Saturday, January 5, 2013

Ξανανοίγει η υπόθεση του Bernard Stamm, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία

Το Vendee Globe είναι ήδη στην 56η μέρα του και το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι ότι μας έχει κάνει να βαρεθούμε. 
VENDEE GLOBE 2012/2013 - PACIFIC OCEAN - 01/01/2013
PHOTO BERNARD STAMM (SUI) / CHEMINEES POUJOULAT - HAPPY NEW YEAR 2013
Τα νέα και οι εξελίξεις είναι ασταμάτητα, άλλες φορές είναι καλά, άλλες πάλι όχι. Λογικό είναι, όταν στέλνεις 20 σκάφη με ένα άτομο πλήρωμα να κάνουν τον γύρο του κόσμου χωρίς στάση, να έχεις και πολλά απρόοπτα. Αν και με βάση την ιστορία του αγώνα μόνο απρόοπτο δεν είναι να έχεις έναν μεγάλο αριθμό εγκαταλείψεων. Αυτό είναι άλλωστε κάτι και που οι ίδιοι οι σκίπερς γνωρίζουν και δέχονται... μόνο και μόνο να τερματίσεις αυτόν τον αγώνα θεωρείται και είναι τεράστιο επίτευγμα. Τις τελευταίες μέρες όμως τα νέα και οι ειδήσεις γύρω από το Vendee Globe έχουν να κάνουν περισσότερο με κανονισμούς και αποφάσεις τις επιτροπής ενστάσεων παρά με τον αγώνα.
Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων να βαθμολογήσει τον Bernard Stamm (SUI, Cheminées Poujoulat) με DSQ έφερε πλήθος αντιφράσεων τόσο από τους φίλους του αγώνα όσο, και αυτό είναι και πιο σημαντικό, από πολλούς σκίπερς. Οι οποίοι πέραν των δηλώσεων συμπαράστασης έστειλαν και την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο της επιτροπής ενστάσεων, στο Πρόεδρο της επιτροπής αγώνα και στον Πρόεδρο της οργανωτικής αρχής.

Subject: Protest Race Committee against Cheminées Poujoulat
Chairmen,
We, skippers of the 2012-2013 Vendée Globe, ask that the judgment against Bernard Stamm is revised. We believe that his disqualification is unfair and that he deserves the right to finish the race and to be ranked.
We ask for this revision on the basis of the following facts: Bernard moored his boat on his own;
The Russian ship moored after Bernard did;
This became a danger which did not exist when Bernard originally moored his boat;
The series of facts that followed are consequences of this danger and they could not be foreseen;
The conduct of the Russian crew was in conformity with Article 7.5 of the Notice of Race on rescue and assistance at sea;
The conduct of the sailors, on both sides, was exemplary and it deserves to be appreciated not punished;
Should Bernard have broken the rule, it would have been unwittingly, and we strongly believe that Bernard strictly conformed to the spirit of the rule;
We consider that the situation Bernard has faced is a force majeure event.
We thank you for taking our views into account in your final decision.

Signed,

Alex Thomson, Armel Le Cléac’h, Arnaud Boissières, Alessandro di Benedetto, Bertrand De Broc, Dominique Wavre, François Gabart, Javier Sanso, Jean le Cam, Jean-Pierre, Dick Kito de Pavant, Louis Burton, Marc Guillemot, Mike Golding, Samantha Davies, Tanguy De Lamotte
* Vincent Riou, Jérémie Beyou and Zbigniew Gutkowski could not be reached
Σε απάντηση της παραπάνω επιστολής ο Bruno Retailleau, Πρόεδρος της Οργανωτικής Αρχής, έστειλε την παρακάτω επιστολή:
Dear skipper friends,

Thank you for sending me a letter regarding the claim filed by the Race Committee against the Cheminées Poujoulat yacht, stating you would like the international jury to reconsider its decision to disqualify Bernard Stamm.
No one knows the two-folded nature of the Vendée Globe better than you do, as the race is both an exceptional human adventure and a unique sports event. This is why, as the President of the organising body of the race, I have to respect the independence of the international arbitral authority represented by the jury. I have therefore deliberately refrained from commenting on the decision that was made.
The jury is independent and sovereign. It has been appointed by the French Sailing Federation and is one of the three key bodies of the race, along with the Race Committee and the Measurement Committee. Its fairness is the ultimate guarantee skippers will be treated equally.
Yet I can only imagine how deeply distressed Bernard must be feeling even though his good faith has never been questioned. He has used the opportunity given by the official rules to request a reopening of his case and I truly hope the new elements he will provide will shed a new light on the case examined by the race’s referees.
The general affection and solidarity that are currently being expressed throughout the sailing world and among the Vendée Globe enthusiasts are as intense as the issues Bernard has had to face and the courage he has shown. I am in awe of these manifestations.
As I am looking forward to seeing you all again in Vendée, I wish you godspeed for this new year. 
Bruno Retailleau
SAEM Vendée President
VENDEE GLOBE 2012/2013 PHOTO BERNARD STAMM (SUI) / CHEMINEES POUJOULAT
Για να μην μακρυγορούμε περισσότερο πάντως ο Stamm ζήτησε όπως είχε δικαίωμα να επανεξεταστεί η υπόθεση του και όπως φαίνεται από τη δήλωση του Bernard Bonneau, προέδρου τις επιτροπής ενστάσεων έγινε δεκτή και μάλιστα θα υπάρξουν και νέα στοιχεία στην υπόθεση. 
Ο Bonneau είπε: "Μετά την έγγραφη κατάθεση του Professor Marine Khoromov, αποφασίσαμε να ξανανοιξουμε την υπόθεση Νο 4 με βάση τον κανονισμό 66, που μας δίνει το δικαίωμα να επανοίξουμε μια υπόθεση όταν έχει γίνει ένα λάθος ή όταν έχουν παρουσιαστεί νέα δεδομένα. Η επιτροπή ενστάσεων δεν θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος, αλλά πιστεύει ότι με τη νέα αυτή κατάθεση έχουμε σημαντικά νέα δεδομένα."
Αυτό που όλοι αναρωτηθήκαμε ακόμα και πριν την απόφαση να ανοίξει ξανά η υπόθεση είναι το τι θεωρεί η επιτροπή εξωτερική βοήθεια πόσο μεγάλη ή μικρή πρέπει να είναι για να μετρήσει. Και κυρίως η ασφάλεια του σκάφους δεν θεωρείται εκ των ουκ άνευ στο ναυτικό δίκαιο; 
Η αρχή της μη εξωτερικής βοήθειας είναι αυτό που κάνει τον αγώνα ξεχωριστό και σίγουρα πρέπει να διασφαλιστεί, αλλά η βοήθεια για να σωθεί ένα σκάφος από βέβαιο σπάσιμο είναι αθέμιτη; Και να προσθέσουμε ότι ο Stamm από αυτή την "βοήθεια" δεν κέρδισε τίποτα όσον αφορά τη θέση του στον αγώνα. Ούτε και πολύ περισσότερο πήρε βοήθεια στο να επισκευάσει το σκάφος του, η βοήθεια που πήρε (και μάλλον χωρίς να ζητήσει... θα δούμε την κατάθεση του Khoromov) ήταν μόνο για να δέσει έναν κάβο στην πλώρη του σκάφους του. 
Σε κάποιο φόρουμ διάβασα και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω στο θέμα: 
VENDEE GLOBE 2012/2013 PHOTO BERNARD STAMM (SUI)/CHEMINEES POUJOULAT
ALLAN'S BEACH DUNEDIN
"Κατηγορείται ο Stamm ότι έχει επαφή με κάποιο άλλο σκάφος. Αλλά όπως φαίνονται τα στοιχεία ο Stamm έπιασε στην πρύμνη του άλλου σκάφους, οπότε δεν έχει υπάρξει ουσιαστική επαφή. Η αγκυροβολία είναι αποδεκτή σύμφωνα με τις οδηφίες πλού 3.2. Ο Stamm καταρχήν αγκυροβόλησε μόνος του χωρίς βοήθεια, αλλά όταν είδε ότι ξέσερνε και αφού το Khoromov ήρθε κατόπιν ζήτησε να πιάσει πίσω του, προσπαθώντας και πάλι μόνος του να δέσει. 
Όταν ο ναύτης από το Khoromov πήδηξε στην πλώρη του Stamm δεν το έκανε από εντολή του Stamm, αλλά κατόπιν εντολής του καπετάνιου του ερευνητικού πλοίου (που το πιθανότερο να μη γνώριζε και ότι δεν έπρεπε να ανέβει...). Οι ναύτες και ο καπετάνιος του Khoromov δρούσαν κάτω από το ναυτικό & εθιμοτυπικό δίκαιο και πρόσφεραν βοήθεια από μόνοι τους σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο." 
Πάντως όποια και να είναι η απόφαση της επιτροπής ο Bernard Stamm φαίνεται ότι θα συνεχίσει στον αγώνα (άλλωστε εκεί που είναι δεν έχει και πολλές επιλογές) και αν μάλιστα φτάσει και στο τέρμα θα έχει κερδίσει και μια ηθική νίκη, αλλά και τον θαυμασμό όλων μας.

No comments:

Post a Comment