Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Ken ReadVO65VOR 2014-15

Volvo Ocean Race: Η αλλαγή θα είναι φάτσα ή σιγόντο;

Καιρό έχουμε να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας θέμα, το Volvo Ocean Race, και με αφορμή ένα άρθρο του Ken Read στο Sailing World, μας έδωσε την αφορμή να δούμε σε τι φάση βρίσκεται ο αγώνας μετά την αλλαγή των σκαφών. 
PUMA Ocean Racing powered by BERG, skipper Ken Read
(IAN ROMAN/VOR)

Ο στόλος μικραίνει συνεχώς και το κόστος αυξάνεται συνεχώς, αυτά είναι τα δεδομένα που ανάγκασαν τους υπευθύνους του αγώνα να αλλάξουν 'τακ'-τική, και όπως και ο Ken Read λέει ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι φάτσα. 
"Πέρασα τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής μου δουλεύοντας, κάνοντας ιστιοπλοΐα και πουλώντας το VOR. Είμαι μέλος της οικογένειας πλέον. Είναι στο αίμα μου. Και γι αυτό είμαι επηρεασμένος και συναισθηματικά και κυριολεκτικά με τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του αγώνα. Μπορώ να σας πω αυτό: Αν θέλουμε να συνεχίσει ο αγώνας θα πρέπει να έχει περισσότερες συμμετοχές. Είναι τόσο απλό.
Για να προσελκύσουμε περισσότερες συμμετοχές το κόστος πρέπει να κατέβει. Όχι λίγο αλλά πάνω από 25%. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ήδη δουλεύουν σκληρά για να μειώσουν το κόστος συμμετοχής. Ο Knut Frostad (VOR's CEO) μου είπε ότι του έδωσαν ρητή εντολή για τον αριθμό των συμμετοχών για τον επόμενο αγώνα. Αν δεν πιάσει το στόχο δεν θα υπάρξει άλλο VOR. Οπότε τι κάνουμε; 
Η πρώτη μου τάση ήταν να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα Volvo Open 70. Το DNA του αγώνα είναι αυτά τα σκάφη. Έχω περάσει πολύ καιρό με αυτά τα σκάφη. Είναι φοβερά, δυνατές μηχανές, όταν μπαίνουν στο λιμάνι, σε οποιοδήποτε λιμάνι, όλα τα κεφάλια γυρνάνε να κοιτάξουν. Ο χορηγοί τα λατρεύουν γιατί είναι εκπληκτικές πλατφόρμες προβολής, είναι φανταστικά πλωτά billboards. Και επειδή είναι φτιαγμένα κατά παραγγελία κάθε ομάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και την τεχνολογία κάθε χώρας που συχνά είναι κριτήριο για τους χορηγούς. Οι ιστιοπλόοι τα αγαπούν γιατί τα σκάφη αυτά ξεχωρίζουν τους άνδρες από τα αγόρια. 
Οπότε όταν στην αρχή άκουσα ότι θα αντικατασταθούν με σκάφη one design για τον επόμενο αγώνα, στράβωσα. 
PUMA Ocean Racing powered by BER in tough seas,

(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Υπήρχαν φήμες για ένα μονόγαστρο σκάφος παρόμοιο με τα Whitbread 60, με σταθερή καρίνα. Αυτό στα σίγουρα θα ήταν τεράστιο λάθος. Οι υψηλές επιδόσεις είναι απαράβατες όταν μιλάμε για τους καλύτερους των καλύτερων, ειδικά όταν θέλεις οι media men να μεταδίδουν εκπληκτικές εικόνες όπως στον τελευταίο αγώνα.  
Μετά ξεκίνησε η κουβέντα για ένα υβρίδιο σκάφος με κινητή καρίνα, απλοποιημένο και αρκετά πιο αργό από τα τωρινά, υπήρξαν κουβέντες ακόμα και για πολύγαστρα σκάφη σαν τα MOD 70. Αλλά ευτυχώς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις αναγνώρισαν ότι το VOR είναι αγώνας μονόγαστρων. Αν αλλάξεις εντελώς το DNA του αγώνα δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον για κανέναν, άλλωστε ποιος θα ήταν αρκετά τρελός να χαλάσει έναν πετυχημένο αγώνα με μονόγαστρα σκάφη και να τον κάνει με πολύγαστρα; (μήπως αναφέρεται στο AC?) 
Στην προηγούμενη ζωή μου, που ήταν στην κατασκευή πανιών, λέγαμε ότι είναι πιο εύκολο και πιο φτηνό να κρατήσεις τους τωρινούς σου πελάτες παρά να βρεις νέους. Με αυτό στο μυαλό μας κάτσαμε (οι 6 ομάδες που αγωνίστηκαν) αρκετούς μήνες πριν να συζητήσουμε τις αλλαγές. 
Ήταν προφανές ότι το συμβούλιο του VOR αγαπούσε τον αγώνα και ήθελε να εξασφαλίσει την μακροζωία του. Ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή 8 σκαφών one design για τον αγώνα του 2013-14. 
Ο Knut ήξερε ότι εγώ υποστήριζα τα VO70 και με ρώτησε αν μπορούσα να διασφαλίσω 8 συμμετοχές στον επόμενο αγώνα. Φυσικά και δεν μπορούσα, οπότε ήταν προφανές για εμένα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. 
Μετά τη δέσμευση να πάμε σε one design το επόμενο βήμα ήταν η ανάπτυξη των σκαφών. Τα VO70 είναι τα ταχύτερα μονόγαστρα σκάφη στους ωκεανούς. Αλλά είναι πλέον προϊόντα ενός box rule που είναι ήδη 10 χρονών, οπότε σίγουρα κάτι νέο λίγο μικρότερο και πιο φιλικό στο κόστος θα μπορούσε να προσφέρει αντίστοιχες επιδόσεις με τα 70άρια, ειδικά αφού πολλοί από τους ιστιοπλόους έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη των νέων σκαφών. 
Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν οι υπεύθυνοι θα μας άκουγαν. Αυτοί έχουν τον τελικό λόγο, αλλά αν θέλανε την γνώμη των καλύτερων ιστιοπλόων θα έπρεπε να μας ακούσουν. Άλλωστε και οι ομάδες έτσι δουλεύουν ακούν τους ιστιοπλόους  αυτοί είναι που θα ταξιδέψουν τα σκάφη και αν τα σκάφη δεν είναι εξαιρετικά οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι θα φύγουν. 
Renderings of the new Volvo Ocean Race boat design that will be used 

in the next two editions of the Volvo Ocean Race. 

(Credit: Farr Yacht Design)
Το δικαίωμα να σχεδιάσει τα νέα 65άρια σκάφη το κέρδισε το Farr Yacht Design. Το γραφείο του Farr επιλέχθηκε γιατί έχει μακρά ιστορία με τον αγώνα, όπως είπε ο Knut, και επειδή πίεσαν περισσότερο να πάρουν την δουλειά. Ο Juan Kouyoumdjian, που σχεδίασε τα σκάφη που κέρδισαν τους τρεις τελευταίους αγώνες, προσεγγίστηκε, αλλά δεν συμφώνησε με την ιδέα του one design. Προσφέρθηκε να δώσει τα σχέδια του Telefonica ή του Puma για να γίνουν τα one design σκάφη του αγώνα, αλλά η διοίκηση του αγώνα ήθελε ένα μικρότερο και πιο φτηνό σκάφος. Ίσως ο Juan K να είχε πολύ δουλειά στο γραφείο του αφού σχεδιάζει το AC72 για την ομάδα της  Artemis Racing. 
Μια περίεργη κίνηση βέβαια ήταν να συμπεριλάβουν μια κοινοπραξία από 4 Ευρωπαϊκά ναυπηγεία για να ολοκληρώσουν την κατασκευή. Decision Boatyard, στην Ελβετία θα φτιάξει τα εσωτερικά δομικά στοιχεία και τους νομείς. Η Persico στην Ιταλία θα φτιάξει τις γάστρες και θα στρώσει τα διαμήκη ενισχυτικά. Η Multiplast στη Γαλλία θα φτιάξει τα καταστρώματα και η Green Marine στην Μεγ. Βρετανία θα θα τελειώσει την συναρμολόγηση των σκαφών. 
Αυτοί δεν είναι οι πιο φτηνοί κατασκευαστές του κόσμου και στο τέλος αν αυτός ο τρόπος γλυτώσει λεφτά τις ομάδες σε σχέση με τα 70άρια μένει να αποδειχτεί. Μερικά από τα κοστολόγια που έχω δει για τα 65αρια δεν είναι φτηνότερα πάντως. Πιστεύω ότι ένα νέο 70αρι πιο απλοποιημένο στην κατασκευή θα στοίχιζε λιγότερα. παρόλα αυτά θα υπάρξουν πολλές μειώσεις στα σχεδιαστικά κόστη και στην αντιγραφή των εξαρτημάτων one design. 
Στην τελική αυτό που έχει σημασία για να συνεχιστεί ο αγώνας είναι να υλοποιηθούν οι εμπορικοί και αγωνιστικοί στόχοι. Το συμβούλιο του VOR έχει τα κλειδιά, αν θέλουν να το σταματήσουν μπορούν, αν θέλουν να κάνουν των αγώνα με σκάφη SUV μπορούν, αλλά ευτυχώς φαίνεται ότι θέλουν να κάνουν τον αγώνα με σκάφη F1 όπου τα πληρώματα θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος από ότι στο παρελθόν. Η εξέλιξη θα επικεντρωθεί στα πανιά και στα κατάρτια. Και στη θάλασσα όσοι μπορέσουν να κρατήσουν τα σκάφη τους ανέπαφα θα κερδίσουν. Ακόμα και αν αυτά τα 65αρια είναι τα πιο καλά φτιαγμένα σκάφη του κόσμου οι ιστιοπλόοι θα τα σπάσουν, ο ωκεανός θα τα σπάσει. 
Ζήτω το Volvo Ocean Race και ευτυχώς το συμβούλιο που διοικεί πήρε σωστές αποφάσεις. Τώρα είναι η ώρα από τη διοίκηση του VOR να συνεχίσει να ακούει τους ιστιοπλόους."

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib