Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Banque PopulaireBernard StammGabart FrancoisHugo BossIMOCA 60Vendee Globe

Vendee Globe: μόλις 3,000νμ έμειναν για τον τερματισμό και όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά

Ναι το παραδέχομαι, μη βαράτε, έχουν περάσει 10 μέρες από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με το Vendee Globe, αλλά παρακάτω έρχεται μια χορταστική αναφορά των σημαντικότερων νέων. 
PHOTO JEAN-MARIE LIOT / DPPI / MACIF / SKIPPER FRANCOIS GABART (FRA)
Πολλές μέρες για έναν αγώνα... τους αφήσαμε να έχουν μόλις περάσει το Ακρωτήριο Χορν, τουλάχιστον οι πρώτοι, και τους βρίσκουμε να είναι ήδη στον ισημερινό, τουλάχιστον οι πρώτοι. 
Ας δούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις λοιπόν. Το δράμα του Bernard Stamm έληξε, ίσως άδοξα για τον Ελβετό σκίπερ, αλλά στην τελική δεν είχε και πολλές επιλογές. Αναγκάστηκε λόγω των χαλασμένων υδρογεννητριών του να δεχτεί πλέον ξεκάθαρα εξωτερική βοήθεια και ουσιαστικά αποχώρησε από τον αγώνα. Στις 8 Ιανουαρίου και ενώ ήταν 311νμ πριν το Χορν δέχτηκε βοήθεια παίρνοντας καύσιμα προκειμένου να καταφέρει να συνεχίσει με ασφάλεια το ταξίδι του μιας και είχε μείνει από ενέργεια και χωρίς μπαταρίες δεν μπορείς να κάνεις τον γύρο του κόσμου μόνος σου. Στην τελευταία επικοινωνία που είχε με την ομάδα του πριν τον ανεφοδιασμό είπε ότι ήταν εξαντλημένος από τις πολλές ώρες που έπρεπε να είναι στο τιμόνι μιας και δεν μπορούσε να ανοίξει τον αυτόματο πιλότο. Τελικά στις 9 Ιανουαρίου επικοινώνησε με την επιτροπή και δήλωσε ότι εγκαταλείπει.  
Πάντως για να είμαστε και δίκαιοι ο Stamm και η ομάδα του Cheminées Poujoulat, δεν μπορούν να ρίξουν και πολλές ευθύνες στην κατάληξη της προσπάθειας τους σε άλλους εκτός τους εαυτούς τους.
Στο vsail.info του Pierre Orfanidis διαβάσαμε το παρακάτω θέμα και σε συνέχεια όλων όσων έχουν συμβεί με τον Bernard Stamm τα προβλήματα που έχει στο σκάφος, αλλά και τις ενστάσεις που εκκρεμούν το βρήκαμε ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουμε μεταφρασμένο. 
The modified Watt & Sea hydrogenerators onboard Cheminées Poujoulat.
Mounted on two fixed points, they can’t swing when hitting a floating
object and if the impact is strong enough they will break
Ο Ισπανός δημοσιογράφος Dury Alonso, που είναι καλά δικτυωμένος στην Ευρωπαϊκή σκηνή των ωκεάνιων αγώνων, αποκάλυψε εχτές στο blog του ότι το Cheminées Poujoulet έχει προβλήματα με τις υδρογεννήτριες του εδώ και πολλούς μήνες, κυρίως λόγω της τοποθέτησης τους στην πρύμνη του σκάφους. Η αναλυτική τεχνική περιγραφή του ρίχνει φως στην υπόθεση. 
Από τα λεγόμενα του φαίνεται ότι η ομάδα του Cheminées Poujoulat όχι μόνο δεν ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή, Watt & Sea, αλλά τοποθέτησαν την γεννήτρια με τέτοιο τρόπο ώστε δεν είναι δυνατό να αναδιπλωθεί όταν χτυπήσει ένα αντικείμενο. Και πηγαίνοντας το ένα βήμα παρακάτω ο Alonso λέει ότι ο Bernard Stamm πέρασε τη γραμμή της εκκίνησης ξέροντας ότι η Watt & Sea δεν θα τηρούσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την εγγύηση ακριβώς λόγω αυτών των αλλαγών.
Μερικά από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: μπορεί ο Bernard Stamm να κατηγορήσει την κακή του τύχη για ότι έχει συμβεί; Η ομάδα του ενημέρωσε το κοινό για τις διαθέσεις της
Watt & Sea και τις μετατροπές που έκαναν;
Όταν αποκλείστηκε από τον αγώνα μερικές μέρες πριν όλοι σχεδόν οι σκίπερς τον στήριξαν και ζήτησαν από την επιτροπή ενστάσεων να αναθεωρήσει. Τώρα όπως έχουν έρθει τα πράγματα και με καθόλου ενέργεια στο σκάφος ο Stamm είναι αναγκασμένος να δεχτεί εφοδιασμό από εξωτερική πηγή πριν περάσει το Χορν και αυτό θα σημαίνει αμέσως αποκλεισμός άσχετα με το πως θα πάει η υπόθεση του που έχει ξανανοίξει.
The correct way to mount the Watt & Sea hyrdrogenerators. Fixed on a
single pivot point, they retract when they collide with a floating object
Για να γίνει πιο αναλυτικός ο Dury Alonso είπε: "Κάποια διάνοια στην ομάδα Cheminées Poujoulat αποφάσισε να τροποποιήσει τις γεννήτριες ώστε να παράγουν περισσότερο ρεύμα. Επιπλέον τις τοποθέτησαν με τρόπο αντίθετο από τον προτεινόμενο από τον κατασκευαστή. Η σωστή τοποθέτηση θέλει την γεννήτρια να αναδιπλώνεται όταν χτυπήσει ένα αντικείμενο στο Cheminées Poujoulat τοποθετήθηκε ώστε να σηκώνεται κάθετα οπότε σε περίπτωση που χτυπήσει κάτι δεν μπορεί να αναδιπλωθεί αλλά σπάει, όπως και έγινε και στην περίπτωση του Stamm."
Όλη αυτή η μανία με το ελάφρωμα του σκάφους οδήγησε τον Stamm να κάνει μερικά σοβαρά λάθη, αν και δεν είναι ο μόνος. Δεν είχε μαζί του τρίτη γεννήτρια, αλλά και ούτε ανταλλακτικά για να επισκευάσει τις χαλασμένες, και τέλος δεν είχε και αρκετό εφεδρικό πετρέλαιο σκεπτόμενος ότι οι γεννήτριες είναι ικανές να φορτίζουν τις μπαταρίες, το οποίο είναι σωστό αρκεί να δουλεύουν. Οπότε το Cheminées Poujoulat έγινε το 8ο σκάφος που δεν αγωνίζεται από τα 20 που ξεκίνησαν. Ο άλλος Ελβετός του αγώνα ο Dominique Wavre έθεσε ένα νέο ρεκόρ όταν πέρασε το Ακρωτήριο Χορν με το σκάφος του για 9η φορά στην καριέρα του. Ο Dominique Wavre πέρασε για πρώτη φορά το Χορν το 1981 κατά τη διάρκεια του Whitbread και το έκανε για ακόμα τρεις φορές στον ίδιο αγώνα. Ξαναπέρασε το Χορν το 2000 και το 2004 κατά τη διάρκεια του Vendee Globe και το ίδιο έκανε το 2007 και το 2010 κατά τη διάρκεια του Barcelona World Race. 
Μιας και λέμε για ρεκόρ ο Βρετανός  Mike Golding έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που πέρασε το Χορν τρεις φορές και από τις δυο κατευθύνσεις, δυτικά προς ανατολικά και ανατολικά προς τα δυτικά.
Το 2001, 2005 και φέτος το πέρασε από τα δυτικά προς τα ανατολικά με το Vendee Globe και μάλλον θα είναι και η τελευταία για τον Mike. 
Ο Golding πρώτη φορά πέρασε το Χορν 20 χρόνια πριν το 1992-93 στο British Steel Challenge κινούμενος από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Το ίδιο έκανε και το 1993-94 όταν έθεσε το ρεκόρ για τον μοναχικό διάπλου της γης από τα ανατολικά στα δυτικά με το Group 4. Και τέλος επέστρεψε το 1996-97 κερδίζοντας το BT Global Challenge.
Με τα ρεκόρ, τις ατυχίες και τις αστοχίες των σκίπερ, που είδαμε παραπάνω οι μοναδικοί που δεν ασχολούνται προς το παρόν είναι οι 12 που ακόμα συνεχίζουν. 
Στα 29 του, ο Francois Gabart (MACIF), είναι ο μικρότερος της παρέας και συνεχίζει να είναι πρώτος, μερικοί μάλιστα τον έχουν ήδη ανακηρύξει και νικητή, αλλά τις τελευταίες ώρες είναι στα doldrums και χάνει πολλά μίλια σε σχέση με όσους τον ακολουθούν.  
Λογικό αφού μπήκε πρώτος και πάλι λογικά θα βγει και πρώτος οπότε θα ξαναπάρει πίσω τη διαφορά που είχε. 
Ο Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) έχει μειώσει τη διαφορά τους στα 78νμ και ελπίζει να τον πιάσει μέσα στις ανατροπές που δημιουργούνται στο σημείο αυτό του Ατλαντικού. Μερικές μέρες πριν πάγωναν από τις πολικές θερμοκρασίες στον Νότιο Ωκεανό και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους 40 βαθμούς του Ισημερινού, αλλά και την πίεση που ανεβαίνει πιο γρήγορα και από την θερμοκρασία. 
Ένα λάθος σε αυτό το στάδιο του αγώνα και όλα μπορεί να χαθούν, δεν υπάρχει χρόνος να επανακάμψεις, ειδικά για τους δυο πρωτοπόρους που έκαναν τον γύρο του κόσμου έναν αγώνα match race. 
Ο καιρός στο σημείο αυτό δεν είναι σταθερός και κυρίως δεν μπορεί να προβλεφτεί με ακρίβεια. Ο Gabart που μπήκε πρώτος επηρεάστηκε πολύ με τις μπουνάτσες και αυτό είναι κάτι που ο Le Cléac’h το είδε και τοποθέτησε την είσοδο του στις μπουνάτσες 30νμ πιο ανατολικά μήπως και βρει καλύτερο πέρασμα.
Ο Gabart έχει χάσει πάνω από 127νμ τις τελευταίες 24 ώρες και προς το παρόν κάνει 7 κόμβους ταχύτητα. Ο Le Cléac’h κάνει 14 κόμβους και με τα τελευταία δεδομένα που θέλουν τις επόμενες 48 ώρες να είναι χωρίς αέρα ελπίζει να προλάβει τον αντίπαλο του και να βγουν μαζί από τα doldrums, όπως και να έχει αυτοί οι δυο φαίνεται να το πάνε μέχρι τέλους το match race.
Λίγο πιο πίσω ο Jean-Pierre Dick (Virbac-Paprec 3) κέρδισε πάνω από 200νμ από τον Gabart μέσα σε 48 ώρες και είναι σταθερά τρίτος περίπου 500νμ από την κορυφή. Συνεχίζει να είναι το πιο γρήγορο σκάφος στο στόλο με μέση ταχύτητα 15,9 κόμβους. Και όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς μέχρι και τον Ισημερινό πράγμα που θα τον έφερνε και αυτόν πολύ κοντά στους δυο πρώτους.
Μακάρι για να έχουμε ένα τρίο να μάχεται πλώρη με πλώρη μέχρι το τέρμα στο Les Sables d’Olonne.4ος είναι ο Alex Thomson (Hugo Boss) που μπορεί να μην έχει ελπίδες για νίκη μιας και είναι 825νμ από τον πρώτο και απομένουν μόλις κάτι λιγότερο από 3,000νμ για το τέρμα. 
Οι υπόλοιποι σκίπερς είναι αρκετά πιο πίσω, 2,000νμ ο Jean Le Cam (SynerCiel) που είναι 5ος, μέχρι και 4,485νμ ο Alessandro Di Benedetto (Team Plastique).

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib