Wednesday, October 24, 2012

Πως να πάρετε τον πιο φημισμένο αγώνα και να τον κάνετε ένα απλό πρωτάθλημα κλάσης...

Μίλαγα τις προάλλες με έναν φίλο που είχε βρεθεί στο Σαν Φρανσίσκο το προηγούμενο διάστημα και επέμενε ότι είδε το AC... 
Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι αυτό που είδε δεν ήταν το AC, αλλά το ACWS ή όπως αλλιώς θέλετε να το πούμε... "Μα έλεγε παντού 34th AC" μου λέει και όλα τα προϊόντα που αγόρασε είχαν τα λογότυπα του 34ου, οι αφίσες, τα πανό και όλη η επικοινωνία του αγώνα έλεγε ότι ήταν το 34th AC. 
Στο τέλος, αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τον έπεισα, δέχτηκε αυτά που του έλεγα... και άρχισα εγώ να σκέφτομαι τι γίνεται με το αυτόν τον αγώνα; 
Κανείς πλέον δεν αναφέρεται σε αυτό σαν το ‘Auld Mug’. Μέχρι πρότινος ήταν η πιο συνηθισμένη έκφραση που συνόδευε το AC, το πιο αναγνωρισμένο ιστιοπλοϊκό Κύπελλο. Που αρχικά λεγόταν 100 Guineas Cup, και που άλλαξε όνομα όταν το 1851 η σκούνα ‘America’ κέρδισε το κύπελλο από το Royal Yacht Squadron. 
Ίσως να είναι μια συνειδητή επιλογή της πανίσχυρης ομάδας πίσω από το AC, της οποίας η βασική ατζέντα είναι να 'εκσυγχρονίσει' τον αγώνα, που ήταν το αποκορύφωμα της ιστιοπλοΐας, σε μια ναυτική εκδοχή του Nascar. 
AC72 Capsize/ San Francisco (USA) /
 Photo Guilain GRENIER / ORACLE TEAM USA
Στο διάολο η παράδοση, προφανώς δεν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει ή είναι της μόδας. Ας φτιάξουμε ένα περιπλανώμενο τσίρκο και ας μειωθεί η φήμη του αγώνα στα ίδια ή και σε χειρότερα επίπεδα από έναν οποιοδήποτε αγώνα κλάσης ή πρωταθλήματος. 
Το παρόν φορμά με τους συνεχείς αγώνες στα AC45 δημιουργεί σύγχυση στο κοινό της ιστιοπλοΐας, στα μίντια και κυρίως στο μη ιστιοπλοϊκό κοινό, ακόμα και σε χώρες που η ιστιοπλοΐα είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα, όπως η Νέα Ζηλανδία. 
Πρωτοσέλιδα όπως αυτά που πρόσφατα ακολούθησαν τους αγώνες στο Σαν Φρανσίσκο, που έλεγαν ότι το Oracle κέρδισε την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας σε αγώνα του AC, είναι παραπλανητικά και αποσυντονίζουν το κοινό. 
AC72 Capsize/San Francisco (USA)/Photo Guilain GRENIER/ORACLE TEAM USA
Και σε συνδυασμό με την συχνότητα που γίνονται οι αγώνες η φήμη του AC μειώνεται ή τουλάχιστον φτάνει στο επίπεδο μιας συνηθισμένης ρεγκάτας ή πρωταθλήματος. Δεν είναι αυτό το AC, ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτό... ήταν το πιο φημισμένο κύπελλο που ήταν σπάνιο (κάθε 4 χρόνια) και δύσκολο να κερδίσεις. 
Όπως οι περισσότεροι από εσάς παρακολουθούσαμε το AC με αγωνία και διέγερση είχε όλα τα στοιχεία που το έκαναν συναρπαστικό. Την ιστορία, το μακροβιότερο κύπελλο σε οποιοδήποτε άθλημα, την τεχνολογία, οι ομάδες επιδίδονταν σε έναν τεχνολογικό αγώνα εξέλιξης των σχεδίων και των υλικών για να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τον ανταγωνισμό των πληρωμάτων, των χορηγών, κτλ. 
AC72 Capsize/San Francisco (USA)/Photo Guilain GRENIER/ORACLE TEAM USA
Ένα σημαντικό στοιχείο του AC ήταν η έξαψη που δημιουργούνταν γύρω από οτιδήποτε το αφορούσε, οι ιστορίες για τον ποιον σχεδιαστή θα προσλάμβανε η κάθε ομάδα, σε πιο ναυπηγείο θα έφτιαχνε το σκάφος, ποιοι ιστιοπλόοι θα έτρεχαν με την κάθε ομάδα και πολλά ακόμα ήταν στοιχεία που τροφοδοτούσαν τα μίντια με ιστορίες και έξαψη γύρω από τον αγώνα και ειδικά όσο πλησίαζε η ημερομηνία τόσο αυξανόταν η ανυπομονησία. 
Αλλά, ανυπομονησία και έξαψη ΔΕΝ φτιάχνεις αν κάνεις αγώνες μερικές φορές το χρόνο και λέγονται AC, ACWS, Youth AC ή όπως αλλιώς θέλετε. 
Το 2007 στη Βαλένθια το AC είχε την ιδανική φόρμουλα και όλος ο ιστιοπλοϊκός και όχι κόσμος το αγκάλιασε. Η αποδοχή του αγώνα και της ιστιοπλοΐας ήταν τεράστια, γιατί να το αλλάξουμε λοιπόν; γιατί απλώς να μην βελτιώσουμε το προϊόν που υπήρχε και ήταν τόσο καλό; 
AC72 Capsize/San Francisco (USA)/Photo Guilain GRENIER/ORACLE TEAM USA
Για τους ιστιοπλόους που σχετίζονται με το παρόν AC η πρόκληση είναι τεράστια. Η τελευταία ανατροπή του AC72 της Oracle το αποδεικνύει και μάλιστα αποδεικνύει και πόσο εύθραυστο είναι και το 34ο AC. 
Πόσες ομάδες έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν ένα AC72; προς το παρόν μόλις 3... και πόσες ομάδες έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν το 72αρι τους σε περίπτωση που το σπάσουν; Ίσως μία; Και πόσοι από τους μελλοντικούς διεκδικητές θα διακινδυνεύσουν να μπουν σε ένα ούτως ή άλλως πανάκριβο παιχνίδι που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σκάφος μόλις αυτό σπάσει ή ανατραπεί; Θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν; ή θα χάνονταν όλη η επένδυση που είχαν κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή; 
Emirates Team New Zealand. Day 11 of testing for the team's first AC72.
Hauraki Gulf, Auckland. 16/10/2012
Όπως πάνε τα πράγματα η λογική δείχνει ότι και το 2013 θα έχουμε ένα AC με μονάχα δυο σκάφη, και αυτό έπειτα από τις υποσχέσεις και τα σχέδια των διοργανωτών θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για το AC και την ιστιοπλοΐα. 
Και δεν μπαίνω καν στην απορία που όλοι έχουμε, πως θα κάνουν match race με αυτά τα τέρατα; Τι είδους αγώνας θα είναι το AC θα γίνει ένα drag race; 
Από την άλλη οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα 45αρια είναι εντυπωσιακά, όπως εντυπωσιακή είναι και η κάλυψη των αγώνων... δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην ιστιοπλοΐα... αλλά χρειάζεται να καταστρέψεις το AC για να τα έχεις αυτά; 
Το θέαμα του 72αριού της Νέας Ζηλανδίας όταν πετάει με 45+ κόμβους είναι απίστευτο και τραβάει τα βλέμματα, αλλά πόσα τέτοια σκάφη θα μπορέσουν να φτιαχτούν και πως αυτά τα σκάφη θα κάνουν match race, ειδικά αν έχει και λίγο αεράκι; 
AC72 Capsize/San Francisco (USA)/Photo Guilain GRENIER/ORACLE TEAM USA
Κατά τη γνώμη μου η λύση είναι να ξαναγυρίσει ο αγώνας στα μονόγαστρα σκάφη με box rule, η τεχνολογία πλέον μπορεί να φτιάξει εξαιρετικά εντυπωσιακά και γρήγορα σκάφη που να τραβάνε την προσοχή του κοινού, αλλά να μπορούν να κάνουν και ιστιοπλοΐα και κυρίως να αλλάξει το φορμά των αγώνων. Να κρατήσουν την εξαιρετική κάλυψη και να μειώσουν τον αριθμό των αγώνων, αυτό που γίνεται τώρα με τα 45αρια έχει μπερδέψει τον κόσμο και έχει μειώσει την αγωνία του κοινού για το επερχόμενο AC... 
Μια χαρά είναι ο εντυπωσιασμός, αλλά αν αποτύχει ξανά το AC θα χάσει τους οπαδούς του... ήδη τους χάνει... στην επόμενη αποτυχία θα αλλάξουν κανάλι και το μεγαλόπνοο σχέδιο του κ. Ellison θα βουλιάξει στα νερά του Σαν Φρανσίσκο όπως βούλιαξε και το φτερό από το 72αρι του τις προάλλες και δυστυχώς θα παρασύρει μαζί του και το πιο παλιό και φημισμένο κύπελλο, το  ‘Auld Mug’. 

No comments:

Post a Comment