Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

IMOCA 60Vendee Globe

Έμειναν 13 σκίπερς & λιγότερα από 20.000νμ

16η μέρα του Vendee Globe και τα πρώτα σκάφη 'κόβουν' καθώς μπαίνουν στην μπουνάτσα που σχηματίζεται ανάμεσα στο υψηλό της Αγ. Ελένης και στην Αργεντινή. 
PHOTO JEAN-MARIE LIOT/DPPI/MACIF/SKIPPER FRANCOIS GABART (FRA)
Ο στόλος έχει περάσει το ψυχολογικό όριο των 20.000νμ για τον τερματισμό και ο Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) που είναι το πιο ανατολικό σκάφος παραμένει στην 1η θέση αν και η ταχύτητα του έχει πέσει κάτω από τους 10 κόμβους. Ο Gabart (MACIF) είναι κοντά του μόλις 25νμ πίσω και σιγά σιγά μπαίνει και αυτός στο σύστημα και κόβει ταχύτητα. Τρίτος είναι ο Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3), που έχασε μια θέση καθώς πήρε ένα μικρό ρίσκο περιμένοντας τον αέρα να έρθει από τα δυτικά και να μειώσει την διαφορά του από την κορυφή, αλλά δε συνέβη ποτέ, προς το παρόν είναι 127νμ πίσω από τον πρώτο. Μετά τους τρεις Γάλλους στις πρώτες θέσεις, ο Βρετανός Alex Thomson (Hugo Boss) εχτές ανέβηκε στην 4η θέση που πήρε από τον Ελβετό Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat). 

PHOTO MARK LLOYD / DPPI - GAMESA /SKIPPER MIKE GOLDING (GBR)
Ο γρηγορότερος απ' όλους εχτές ήταν ο Jean Le Cam (SynerCiel) που έκανε 374.4νμ δηλαδή είχε μέση ταχύτητα 15.6 κόμβους! παρόλα αυτά είναι στην 7η θέση πίσω από τον άλλο Βρετανό τον Mike Golding (Gamesa). Ο Dominique Wavre (Mirabaud) είναι 8ος και δείχνει να έχει καλές ταχύτητες κάνοντας πάνω από 300νμ το 24ωρο. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Javier Sanso (Acciona 100% EcoPowered) στην 9η θέση και 740νμ πίσω από τον πρώτο και ο Tanguy de Lamotte (Initiatives cœur) είναι 10ος. 
Στον αγώνα των εγκαταλείψεων είχαμε ακόμα δυο αποχωρήσεις του Πολωνού Gutowski με το ENΕRGA και μια πιο σημαντική του Vincent Riou με το PRB. 
PHOTO VINCENT RIOU (FRA) / PRB - BOAT DAMAGED AFTER HURTING A 

METALLIC HARBOUR BUOY FLOATING IN THE MIDDLE OF THE OCEAN
Τα νέα αυτά σόκαραν τους περισσότερους σκίπερς μιας και ο Riou είχε κερδίσει τον αγώνα το 2004 και θεωρούνταν και φαβορί για την φετινή νίκη. Πριν δυο μέρες είχε μια σύγκρουση με ένα μεγάλο μεταλλικό σημαντήρα που επέπλεε στη μέση του ωκεανού που του προκάλεσε σημαντική ζημιά στη γάστρα του σκάφους του. Προσπάθησε να βρει τρόπο να διορθώσει τη ζημιά, αλλά 48 ώρες μετά αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατό και με δυσκολία αποφάσισε να εγκαταλείψει.
Μετά την σύγκρουση ανακάλυψε ότι είχε ένα σκίσιμο ενός μέτρου και σημαντική αποκόλληση του κάρμπον τρία μέτρα από την πλώρη του και στη συνέχεια είδε ότι είχε πάθει ζημιά και το σύστημα που συγκρατεί το άλμπουρο του. 
PHOTO: JEAN MARIE LIOT / DPPI - SKIPPER : VINCENT RIOU - PRB
Ο Riou είπε για την απόφαση του: "Το σκέφθηκα πολύ πριν πάρω την απόφαση ήθελα να σιγουρέψω ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να το επισκευάσω και να συνεχίσω. Αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να πάρεις μια απόφαση, δεν μπορούσα να συνεχίσω τον αγώνα με το σκάφος σε αυτήν την κατάσταση. 
Εχτές ήμουν αισιόδοξος γιατί είχα φτιάξει το πρόβλημα με το σκίσιμο στην πλώρη, αλλά δεν είχα δει το σπασμένο κάρμπον στον σταυρό που κρατά το άλμπουρο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω και έπρεπε να πάω προς τη Βραζιλία για καταφύγιο. Το κοντινότερο μέρος είναι το Salvador de Bahia, το ξέρω το μέρος και εκεί θα μπορέσω να φτιάξω τη ζημιά και να ταξιδέψω πίσω." 
PHOTO: JEAN MARIE LIOT / DPPI - CHEMINEES POUJOULAT

SKIPPER BERNARD STAMM (SUI)
Ο Riou όπως και πολλοί ακόμα από τους 7 σκίπερς που έχουν ήδη εγκαταλείψει στάθηκαν άτυχοι. Οι κρυφοί κίνδυνοι των ωκεανών, που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτα προβλήματα και για μια ακόμα φορά το ρητό που λέει ότι για τερματίσεις πρώτος, πρέπει πρώτα να τερματίσεις, βγαίνει αληθινό. 
Αυτά τα προβλήματα είναι μέσα στη ζωή των ιστιοπλόων και όλοι μαθαίνουν να ζουν με αυτά, να τα ξεπερνούν, να γίνονται σοφότεροι και να πηγαίνουν παρακάτω. 
Αν δεν το κάνει κανείς αυτό, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του. Μαθαίνεις να ζεις με τις αποτυχίες σου, αλλιώς το βάρος είναι ασήκωτο. 

Η κατάταξη την 16η μέρα: 
1. Armel Le Cléac’h (Banque Populaire), to 19927.6 miles from the finish
2. Francois Gabart (MACIF) to 25 miles (DTL)
3. Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3), to 127 miles (DTL)
4. Alex Thomson (Hugo Boss) at 151 miles (DTL)
5. Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) to 162 miles (DTL)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib