Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Reichel-PughSydney Hobart RaceWild Oats

Οι μετατροπές του Wild Oats XI... Όλα αυτά για 11 λεπτά

Δεν του άρεσε του Bob Oatley η περσινή κατάληξη του Rolex Sydney Hobart, έχασε μόλις για τρία λεπτά την κανονιά, και φέτος είναι αποφασισμένος να μην αφήσει να ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. 
Photo By: Rolex / Kurt Arrigo
Τρεις σημαντικές αλλαγές έκανε για να βελτιώσει το σκάφος του Wild Oats XI, ένα R/P 100, στους ασθενείς ανέμους και να έχει το πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων maxis. 
Ως αποτέλεσμα του περσινού αγώνα που χάθηκε η κανονιά πάνω στο νήμα από το Investec Loyal, του Anthony Bell, ένα Elliott 100, ο Bob Oatley δεν λυπήθηκε τα έξοδα και έκανε δυο αλλαγές στα ύφαλα του σκάφους και μια στα πανιά του. 
Καταρχήν πρόσθεσε στην 12 τόνων καρίνα φτερά που τοποθετήθηκαν στο τέλος του βολβού. Τα φτερά αυτά μοιάζουν με αυτά που έχουν στα φτερά τους τα σύγχρονα εμπορικά αεροσκάφη. Την ίδια στιγμή τα φτεράκια έχουν την ίδια επίδραση που είχε η περίφημη καρίνα του Australia II, το 1983 όταν κέρδισε το America’s Cup.
Τα φτεράκια έχουν σχεδιαστεί στο να ισιώνουν την ροή του νερού που φεύγει από τον βολβό της καρίνας, ώστε να μειωθούν οι τριβές. Τα φτερά στην καρίνα έχουν σχεδιαστεί από υδροδυναμικούς και αεροδυναμικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τα σκάφη του 34ου America’s Cup. 
Photo By: Rolex / Daniel Forster
Καταδεύτερον πρόσθεσε μια κινητή καρίνα στην πλώρη. Ο ογδοντάχρονος και βάλε, Oatley, βλέποντας ότι το σκάφος του πέρυσι έπασχε από ταχύτητα στους ασθενείς ανέμους, ήταν πεπεισμένος ότι ο κύριος λόγος ήταν η τριβή που δημιουργούσαν οι δυο πλαϊνές καρίνες (daggerboards) που είχαν τοποθετηθεί πριν την εκκίνηση του περσινού αγώνα. 
Μετά από εξαντλητικές έρευνες στο Σίδνεϊ, και μετά από τριών μηνών επεμβάσεων στο σκάφος, το Wild Oats XI έπεσε στο νερό έχοντας τις ίδιες πλαϊνές καρίνες, αλλά και μια νέα κεντρική καρίνα τρία μέτρα πίσω από την πλώρη. 
Ο Mark Richards, σκίπερ του σκάφους, εξηγεί αυτήν την μετατροπή: "Δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τις δυο πλαϊνές καρίνες πριν τον περσινό αγώνα, οπότε αντιληφθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα στο λίγο αέρα μέσα στον αγώνα. Όταν το σκάφος επέστρεψε στο Σίδνεϊ κάναμε μια σειρά από δοκιμές με το GPS ακριβείας και αναλύσαμε την απόδοση του σκάφους, αυτό μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε μια αναδιπλούμενη καρίνα τοποθετημένη συμμετρικά κοντά στην πλώρη.
Τώρα χρησιμοποιούμε αυτήν την κεντρική καρίνα όταν πάμε όρτσα με ανέμους μέχρι 7 κόμβους. Σταδιακά περνάμε στην άλλη φάση που ο αέρας δυναμώνει και τότε η καρίνα αυτή μαζεύεται και κατεβαίνει η σταβέντο πλαϊνή καρίνα (daggerboard). Όταν είμαστε πρύμα και οι τρεις αναδιπλούμενες καρίνες είναι σηκωμένες για να μειωθεί η τριβή."
Photo By: Rolex / Daniel Forster
Τέλος η τρίτη αλλαγή αφορούσε τα πανιά του σκάφους. Έφτιαξαν ένα Code Zero. Ένα πανί έλειπε από τη συλλογή του Wild Oats XI στον περσινό αγώνα και αυτό ήταν το Code Zero. Έφτιαξαν λοιπόν ένα light Code Zero όσο το δυνατό μεγαλύτερο μπορούσαν. Ο Bob Oatley το παρήγγειλε εδικά για τον φετινό αγώνα ένα πανί γιγαντιαίων διαστάσεων 535m2... μεγαλύτερο από δυο γήπεδα τένις.
Είναι τόσο μεγάλο που το τακ πιάνει στην άκρη του bowsprit και η ποδιά του καλύπτει όλο σχεδόν το μήκος του 30μέτρου σκάφους. Το πανί κατασκευάστηκε από την North Sails στο Σίδνεϊ και χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία της εταιρίας ένα πανάλαφρο 3Di ύφασμα από ίνες carbon, aramid & Dyneema. 

Ο Mark Richards, που ήταν ο σκίπερ του σκάφους και τις 5 προηγούμενες φορές που πήραν την κανονιά είπε για τις μετατροπές που έκαναν: 
"Ο περσινός τερματισμός μας έδειξε ότι κάθε δευτερόλεπτο μετράει, ακόμα και σε έναν αγώνα 628νμ, οπότε φέτος δώσαμε προσοχή και ψάξαμε από που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε κάποια δευτερόλεπτα, ίσως και ώρες. 
Τα φτερά στην καρίνα θα μας κάνουν λίγο πιο γρήγορους σε όλους τους καιρούς, και η νέα κινητή καρίνα στην πλώρη θα μας δώσει ταχύτητα στον λίγο αέρα, όπως θα κάνει και το τεράστιο Code Zero... με αυτό το πανί είναι σαν να αντικαθιστάς μια καραμπίνα με ένα κανόνι. 
Είναι φανερό ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον καιρό, αλλά μπορείς να πας στον αγώνα ξέροντας ότι έχεις το ταχύτερο σκάφος και αυτό έχει γίνει φέτος. Χάρη στην αφοσίωση του Bob Oatley, το Wild Oats XI είναι καλύτερα από ποτέ προετοιμασμένο για το Rolex Sydney Hobart. Τώρα όλα εξαρτώνται από το πλήρωμα και τον καιρό για να αποφασιστεί ο νικητής." 
Όλες αυτές οι αλλαγές έκαναν το Wild Oats XI ένα δευτερόλεπτο το μίλι πιο γρήγορο, και αν έτρεχε τον περσινό αγώνα με τις φετινές αλλαγές θα είχε τερματίσει 11 λεπτά νωρίτερα...

Δείτε στο βίντεο τις αλλαγές στα ύφαλα και συγχωρέστε τη μανούβρα στο 1:18...: 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib