράγματι μετά από μισή ώρα αέρας έκανε την εμφάνισή του και η διαδικασία εκκινήσεων ξεκίνησε στις 11 παρά δέκα. 
Τα σκάφη έστριψαν το ακρωτήρι με πορεία για αρχή και πάλι τον Κάβο Αντώνη ώστε να τηρήσουν τον περιορισμό που έλεγε Αίγινα αριστερά αυτή τη φορά.
Στο μεσοδιάστημα μέχρι τον Κάβο ο αέρας δυνάμωνε σε ένταση και γύριζε προς τα ανατολικά χαροποιώντας τα πληρώματα. Από τον Κάβο και μετά όμως γύρισε και στο Νοτιά και μάλιστα ανέβασε ένταση μέχρι και 21 μίλια χαρίζοντας δυνατές μπαλονάδες και υψηλή αδρεναλίνη μέχρι τον τερματισμό. 
Ένας τερματισμός όπου δεν ήταν καθόλου εύκολος μιας και τα σκάφη έπρεπε να περάσουν ανάμεσα από στίβο optimist που εκείνη την ώρα είχαν αγώνες. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πώς είναι θαύμα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποιο ατύχημα καθώς το σημείο από τον κυματοθραύστη του ΣΕΦ μέχρι και το ΝΟΕ είναι γνωστό σημείο τερματισμού αγώνων ανοιχτής θαλάσσης. 
Πώς λοιπόν οι υπεύθυνοι διοργάνωσης αγώνων πάνε και στήνουν στίβο επάνω στον τερματισμό; Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που υπάρχει και πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες είναι άσχημες όπως την Κυριακή με 21 μιλια αέρα. Χαρακτηριστικό ότι το σκάφος FLIRT αναγκάστηκε να ορτσάρει και να σκίσει το μπαλόνι του γιατί αλλιώς θα παρέσυρε παιδί με οδυνηρές συνέπειες. Ελπίζουμε επιτέλους κάποιος να το καταλάβει αυτό το πράγμα και να δώσει μια λύση. 
Πρώτο σκάφος, που πήρε και την κανονιά, στα ORC INT τερμάτισε το ALSOUMA-ALIANZ ενώ στα IRC το σκάφος TO KEFI MAS και στα ORC CLUB το σκάφος ABSOLUT MELISSA του Βαγγέλη Καφετζιδάκη. Στα αποτελέσματα η κατάταξη έχει ως εξής : 
ORC INT 
 1. GORGO (Ν. Κιτσαράς) 
 2. ALSOUMA-ALIANZ (Α. Γεωργιάδης) 
 3. NIRITIS (Γ. Καλυβιώτης)  
IRC
 1. TO KEFI MAS (Θ. Γιουβάνογλου)
 2. KYMATOLIGI (Γ. Παχάκης)
 3. PARALOS (Δ. Μπουσούνης)
ORC CLUB 
 1. MARA (Γ. Δημακαράκος)
 2. RITA III (Γ. Χαριτάκης)
 3. ABSOLUT MELISSA (Β. Καφετζιδάκης) 
Στη γενική κατάταξη του αγώνα οι νικητές ήταν οι εξής 
ORC INT 
 1. ALSOUMA-ALIANZ (Α. Γεωργιάδης) 
 2. SUGAR (Α. Αθανασίου) 
 3. GORGO (Ν. Κιτσαράς)  
IRC
 1. TO KEFI MAS (Θ. Γιουβάνογλου)
 2. PARALOS (Δ. Μπουσούνης)
 3. KYMATOLIGI (Γ. Παχάκης)
ORC CLUB 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib