Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattashorcKatekosRally Ydras

40ος Αγώνας Ύδρας τα είχε όλα: μπουνάτσα, αέρα, όρτσα, πρύμα & παράκτιο αγώνα

//Κείμενο: Γιώργος Κατέκος//
Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου έφτασε και όπως κάθε χρόνο αποτελεί, εκτός απο Εθνική Εορτή, και μια άτυπη έναρξη της ιστιοπλοϊκής σεζόν του Σαρωνικού. 40ος αγώνας «Ελληνικής Επαναστάσεως» με διοργανωτή όμιλο τον ΠΟΙΑΘ.  

Φέτος ο αγώνας συνδυάστηκε με ένα πλήρες τριήμερο καθώς η εκκίνηση για το πρώτο σκέλος μέχρι την Ύδρα ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο το πρωί και η επιστροφή για τη Δευτέρα ανήμερα 25η Μαρτίου.

Ογδόντα σκάφη έκαναν την εμφάνισή τους στη γραμμή εκκίνησης, αριθμός που δείχνει ότι παρά την κρίση και τις δύσκολες μέρες που διανύουμε η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα κακώς κείμενα που ο καθένας μας αντιμετωπίζει καθημερινά.
Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος με το Μαιστράκι να έχει εξασθενίσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά με ένταση τέτοια ώστε τα σκάφη να κάνουν έναν απολαυστικό αγώνα μέχρι την Ύδρα. Παρόλα αυτά οι προγνώσεις έλεγαν για γύρισμα του καιρού από νότιες διευθύνσεις.
Εκκίνηση στις 11:00 με την κατηγορία των IRC σκαφών να φεύγει πρώτα μετά τα ORCi και τέλος τα ORC CLUB. Να σημειώσουμε εδώ δυο πράγματα που ξάφνιασαν μερικώς τα πληρώματα. Το πρώτο είναι πως μετά από πολύ καιρό είδαμε τρεις εκκινήσεις, μια για κάθε κατηγορία και το δεύτερο είναι η επανεμφάνιση στα ORCi του διαχωρισμού σε ORCi A & ORCi N γεγονός που έγινε αποδεκτό αμέσως από τους αγωνιζόμενους και έκανε πιο ενδιαφέρον τον συναγωνισμό.
Η Επιτροπή είχε ποντίσει σημαδούρα περίπου στο ένα ναυτικό μίλι απόσταση και οι στόλοι κινούμενοι όρτσα κατευθύνθηκαν προς τη σημαδούρα και αμέσως μετά χωρίστηκαν με μια ομάδα να κινείται προς την Αίγινα και μια άλλη ομάδα να κινείται προς τις ακτές της Αττικής. Ο Δυτικός άνεμος της εκκίνησης και μετά το καβαντζάρισμα άρχισε να κάνει τα παιχνίδια του και από τους 7-10 κόμβους να πέφτει σταδιακά και να κόβει με την δυτική ομάδα των σκαφών να μην έχει φτάσει ούτε καν στον Τούρλο. 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Η ανατολική ομάδα αργά αλλά σταθερά τσούλαγε περιμένοντας το Νοτιά. Μετά από κανένα μισάωρο στα Δυτικά ξανά-φόρτωσε και πάλι ο καιρός όχι με πολύ ένταση, αλλά και αυτό δεν κράτησε πολύ. Κάπου εκεί η δυτική ομάδα έκανε το διάλλειμά της περιμένοντας αέρα με τα σκάφη που ξύσανε την Αίγινα να τσουλάνε με αργούς ρυθμούς ενώ αυτά που ήταν λίγο πιο αριστερά να ψάχνουν υπομονετικά για αέρα. Η ανατολική ομάδα συνέχισε να τσουλάει με τα πρώτα σκάφη να έχουν φτάσει στο ύψος των Φλεβών και να συνεχίζουν. 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Γύρω στις 15:00 αέρας άρχισε να φαίνεται με μορφή μπουκαδούρας που όλο και δυνάμωνε για να φτάσει στην ένταση των 16 – 18 κόμβων με τα σκάφη να ταξιδεύουν όρτσα προς τα Τσελεβίνια. Η ανατολική ομάδα βρέθηκε πιο ευνοημένη και τα σκάφη από εκεί έπλεαν ολοένα και πιο γρήγορα. Το σκηνικό από τα Τσελεβίνια μέχρι τον τερματισμό ήταν το γνωστό με τον αέρα όσο πέρναγε η ώρα να πέφτει και να δυσκολεύει τα πιο αργά σκάφη στην προσπάθειά τους να τερματίσουν. 
Κατά σειρά τερματισμού πρώτο σκάφος ήταν το JINETERA του Γ. Κοψιδά με δεύτερο το BANA BIOLETTA 3 του Γ. Συκάρη και τρίτο το ACES – STATUS CREW με τους Χατζηκυριακάκη και Κουρτέση. 
Στα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους η σειρά έχει ως εξής
ORCi A
 1. BANA BIOLETTA 3 (Γ. Συκάρης)
 2. ACES – STATUS CREW (Χατζηκυριακάκης – Κουρτέσης)
 3. BOOKER (Ν. Σινούρης)
ORCi Ν
 1. EX ANIMO (Σ. Τσάμης)
 2. VEGERA I (Κ. Κουφουδάκης)
 3. ABSOLUT MELISSA (Β. Καφετζιδάκης)
IRC
 1. JINETERA (Γ. Κοψιδάς)
 2. DRAGON (Β. Εθνοπούλου)
 3. PYX LAX III (Δ. Βασιλάκος)
ORC CLUB
 1. ALTER EGO (Σ. Μπόνας)
 2. EFPLIA (Β. Νικηφόρος)
 3. GIORGIO (Λ. Ιωαννίδης)
Με τα σκάφη να έχουν φτάσει σχετικά νωρίς το Σάββατο και τα πληρώματα να έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, θα περίμενε κανείς να βρεθούν περισσότερα σκάφη στην εκκίνηση του παράκτιου αγώνα καταδίωξης που είχε οργανώσει ο ΠΟΙΑΘ. 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Τελικά μετά από κάποια σχετική προσπάθεια για να λύσουν τα σκάφη που ήθελαν να συμμετάσχουν στον αγώνα έγινε και ο αγώνας καταδιώξης που ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικός, τόσο για αυτούς που συμμετείχαν όσο και για όσους τον παρακολούθησαν από την στεριά. 
Στην εκκίνηση ένα ένα έφευγαν τα σκάφη ξεκινώντας από το αργότερο και φτάνοντας μετά από σχεδόν 50 λεπτά να φύγει το γρηγορότερο που ήταν το Aces - Status Crew. 
Η διαδρομή ήταν απλή, μια σημαδούρα στο ένα μίλι βόρεια της εκκίνησης και μετά μια δεύτερη στην Δοκό και πίσω στον τερματισμό μπροστά στο λιμάνι της Ύδρας. 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Ο καιρός έκανε τα παιχνίδια του και ενώ έδειχνε ότι κοντά στο νησί κρατούσε περισσότερο πίεση τελικά όσοι πήγαν κοντά στην Ύδρα κόλλησαν για λίγο δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ήταν πιο πίσω να αποφύγουν την κακοτοπιά. 
Σε αγώνες τέτοιας μορφής αυτοί που ξεκινάν τελευταίοι μπορεί να έχουν το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά σκάφη, αλλά από την άλλη έχουν το πλεονέκτημα να βλέπουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους και αναλόγως να ενεργούν, ειδικά όταν υπάρχει κόψιμο σε κάποια πλευρά του στίβου. 
Όπως και να έχει το πείραμα του ΠΟΙΑΘ ήταν πετυχημένο και παρά τα παιχνίδια του καιρού ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικός. 
Για τα διαδικαστικά, αν και δεν μετρούσε στην βαθμολογία, πρώτο ήταν το Aces - Status Crew (Farr45), 2o το Ursus Minor (Farr36) και τρίτο το Dragon (Farr40). 
Τα Farr μονοπώλησαν το βάθρο!!! 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Τα μηνύματα του καιρού εδώ και πολλές μέρες έλεγαν ότι θα είχαμε μια συναρπαστική επιστροφή την Δευτέρα, όπως και τελικά έγινε. 
Ο καιρός δεν ήταν βέβαια τόσο βίαιος όσο ήταν στην επιστροφή της Ύδρας του Οκτωμβρίου που ακυρώθηκε, αλλά ήταν αρκετός ώστε να προσφέρει άνετα (όχι πάντα) σερφαρίσματα και ταχύτητες κοντά στους 20 κόμβους και για μερικά σκάφη και αρκετά παραπάνω. 
Photo: Maria-Christina Contogiannopoulou 
Η διαδρομή ήταν γρήγορη, 3 ώρες και 22 λεπτά χρειάστηκε το Aces - Status Crew για να καλύψει τα 36νμ παίρνοντας την κανονιά.
Γρήγορα επέστρεψαν και τα περισσότερα σκάφη είτε κράτησαν το μπαλόνι ως το τέρμα, είτε το κατέβασαν για προληπτικούς λόγους νωρίς. 
Το καλό ήταν ότι πέρα από μερικά ταλαιπωρημένα πληρώματα και μικρές ζημίες κυρίως σε μπαλόνια δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα και όλοι χάρηκαν τις καλές συνθήκες για ιστιοπλοία που είχαμε όλο το τριήμερο. 
Στα αποτελέσματα του δεύτερου σκέλους η σειρά έχει ως εξής
ORCi A

 1. BOOKER (Ν. Σινούρης)
 2. ΑΣΤΡΑΠΗ (Θ. Τσουλφάς)
 3. ACES – STATUS CREW (Χατζηκυριακάκης – Κουρτέσης)
ORCi Ν
 1. EX ANIMO (Σ. Τσάμης)
 2. VEGERA I (Κ. Κουφουδάκης)
 3. Ventus (Μ. Κλουβάς)
IRC
 1. DRAGON (Β. Εθνοπούλου)
 2. JINETERA (Γ. Κοψιδάς)
 3. Ursus Minor (Στ. Νούτσος)
ORC CLUB
 1. Νάρκισσος (Κ. Τσαντίρης)
 2. Φοίβος (Φ. Κυδωνιάτης)
 3. De Malo (Γ. Γιαπαλάκης) 
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος αγώνας του 2013 στον Σαρωνικό για την ανοικτή θάλασσα. 
Το Booker κέρδισε στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των ORCi και το ακολούθησαν το Aces - Status Crew και το Hakuna Matata από το Βόλο, που κάνοντας μια εξαιρετική εμφάνιση ανταμείφθηκε με την 3η θέση της γενικής. 
Στα IRC στις δυο πρώτες θέσεις είχαμε ισοβαθμία ανάμεσα στο Jinetera και το Dragon, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες πλού η νίκη πήγε στο Jinetera μιας και στην ιστιοδρομία που κέρδισε είχε μεγαλύτερη διαφορά στο διορθωμένο χρόνο. Τρίτο στα IRC ήρθε το Pyx Lax III.
Στα ORC Club την πρώτη θέση κατέλαβε το Phoebus ακολουθούμενο από τα Manouli Too & Alter Ego.
Στα ORCiN που έκαναν την επανεμφάνιση τους ως κατηγορία ξανά κέρδισε το Ex Animo.   
Και μετά από τις δυο ιστιοδρομίες τελικοί νικητές σε κάθε κατηγορία είναι οι εξής: 
ORCi A
 1. BOOKER, 3+1 = 4 
 2. ACES – STATUS CREW, 2+3 = 5
 3. Hakuna Matata, 5+5 = 10
ORCi Ν
 1. EX ANIMO 
 2. VEGERA I 
 3. ABSOLUT MELISSA
IRC
 1. JINETERA, 1+2 = 3
 2. DRAGON 2+1 = 3 
 3. PYX LAX III, 3+5 = 8
ORC CLUB
 1. Φοίβος, 4+2 = 6 
 2. Manouli too, 5+5 = 10 
 3. Alter Ego, 1+10 = 11

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib