Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

editorialPanos DourosSponsorshipVendee GlobeVOR 2014-15

Τελικά η χορηγία 'σκοτώνει' την ιστιοπλοΐα;

Στο Volvo Ocean Race πρόσφατα εξέδωσαν μια ανακοίνωση 133 σελίδων που παρουσίαζε τα οφέλη των χορηγών για την προηγούμενη έκδοση του αγώνα.
Volvo Ocean Race 2011-12. (Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Το μεγαλύτερο μέρος της αναφοράς, αλλά και το γενικό συμπέρασμα ήταν το πόσο ωφελημένοι ήταν οι χορηγοί, η επιστροφή της επένδυσης τους (ROI), δηλαδή το κέρδος τους από την απόφαση να εμπλακούν στο αγώνα. 
Ένα από τα ευρήματα της αναφοράς ήταν ότι οι χορηγοί μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος στην ιστιοπλοΐα από οποιοδήποτε άλλο άθλημα γιατί το όνομα του χορηγού αναφέρεται πολύ περισσότερο από τα ονόματα των αθλητών ή ομάδων. Στην αναφορά λέει: 
"Το Volvo Ocean Race κρατά μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο των σπορ ως ένα σημαντικό εμπορικό όνομα παγκοσμίως που όλοι αναφέρονται σε αυτό με το όνομα του χορηγού, τις ίδιες ευκαιρίες παρέχει και στους χορηγούς που θα ήθελαν να επενδύσουν σε μια μεμονωμένη ομάδα."
Το γεγονός ότι οι ιστιοπλόοι που συμμετέχουν πάνω στο σκάφος δεν είναι γνωστά ονόματα στον μέσο άνθρωπο μπορεί να βοηθήσει τους χορηγούς. Επίσης οι επιλογές για τα μέσα που καλύπτουν τον αγώνα είναι περιορισμένες στο πως να αναφερθούν στις ομάδες και συνήθως ονοματίζονται με το εμπορικό όνομα του χορηγού, ενώ σε άλλα αθλήματα και τα μέσα αλλά και όλοι προσπαθούν να μην κάνουν τέτοιες αναγωγές όταν αναφέρονται σε μια ομάδα. Με την ιστιοπλοΐα αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο να μη συμβεί. Θυμηθείτε για παράδειγμα στην ιστιοπλοΐα μερικές ομάδες όπως Puma, Groupama, Orange, Camper κτλ όλοι με το όνομα του χορηγού τις αναφέρουμε, ενώ πχ και η Manschester United έχει χορηγό την AON, αλλά κανείς δεν ονοματίζει την ποδοσφαιρική ομάδα έτσι ή και ο Ολυμπιακός έχει χορηγό την Puma, αλλά κανείς δεν λέει τον Ολυμπιακό Puma ή Πάμε Στοίχημα...
Ενώ αυτός ο συσχετισμός είναι πολύ καλός για τον χορηγό, δεν είναι και τόσο καλός για το άθλημα γενικότερα, ειδικά στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να διευρυνθεί το κοινό της ιστιοπλοΐας δεν ευνοεί καθόλου.
Η ιστιοπλοΐα θέλει να αποκτήσει και να μεγαλώσει το φανατικό κοινό της, αλλά οι φίλαθλοι δεν ακολουθούν χορηγούς και εμπορικά ονόματα, ακολουθούν ομάδες, αθλητές και διοργανώσεις. 
Η κατάσταση αυτή με την ιστιοπλοΐα είναι αρκετά περίεργη, για παράδειγμα στο επόμενο Volvo Ocean Race οι διοργανωτές έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της πρώτης ομάδας για τον επόμενο αγώνα. Η ομάδα αυτή έχει χορηγό, αλλά δεν έχει κυβερνήτη δεν έχει πλήρωμα και ομάδα, οπότε από που θα έρθουν οι χορηγοί που θα την υποστηρίξουν; Η ομάδα θα είναι αμιγώς γυναικεία και όλοι περιμένουν μόνο και μόνο από το γεγονός αυτό ότι θα έχουν μεγάλη υποστήριξη από το γυναικείο κοινό που άλλωστε στην ιστιοπλοΐα είναι και ιδιαίτερα σημαντικό σε αριθμούς (περίπου το 40-45%!). 
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά το πρόβλημα θα προκύψει όταν ο χορηγός αποφασίσει να σταματήσει να σχετίζεται με την ιστιοπλοΐα. Τι θα γίνει με την ομάδα και τι θα γίνει με τους φιλάθλους αυτής της ομάδας; 
Ακόμα και το Vendee Globe, που έχει μόλις ένα άτομο στο σκάφος πολλές φορές πάσχει από το ίδιο πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα δελτία τύπου αναφέρονται στις συμμετοχές με το όνομα του χορηγού και όχι του σκίπερ. Αλλά οι φίλοι του Alex Thompson ή της Sam Davies θα συνεχίσουν να τους ακολουθούν ακόμα και αν αλλάξουν χορηγό στην επόμενη διοργάνωση (είπαμε ο κόσμος ακολουθεί αθλητές και ομάδες όχι εμπορικά ονόματα).
Το ίδιο συμβαίνει και με ομάδες που βοηθιούνται και πατρονάρονται είτε από επενδυτές, είτε από πλούσιους ιδιώτες, όταν οι μαικήνες αυτοί σταματήσουν να 'παίζουν' τότε τι γίνεται με την ομάδα; 
Παραδόξως το άθλημα της ιστιοπλοΐας έχει τη δομή και την ιστορία ώστε να αναπτύξει μακροχρόνιες παραδόσεις πχ το America's Cup με βάση την αρχική του προσέγγιση ήταν έναν αγώνας μεταξύ ομίλων και κρατών που σήμερα αυτή η πτυχή έχει εξαφανιστεί.
Η ιστιοπλοΐα αναντίρρητα στηρίζεται στη χορηγία διότι, όπως είναι στημένο το άθλημα δεν παρέχει άλλες μορφές εσόδων, πχ εισιτήρια, έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ. Επιπλέον η ιστιοπλοΐα υποστηρίζει τη χορηγία όσο κανένα άλλο άθλημα, δίνει το καλύτερο θέατρο για ένα εμπορικό όνομα να αναπτύξει και να πετύχει τους στόχους του.
Παρόλα αυτά για το καλό του αθλήματος σε βάθος χρόνου η ισορροπία προβολής και αναγνωρισιμότητας του χορηγού και των ομάδων - αθλητών θα πρέπει να αλλάξει και να μεταφερθεί προς την πλευρά της ιστιοπλοΐας, δηλαδή των ομάδων και των αθλητών, αν θέλει η ιστιοπλοΐα να αποκτήσει μακροχρόνιους φανατικούς φιλάθλους. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib