Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

IMOCA 60Vendee Globe

Η πρώτη ευκαιρία για ξεκούραση για τους 18 που συνεχίζουν στο VENDEE GLOBE

Σχεδόν 4 μέρες από την εκκίνηση του Vendee Globe και μετά τις δύσκολες πρώτες μέρες στη θάλασσα, οι 18 (από τους 20) σκίπερς που συνεχίζουν τον αγώνα προσμένουν πως και πως τους ασθενείς ανέμους που θα συναντήσουν μπροστά τους. 
PHOTO:JEAN-MARIE LIOT/DPPI
SKIPPER:ARMEL LE CLEAC'H,BANQUE POPULAIRE
Θα είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι σκίπερς για να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για την επόμενη δυσκολία. 
Οι ασθενείς άνεμοι βέβαια είναι και μεγάλη παγίδα, γιατί μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να χάσεις ότι πρόοδο έχεις κάνεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. 
Όπως και να έχει όλοι φαίνονται ανακουφισμένοι από αυτήν την εξέλιξη του καιρού, είναι διαφορετικά να πιέζεις ένα σκάφος και το πλήρωμα αν είστε 10 επάνω, και διαφορετικά να πιέζεται ένα σκάφος από πλήρωμα του ενός ή της μιας. Εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα οι 18 πρέπει να ελέγξουν διεξοδικά και το σκάφος για τυχόν σπασίματα.
PHOTO MARK LLOYD / DPPI / VENDEE GLOBE - START
Μπορεί να επιλέγουν όλοι να είναι προσεκτικοί με το σκάφος να μην πιέζουν πολύ, άλλωστε είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά όπως και να το κάνεις τρέχουν αγώνα και με δύσκολες συνθήκες σχεδόν από την εκκίνηση. 
Στο αγωνιστικό μέρος τον στόλο οδηγεί εδώ και μερικές μέρες ο François Gabart με το MACIF, παρά τις προγνώσεις πριν της εκκίνησης, ο Gabart είναι ο πιο γρήγορος και κάνει 10-11 κόμβους σε πολύ ασθενείς ανέμους. Έχει τοποθετηθεί στην πιο νότια θέση του γκρουπ που προπορεύεται και θα είναι το πρώτο σκάφος που θα επηρεαστεί από το υψηλό που δημιουργείται όσο ο στόλος πλησιάζει τις Κανάριες Νήσους και με 23.000νμ να απομένουν πολλά μπορούν να συμβούν.  
PHOTO MARK LLOYD / DPPI / VENDEE GLOBE - START
40 μίλια πίσω από το Macif είναι το Banque Populaire του Armel Le Cléac´h που προς το παρόν ανέβηκε μια θέση και είναι 2ο, ρίχνοντας το Cheminées Poujoulat του Bernard Stamm στην 3η θέση 48νμ πίσω από τον πρώτο. 
Το SynerCiel του Jean Le Cam είναι σταθερά στην 4η θέση περίπου 68νμ πίσω από το Macif και το Gamesa του Mike Golding είναι 5ο περίπου 76νμ πίσω και αυτό από το Macif. 
Στον υπόλοιπο στόλο ο ρυθμός έχει πέσει και τα σκάφη από την 6η ως την 13η θέση παλεύουν με την μπουνάτσα και τις χαμηλές μονοψήφιες ταχύτητες. 
PHOTO JEAN MARIE LIOT / DPPI / VENDEE GLOBE - START
Οι τακτικές που αναμένεται να πρέπει να επιλέξουν οι σκίπερς είναι το αν θα πάρουν την βορειοδυτική ή την νοτιοανατολική πορεία προκειμένου να ξεφύγουν από το υψηλό και να βγουν κερδισμένοι σε αυτό το στάδιο του αγώνα. 
Ο Alex Thomson έχει χασει μερικές θέσεις με το HUGO BOSS και είναι στην 10η 118νμ πίσω από την κορυφή. Από εχτές είναι απασχολημένος με το επιδιορθώσει το καπάκι από μια δεξαμενή νερού που 'έσκασε'. Αντίστοιχα η Samantha Davies, η μοναδική γυναίκα του αγώνα, με το Savéol το παίζει Μαγκάιβερ μιας και πρέπει να φτιάξει ένα πρόβλημα στο φρένο του μανταριού της μαΐστρας. Προς το παρόν είναι στην 13η θέση 213νμ πίσω από το Macif. 
Arrivée de Kito de Pavant à Cascais ©Ricardo Pinto|Groupe Bel
Και οι δυο εγκαταλείψεις που έχουμε ως τώρα ήταν εκπλήξεις για όλους. Και το Groupe Bel του Kito de Pavant, αλλά και το Safran του Marc Guillemot ήταν από τα σκάφη που αναμένονταν να πρωταγωνιστήσουν. 
Το Groupe Bel όπου να 'ναι φθάνει στο Cascais στην Πορτογαλία, καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε μια σύγκρουση με ένα ψαράδικο σκάφος ανοικτά της Πορτογαλίας και δέκα ώρες μετά, δεν παίρνεις και εύκολα την απόφαση, δήλωσε ότι εγκαταλείπει. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και κατέστρεψε την πλώρη του IMOCA 60. Ο Kito de Pavant ασφάλισε το άλμπουρο και κατόπιν έφερε το σκάφος μόνο με τη μαΐστρα στην Πορτογαλία. Η σύγκρουση έγινε τη στιγμή που ο Kito de Pavant αποφάσισε να πάει να κοιμηθεί μετά από μια κουραστική βραδιά που φύλαγε 'σκοπιά' για να αποφύγει τα απρόοπτα στην περιοχή που έχει έντονη κίνηση. 
Arrivée de Kito de Pavant à Cascais ©Ricardo Pinto|Groupe Bel
Δέκα λεπτά μετά που άφησε το πόστο του πετάχτηκε από τον ύπνο του από τον ήχο της σύγκρουσης. Στο ραντάρ και από το σκάφος δεν φαινόταν τίποτα στην πορεία του Groupe Bel, αλλά τελικά κάτι υπήρχε. Οι ψαράδες απασχολημένοι με τη δουλειά τους δεν παρακολουθούσαν τριγύρω και δεν είχαν και εγκατεστημένο το σύστημα AIS (real time automatic tracking system for boats). Από την σύγκρουση έσπασε το bowsprit και το μπροστινό μέρος της πλώρης ξεκόλλησε στην αριστερή πλευρά. 
Το άλλο σκάφος που εγκατέλειψε είναι το Safran, ο Marc Guillemot, λίγο μετά την εκκίνηση, ειδοποίησε την ομάδα υποστήριξης ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά το σκάφος κουπαστάρισε. Αφού κατέβασε τα πανιά αποφάσισε να επιστρέψει στο Les Sables d’Olonne για να αξιολογήσει την ζημιά. Έφτασε στο Les Sables d’Olonne την Κυριακή τα ξημερώματα και μετά από τον έλεγχο είδαν ότι είχε σπάσει η καρίνα λίγο κάτω από την ίσαλο. Καθώς το Safran δεν έχει άλλη καρίνα αναγκαστικά εγκαταλείπει τον αγώνα. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib