Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattasKatekosRally YdrasYCG

ΥΔΡΑ 2012, η επιστροφή βάφτηκε πορτοκαλί

//Κείμενο: Γιώργος Κατέκος//
Εορταστικό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τον αγώνα της Ύδρας.
Ένας αγώνας που χαρακτηρίστηκε από το ρεκόρ, για την εποχή, συμμετοχών, ενενήντα ένα σκάφη πήραν εκκίνηση, αλλά και από τις εκπλήξεις και τις αντιξοότητες που κάθε φορά, είτε Μάρτιο είτε Οκτώβριο, παρουσιάζει ο συγκεκριμένος αγώνας. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ώρα τέσσερις παρά το απόγευμα της Παρασκευής και τα σκάφη άρχισαν να προσεγγίζουν τη γραμμή εκκίνησης μπροστά στο Τουρκολίμανο. Η επιτροπή είχε προγραμματίσει δυο εκκινήσεις, πρώτα τα ORCi & IRC και μετά τα ORC CLUB. Ο καιρός όπως προβλεπόταν και από τα μετεωρολογικά, από Ν – ΝΑ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 10 μίλια που έδινε την ελπίδα πώς θα γίνει μια καλή ιστιοδρομία χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία από την αρχή. 

Τέσσερις παρά ένα και συνωστισμός μεγάλος επάνω στη γραμμή εκκίνησης, με τα σκάφη να τρέχουν, να στριμώχνονται και να προσπαθούν στο «μπαμ» να είναι στην καλύτερη θέση. Στο τελευταίο λεπτό δεν ακουγόταν τίποτε άλλο παρά ένα συνεχές «εο» από διαφορετικά σκάφη. 
Ο στόλος αμέσως μετά την εκκίνηση διαχωρίστηκε σε δυο γκρουπ αριστερά και δεξιά της Rhumble Line. Στο δεξί, που ήταν και πιο κοντά ως προς το στόχο, ο αέρας κρατούσε σε ένταση και διεύθυνση με τα σκάφη να κάνουν τακ σκαλοπάτια, όπως λέμε προκειμένου να παραμείνουν στον καιρό, γιατί υπήρχαν ενδείξεις πως πλησιάζοντας Τούρλο, Πόρο, Μόδι η ένταση έκοβε. 
Όσοι κράτησαν πιο αριστερά είχαν πιο σταθερό αέρα που με λιγότερα σκαλοπάτια τους οδήγησε προς τα Τσελεβίνια, που ήταν και το σημείο στροφής για τα τελευταία έξι μίλια πριν τον τερματισμό. 
Στο μεταξύ στην δεξιά πλευρά τα σκάφη άρχισαν με το σούρουπο να ψάχνουν για αέρα καθώς έκοψε η ένταση και αρχίσαμε να ψάχνουμε στη νύχτα που θα βγάλει ώστε να τσουλήσουμε. Και μετά από κανα μισάωρο υπομονής έρχεται ένα απρόβλεπτο δυτικό αεράκι, εντάσεως 8 μιλίων, και έσπρωξε τα σκάφη, με μπαλόνια πλέον, προς τα Τσελεβίνια. 
Όπου εκεί έγινε η μεγάλη συνάντηση του στόλου, καθώς με το που περάσαμε το στενό των Τσελεβινίων, μπροστά φάνηκαν φωτάκια δεξιά φωτάκια αριστερά, από τα σκάφη που περίμεναν υπομονετικά για αέρα, καθώς στο κανάλι δεν φύσαγε τίποτα. 
Με πολύ κόπο τα σκάφη κατάφεραν να τερματίσουν με κανονιά να παίρνει στις 23:06 το σκάφος ACES που ήταν και το πρώτο IRC ενώ στα ORCi πρώτο τερμάτισε το ERYTOS II – COSMOTE και στα ORC CLUB πρώτο τερμάτισε το ALTER EGO. Η νύχτα ήταν πολύ μεγάλη για την Επιτροπή Αγώνα καθώς το τελευταίο σκάφος τερμάτισε στις 07:20 το πρωί. 
Το Σάββατο κύλησε ανάμεικτα για τους ιστιοπλόους καθώς ο νοτιάς που άρχισε να φορτώνει δημιουργούσε προβλήματα στα σκάφη και ανάγκασε αρκετούς να λύσουν και να ξαναδέσουν, ή να μεταφερθούν προς τη νότια μεριά του λιμανιού ώστε να είναι δεμένα προσήνεμα για όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. 
Όμως από το βράδυ άρχισαν τα ωραία και τα κλασικά τερτίπια της Ύδρας. Ο καιρός φόρτωνε φτάνοντας και τα 30 μίλια μέσα στο λιμάνι. Το πρωί βρήκε τους ιστιοπλόους σε κατάσταση αναμονής και σκέψεις για το τι μέλει γενέσθαι. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, τα μετεωρολογικά έδειχναν επιδείνωση των φαινομένων και η σκέψεις της Επιτροπής διάφορες. 
Ώρα εννιά παρά είκοσι και ενώ τα σκάφη ήταν σε διαδικασία και έτοιμα να λύσουν κάβους, η σημαία της αναβολής κάνει την εμφάνισή της στον ιστό του σκάφους επιτροπής. Οι σκέψεις ακόμα και της ματαίωσης της ιστιοδρομίας δεν απείχαν και πολύ το μυαλό όλων και ιδίως των μελών της επιτροπής αγώνα, καθώς τα πράγματα χειροτέρευσαν και με το να δοθεί εκκίνηση υπήρχε το ρίσκο ατυχημάτων. 
Έτσι μετά από λίγο κάτω από την σημαία αναβολής έκανε την εμφάνισή της και η σημαία του γράμματος «Α» που σήμαινε την ματαίωση της ιστιοδρομίας. Από εκεί και πέρα άρχισαν οι ετοιμασίες των σκαφών για την επιστροφή τους που πλέον γινόταν με ευθύνη των κυβερνητών. Οι μάτσες και οι πρότονοι άρχισαν να στολίζονται με πορτοκαλί χρώμα από τα trysails (μαΐστρα θυέλλης) και storm jibs (φλόκος θυέλλης) που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήτες αντί των κανονικών πανιών. 
Το θέαμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και πρωτοφανές για αγώνα Σαρωνικού, καθώς αυτά τα πανιά χρησιμοποιούνται σε πολύ x-treme συνθήκες. Όμως τέτοιες ήταν οι συνθήκες που το διαπιστώσαμε όλοι οι συμμετέχοντες αφού τα ανεμόμετρα έδειχναν εντάσεις αέρα από 35 – 55 από το λιμάνι της Ύδρας μέχρι και το Μόδι και από κεί και πέρα 25 – 35. 
Ένα ένα λοιπόν τα σκάφη πήραν το δρόμο της επιστροφής με αρκετούς να διασκεδάζουν τις συνθήκες και τις πολύ υψηλές ταχύτητες, αέρα και σκάφους, ταχύτητες σκαφών που έφταναν ακόμα και τους 18 κόμβους μόνο με τη μαϊστρα και τη βοήθεια των κυμάτων ύψους 2,5 μέτρων. Έτσι λοιπόν ο αγώνας της Ύδρας τερματίστηκε στην Ύδρα κάνοντας μόνο το ένα σκέλος από το οποίο προκύπτουν και οι νικητές. 

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: 
ORC INT
ERYTOS II – COSMOTE (Κ. Μάνθος-Σ. Τσάβαλος)
ARISTOFANI (Ν. Σινούρης)
BANA BIOLETA 3 (Γ. Συκάρης)
IRC
ACES (Κουρτέσης – Βενέτης)
ATALANTI XI (Ι. Απειρανθίτης)
JINETERA (Θ. Ανδρόνικος) 
ORC CLUB
DRAGON (Ι. Μυτακίδης)
ALTER EGO (Σ. Μπόνας)
ABSOLUT MELISSA (Β. Καφετζιδάκης)

1 comment:

  1. Δεν επέστρεψαν όλοι με πανιά θυέλλης... Κάποιοι έγραψαν και 22 κόμβους με full main και #4 Jib αφού διέλυσαν ένα Α2... :-)

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib