Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamIan WalkerinterviewPeriklis MiamiVOR 2011

O Ian Walker μας ξεναγεί στο σκάφος του το VO70 'Azzam'

//Κείμενο & βίντεο: Περικλής Συνανίδης - Μαϊάμι//
Μιας και και με την προηγούμενη ανάρτηση μας, είμαστε στο πνεύμα του VOR και επειδή όπως λέει ο φίλος μας Περικλής από το Μαϊάμι, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», ανεβάζουμε τη συνέντευξη που είχε πάρει ο Περικλής για την istioselida.com από τον Ian Walker, skipper του Abu Dhabi, κατά τη διάρκεια της στάσης του αγώνα στο Μαϊάμι. 
Waves crash over the deck of Abu Dhabi Ocean Racing,(Credit: PAUL TODD/VOR)
Θυμάστε ένα αθλητικό γεγονός που τελείωσε πριν λίγους μήνες και ονομάζεται Volvo Ocean Race; Αυτό και αν πάει να πει καθυστέρηση όμως θα επικαλεστώ το γνωμικό «κάλλιο αργά παρά ποτέ» όσον αφορά μια τελευταία συνέντευξη που κατάφερα να πάρω κατά τη διάρκεια του Volvo Ocean Race 2011-2012 (ευτυχώς που υπάρχει και η ημερομηνία και προσδιορίζει τον αγώνα που αναφέρομαι με τόση καθυστέρηση που είχα). 

Ο λόγος για τον γνωστό σε όλους μας Ian Walker, skipper του Abu Dhabi “Azzam” αλλά και του “Green Dragon” στην προηγούμενη έκδοση του αγώνα, που είχε την διάθεση και τον χρόνο να μου δώσει συνέντευξη ταυτόχρονα με ένα tour του deck και του εσωτερικού του Azzam by Farr Yacht Design. 

Perry: Λοιπόν Ian, Green Dragon or Abu Dhabi? Ποιες είναι οι διαφορές, ποιες είναι οι σκέψεις σου; 
Abu Dhabi Ocean Racing, (Credit: PAUL TODD/VOR)
Ian: Ο ίδιος αγώνες προς το παρόν. Αυτό είναι ένα πανέμορφο σκάφος (Azzam) και ξοδέψαμε πολύ χρόνο περισσότερο χρόνο να το κατασκευάσουμε. Είναι ένα από τα καλύτερα του στόλου. Έχουμε μια καλύτερα προετοιμασμένη και δυνατότερη ομάδα αλλά δυστυχώς σε αυτόν το αγώνα τα στάνταρ είναι πολύ υψηλά. Ο προηγούμενος αγώνας είχε πιο αδύναμες ομάδες, με λιγότερη χρηματοδότηση, ή ομάδες με δύο σκάφη ενώ σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχουν 5 ολοκαίνουργιες και πολύ ανταγωνιστικές ομάδες και το Sanya που έχει ξανακάνει κάποια από τα μπράτσα οπότε υπάρχει ένα πολύ πιο σκληρό περιβάλλον. Σε αυτόν τον αγώνα εάν είσαι η «σκιά», θα έρθεις τελευταίος ενώ στον προηγούμενο αγώνα υπήρχαν μια-δύο ανταγωνιστικές ομάδες. 
Perry: Οι ζημιές στον αγώνα αυτό είναι υπερβολικές. Ποια είναι η διαφορά από τον προηγούμενο; 
Ian: Υπήρχαν αρκετές ζημιές και στον προηγούμενο αγώνα. Τρεις ομάδες αποσύρθηκαν από το Κινέζικο μπράτσο, δύο χρειάστηκε να μεταφερθούν στην Βραζιλία. Υπήρχαν αρκετές ζημιές στο 2ο μπράτσο όπως πχ το Puma είχε ζημιά, εμείς σπάσαμε τη μάτσα μας, το Telefonica έσπασε το bowsprit του. 
Abu Dhabi Ocean Racing's yacht Azzam, skippered by Britain's Ian Walker, returns to Alicante, Spain after the mast broke in rough weather on the first day of racing on leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12. (Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Πιστεύω ότι η διαφορά στον αγώνα αυτό είναι ότι σπάσαμε άλμπουρο που είναι πολύ εμφανές καθώς επίσης τραυματίστηκαν και ιστιοπλόοι που έπρεπε να αποσυρθούν από κάποια μπράτσα. Όταν είναι μικρή η ζημιά δεν βγαίνει πάντα παραέξω. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε αυτό τον αγώνα, φυσικά και υπήρξαν. 
Νομίζω πως είχαμε πιο άγρια θάλασσα και πιο δύσκολες συνθήκες σε αυτον τον αγώνα, στον Νότιο Ωκεανό, σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα. Πιστεύω ότι τα σκάφη είναι γρηγορότερα και τα πιέζουμε περισσότερο. Επίσης δεν μπορείς να θυσιάσεις ένα δευτερόλεπτο διότι χάνεις 20 μίλια. 
Οπότε πιστεύω ότι φταίει ο υψηλότερος ανταγωνισμός και τα γρηγορότερα και σκληρότερα σκάφη. Τα σκάφη ανταγωνίζονται σε συνθήκες που δεν μπορείς ούτε να φανταστείς. Δεν μπορείς ούτε να σταθείς μέσα στην καμπίνα, ακούς κρότους και αναρωτιέσαι πως στο καλό μπορεί αυτό το σκάφος και αντέχει. Από διαφορετική οπτική γωνία, εκπλήσσομαι που δεν σπάνε ακόμα περισσότερο.
Abu Dhabi Ocean Racing chasing down CAMPER with Emirates Team New Zealand, during the practice race in Lisbon, during the Volvo Ocean Race 2011-12. (Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα και θα πρέπει να μπορούν να πλεύσουν. Με όλο αυτόν τον ανταγωνισμός πάντα υπάρχει το ρίσκο των προβλημάτων στην ποιότητα κατασκευής. Στις καλύτερα προετοιμασμένες ομάδες, τα προβλήματα εμφανίζονται πριν την έναρξη του αγώνα. 
Εμείς βρήκαμε ένα-δύο πραγματάκια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ίσως εάν είχαμε προπονηθεί περισσότερο να τα είχαμε προλάβει, όπως πχ το bulkhead στην πλώρη που έβαζε νερά. Ο σχεδιασμός του σκάφους είναι όσο πιο κοντά στα όρια γίνεται, όσο πιο ελαφρύ γίνεται και μερικές φορές το πιέζουμε περισσότερο απ ότι πρέπει. 
Perry: Το 60% του αγώνα έχει περάσει. (Τώωωρα. Εδώ και πολύ καιρό) Ποια είναι τα πλάνα σου από εδώ και στο εξής; Ποιος πιστεύεις ότι θα είναι ο νικητής και ποιοι είναι οι στόχοι σας σαν ομάδα; 
Ainhoa Sanchez
Ian: Δεν θα κερδίσουμε τον αγώνα τώρα. Ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να ανέβουμε στο βάθρο όσες περισσότερες φορές μπορούμε. 
Θέλουμε να ανέβουμε σε τουλάχιστον ένα-δύο offshore μπράτσα. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά στα In-port και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το In-port series. Όσον αφορά τους υπολοίπους, με εξαίρεση Puma που έχασε το άλμπουρο του, και τα 3 Juan K σκάφη είναι πρακτικά στην ίδια βαθμολογία οπότε πιστεύω ότι θα είναι πολύ κλειστός αγώνας και θα καθοριστεί στα τελευταία μπράτσα. 
(Πόσο δίκιο είχε, ούτε μάντης να ήταν). Είναι πολύ καλό για τον αγώνα. Το Camper τρέχει καλά με πολύ καλά όρτσα αλλά δεν είναι τόσο καλό all around σκάφος όπως τα Juan K σκάφη τα οποία πάνε πολύ καλά μέχρι στιγμής και τερματίζουν με διαφορά λεπτών μεταξύ τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι αφού έκλεισα την κάμερα, τον ρώτησα εάν έχει τρέξει ποτέ με κάποιον Έλληνα ιστιοπλόο και πήρα την αναμενόμενη απάντηση, παρόμοια με αυτή του Ken Read: Φυσικά μαζί με τον Γιώργο Ανδρεάδη. 
Επίσης, σε ερώτηση για τα σχέδια του μετά τον αγώνα απάντησε ότι θα πάει για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα για διακοπές με την οικογένεια του και πιο συγκεκριμένα στην Λέρο για να κάνει και kite boarding (Φαντάζομαι θα του έλειψε η ταχύτητα στη θάλασσα όλους αυτούς τους μήνες).

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib