Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Vendee Globe

To finish first, first you have to finish (για να βγεις πρώτος, πρώτα πρέπει να τερματίσεις)

3 μέρες έχουν μείνει μέχρι την εκκίνηση του 7ου Vendée Globe και ο φετινός αγώνας αναμένεται να είναι ο πιο αμφίρροπος, είναι ανοικτός σε πολλούς από τους 20 σκίπερς για τη νίκη. 
©François Chevalier 2012-Les vingt concurrents du Vendée Globe 2012-2013
Με δεδομένο τις αντιξοότητες και τις παραμέτρους που μπορούν να προκύψουν σε έναν αγώνα 24.048νμ να προβλέψεις τον νικητή είναι μάλλον αβέβαιο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι στους τελευταίους 6 αγώνες το 49% των συμμετεχόντων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Μπορεί από το 2008-09 που είδαμε ρεκόρ συμμετοχής, σήμερα να είναι μόνο (?) 20 σκάφη στην γραμμή της εκκίνησης, αλλά αυτή η κρίση άφησε μόνο τις πιο δυνατές και επαγγελματικές ομάδες να είναι παρούσες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα.
Αν και όπως όλοι θα παραδεχτούμε η νίκη σε αυτόν τον αγώνα είναι σχεδόν συνώνυμη και με το να καταφέρει κάποιος να τερματίσει. 25.000νμ, μόνος σου, χωρίς στάση και χωρίς εξωτερική βοήθεια δεν είναι και λίγο πράμα... οπότε ακόμα και ο τερματισμός είναι μια εξαιρετική επιτυχία. 
Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι και αγώνας και στον αγώνα πάντα έχουμε νικητές και ηττημένους. 
© Olivier Blanchet / DPPI
Αν και στα χαρτιά τουλάχιστον οι μισές συμμετοχές έχουν κυβερνήτες και σκάφη που δυνητικά θα μπορούσαν να κερδίσουν, τρεις ομάδες ξεχωρίζουν ως οι πιο πιθανές για την νίκη. 
Ο Armel Le Cléac’h την προηγούμενη φορά έκανε έναν έξυπνο αγώνα, και αν και δεν είχε και το ταχύτερο σκάφος, κατάφερε να τερματίσει δεύτερος. Φέτος επιστρέφει με ένα σκάφος νέας γενιάς το Banque Populaire. Ο Vincent Riou (PRB) είναι ο μόνος σκίπερ που έχει κερδίσει τον αγώνα στο παρελθόν, το 2004-05 και είναι ο δεύτερος πιθανός νικητής και για τον φετινό.
Οι δυο παραπάνω σκιπερς μαζί με τον Jean-Pierre Dick (Virbac-Paprec 3), που έχει κερδίσει δυο φορές το Barcelona World Race (double-handed) είναι οι τρεις πιθανότεροι διεκδικητές της νίκης. Και οι τρεις έχουν καλά χρηματοδοτούμενες ομάδες, με μακροχρόνια προγράμματα και σκάφη νέας γενιάς με πολλά μίλια προετοιμασίας ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους. 
© François Van Malleghem / DPPI / SAFRAN
Εκτός από τους τρεις παραπάνω προοπτικές για μια θέση στο βάθρο έχουν αρκετοί ακόμα σκιπερς. 
Ο François Gabart (Macif) είναι ένας από τους νεότερους κυβερνήτες και θεωρείται μεγάλο ταλέντο. Το πρόγραμμα του διευθύνεται από τον δυο φορές νικητή του Vendée Globe τον Michel Desjoyeaux. Ο Gabart είναι μεθοδικός και έχει πολλά να αποδείξει και με το νέο του σκάφος από το γραφείο VPLP Verdier design είναι ένα δυνατό αουτσάιντερ. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η συμμετοχή του Jérémie Beyou (Maitre Coq), που έχει κερδίσει δυο φορές τον αγώνα Solitaire du Figaro. Επίσης ο Marc Guillemot θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στις πρώτες θέσεις, μετά και την 3η θέση που πήρε το 2008-09. Ειδικά αν αναλογιστούμε τον τρόπο που πήρε την 3η θέση στον προηγούμενο αγώνα, έμεινε αρκετά μαζί με τον τραυματισμένο Yann Elies στον Νότιο Ωκεανό, έκανε τον περισσότερο αγώνα με χαλασμένο το τρακ στο κεφάλι της μαΐστρας (πήγε με δυο μούδες το περισσότερο του αγώνα) και τέλος έκανε και τα τελευταία 1.000νμ χωρίς καρίνα αφού την έχασε...
© Christophe Launay
Ο Ελβετός Bernard Stamm έχει κερδίσει στο παρελθόν αγώνες σόλο με στάσεις, αλλά δεν έχει τερματίσει ποτέ το Vendée Globe. Έχει όμως ένα από τα πιο δυνατά σκάφη στο στόλο και αν καταφέρει να το κρατήσει σε ένα κομμάτι έχει ελπίδες για το βάθρο.
Από τους πιθανούς διεκδικητές δεν θα μπορούσε να λείπει και το Βρετανικό δίδυμο. Ο Mike Golding (Gamesa) και ο Alex Thomson (Hugo Boss). Ο Alex Thomson έχει ένα δοκιμασμένο και γρήγορο σκάφος το οποίο ήδη έχει κερδίσει το Route du Rhum, έχει τερματίσει δεύτερο στο περσινό Transat Jacques Vabre και πρόσφατα διέλυσε το ρεκόρ του διάπλου του Ατλαντικού για περισσότερο από 24 ώρες. Ο ίδιος ο Thomson δείχνει να είναι πιο έμπειρος και πιο αποφασισμένος από ότι ήταν στους προηγούμενους αγώνες. Ο Golding έχει ήδη μια τρίτη θέση από το 2004-05, και προπορευόταν στον αγώνα του 2008-09 μέχρι που έχασε το άλμπουρο του. Τρέχει το 4ο Vendée Globe με ένα σκάφος που είναι αξιόπιστο και έχει αναβαθμιστεί στο μέγιστο.
Start of the last Vendée Globe. Image:Vincent Curutchet/DPPI/Vendée Globe.
Τέλος ο Jean Le Cam, είναι ο ευνοούμενος των Γάλλων, είχε βγει δεύτερος το 2004-05, δεν μπορεί να παραβλεφθεί, αλλά δεν έχει σοβαρά τρέξει το φετινό του σκάφος το SynerCiel που είναι ένα σχέδιο του 2007-08.

Μια τακτική που συχνά αποδίδει σε αυτούς τους αγώνες, ειδικά αν δεν έχεις και το γρηγορότερο σκάφος, είναι να συγκεντρωθείς περισσότερο στο να τερματίσεις παρά στο αποτέλεσμα του αγώνα. 
Πιέζεις το σκάφος όταν ευνοούν οι συνθήκες και περιμένεις είτε για το λάθος ή για την ατυχία των άλλων. 
Ο Kito de Pavant με το Groupe Bel είπε ότι στόχος του είναι καταρχήν να τερματίσει μετά την ατυχία του προηγούμενου αγώνα που εγκατέλειψε μέσα στις πρώτες 48 ώρες, αλλά και την ατυχία του στο Barcelona World Race που εγκατέλειψε στο Ακρωτήριο Χορν με πρόβλημα στην καρίνα του. 
Start of the last Vendée Globe.
Image Vincent Curutchet/DPPI/Vendée Globe.
Η μοναδική γυναίκα του αγώνα, η Βρετανίδα Sam Davies, τερμάτισε 4η το 2008-09, και έγινε διάσημη στο χώρο, αγωνίζεται φέτος με ένα σκάφος του 2004 και στοχεύει να τα πάει καλύτερα από την τελευταία φορά, αν και οι πιθανότητες είναι να μην συμβεί αυτό. 
Ο Ισπανός Javier ‘Bubi’ Sanso επιστρέφει στο Vendée Globe μετά από 10 χρόνια με ένα νέο και πιο οικολογικό σκάφος το Acciona 100% Eco Powered.
Φέτος επιστρέφει στον αγώνα και ο Bertrand de Broc (Your Name Around the World EDM Projects) και ο 57χρονος Ελβετός Dominque Wavre (Mirabaud) που έχει ήδη 7 γύρους του κόσμου στο βιογραφικό του. 
Τελευταία αφήσαμε μια τετράδα που ακόμα και η συμμετοχή τους είναι επιτυχία. Είναι οι πρωτάρηδες του Vendée Globe που τρέχουν όλοι με παλιάς γενεάς σκάφη. Ο Tanguy de Lamotte (Initiatives-Couer), ο Πολωνός Zbigniew 'Gutek' Gutowski (ENERGA), ο Ιταλός Alessandro Benedetto (Team Plastique) και ο νεότερος σκίπερ του στόλου ο Louis Burton (Bureau Valley).


Quotes:

Jean-Pierre Dick, Virbac-Paprec 3: “I did my first Vendée Globe to see what it was like. In the second I was an outsider. I have done well in two handed races. But solo I am still learning. I am always humble when it comes to the ocean, but I think the podium is a realistic hope and to win is possible.”


Kito de Pavant, Groupe Bel: “It is difficult to set a goal because the Vendée Globe is such a big thing. So much can happen and will happen. My number 1 goal is to reach the finish line in Les Sables. I have started twice but yet to finish. Last time people were expecting a lot. And this time they expect more which suits me just fine.”

Mike Golding, Gamesa: “I have started three races and finished third before. So the goal this time is at least to finish on the podium. Winning is not inconceivable. The Vendée Globe is a strange and special beast. There are so many things to overcome but always there is the element of luck that you need in your favour.”

François Gabart, Macif: I am ambitious and I have high ambitions. Even starting a race like the Vendée Globe is ambitious and to even finish is difficult in itself. Many great sailors have failed. But I think that if I can finish that represents being in the top half of the fleet. I think there are three boats which are probably a cut above the rest: PRB, Virbac-Paprec 3 and Banque Populaire. I don’t think I am far behind them. I think I represent a good underdog. Statistically I am not in the best position to win but it is possible. »

Marc Guillemot, Safran: "My ambitions are straightforward to get to the end of January and arrive in Les Sables d’Olonne in good shape. That was not the case four years ago. Why can I not win in 2013? I’m ready!

Bernard Stamm, Cheminées Poujoulat: “I am prepared to win otherwise I would not be here. But, equally so it’s the same for the others. If they had no chance of winning, neither would I.”

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib