Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Jean Pierre DickPaprec-VirbacVendee Globe

Το Virbac-Paprec 3 έχασε την καρίνα του

Στις 23:45 UTC, και ενώ ήταν στην τρίτη θέση του Vendée Globe, περίπου 500νμ βορειοδυτικά από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο Jean-Pierre Dick επικοινώνησε με την ομάδα του για να τους ανακοινώσει ότι το σκάφος του, το Virbac-Paprec 3, είχε χάσει ολόκληρη την καρίνα του περίπου μια ώρα πριν. 
Ο Jean-Pierre είχε ήδη σταθεροποιήσει το σκάφος, είχε γεμίσει στο μέγιστο τις δεξαμενές ευστάθειας και έκανε 8 κόμβους αλλάζοντας πορεία και κατευθυνόμενος προς τις Αζόρες.
Ο Jean-Pierre Dick είπε από το δορυφορικό τηλέφωνο: 
"Ήμουν δεξίνεμος με μια μούδα στη μαΐστρα και το solent, είχα 20 κόμβους αέρα. Ήμουν μέσα όταν ο αέρας ανέβηκε απότομα. Βγήκα έξω να ρυθμίσω τα πανιά και εκείνη τη στιγμή άκουσα ένα δυνατό θόρυβο. Το Virbac-Paprec 3 ορτσάρισε απότομα και εγώ έπεσα στο πλάι.
Λασκάρισα τη μαΐστρα και τύλιξα το solent μετά πήγα στο τέλος της μάτσας και χαλάρωσα τον επίτονο (running backstay) και πόδισα ομαλά πηγαίνοντας πρύμα. Το σκάφος σιγά σιγά επανήλθε σε όρθια θέση, γέμισα όλες τις δεξαμενές ευστάθειας για να σταθεροποιήσω το σκάφος. Τώρα πάω στις Αζόρες με 8 κόμβους και δυο μούδες στη μαΐστρα και ένα φλοκάκι.
Το σκάφος είναι σταθερό και δε νομίζω ότι κινδυνεύω να τουμπάρω. Το όνειρο μιας θέσης στο βάθρο του Vendée Globe ξαφνικά χάθηκε, πήγε στον πάτο."
Η τρίτη θέση ήταν σχεδόν εξασφαλισμένη για τον άτυχο Γάλλο, αλλά μετά από 28,000νμ αγώνα έχασε την καρίνα του ενώ έμεναν μόλις 2,000νμ για το τέρμα. Αναγκαστικά έπρεπε να εγκαταλείψει καθώς ερχόταν και ένα μπουρίνι και το ενδεχόμενο να αναποδογυρίσει το σκάφος ήταν σχεδόν πραγματικότητα. Η εμπειρία του 47χρονου σκίπερ τον βοήθησε μέσα σε μια ώρα να έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και να έχει αποφασίσει το πλάνο δράσης του.
Το κρίμα είναι ότι μέχρι να συμβεί η ατυχία ο Jean-Pierre είχε πολλές ελπίδες να φτάσει τους δυο πρώτους, αλλά αυτό μάλλον δεν θα γίνει.  
Περίπου 6 μέρες θα του πάρει να καλύψει τα μίλια που τον χωρίζουν από το Αρχιπέλαγος των Αζορών, μιας και δεν μπορεί να πάρει μια άμεση πορεία, πρέπει να πάει για δυο μέρες βορειοανατολικά και θα βρει εκεί έναν νοτιοδυτικό αέρα που θα τον πάει στις Αζόρες. Το κρίμα είναι ότι περίπου 6 μέρες θα χρειαζόταν για να τερματίσει και τον αγώνα αν συνέχιζε κανονικά. 
Αυτό ήταν το τρίτο  Vendée Globe για τον Jean-Pierre Dick, το 2004-05 τερμάτισε έκτος, και το 2008-09 εγκατέλειψε με σπασμένο τιμόνι μετά από χτύπημα με έναν UFO (unidentified Floating Object).
Αυτές οι ατυχίες είναι μέρος του αγώνα, και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι είναι μια καλή στιγμή να σου συμβεί ένα τέτοιο πράγμα. Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι πολύ σκληρό να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις λίγο πριν τον τερματισμό. Το 1992-93 στην δεύτερη έκδοση του αγώνα, ο Philippe Poupon, από τη δεύτερη θέση έχασε το άλμπουρο του λίγο πριν το τέρμα, τελικά εκείνος κατάφερε να τερματίσει τρίτος. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2008-09 όταν ο Roland Jourdain έχασε τον βολβό από την καρίνα του ενώ ήταν ξεκάθαρα δεύτερος και αυτός βρήκε καταφύγιο στις Αζόρες. 
Αυτές οι ατυχίες υπακούν στο νόμους της φύσης και της φυσικής και όχι στην αξία των σκίπερ.
Στον φετινό αγώνα ήδη ο Βόρειος Ατλαντικός έχει στοιχίσει δυο καρίνες τις πρώτες βδομάδες του αγώνα, όταν ο Marc Guillemot έχασε την καρίνα του από τιτάνιο και όταν ο Jeremie Beyou υπέστη υδραυλική βλάβη στον μηχανισμό της καρίνας και λίγο μετά παραλίγο να την χάσει.
Το Virbac Paprec 3 ήταν ένα από τα έξι νέα σκάφη του φετινού αγώνα, και ένα από τα τέσσερα σκάφη του γραφείου VPLP-Verdier. Πολλοί πριν τον αγώνα είχαν πει ότι είναι πολύ ελαφριά και εύθραυστα για να βγάλουν τον αγώνα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί.
Ο Vincent Riou με το PRB, που είναι και αυτό ένα από τα VPLP-Verdier σκάφη, εγκατέλειψε όταν χτύπησε μια μεταλλική σημαδούρα που είχε παρασυρθεί στα ανοιχτά, ενώ τα άλλα δυο σκάφη του γραφείου αυτού είναι από την αρχή στις πρώτες θέσεις, το MACIF και το Banque Populaire, και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς πάνε να σπάσουν το ρεκόρ του αγώνα σχεδόν κατά μια ολόκληρη εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib