Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewlaserPanos DourosPavlos Kontides

Παύλος Κοντίδης: Το πρώτο Ολυμπιακό Μετάλλιο της Κύπρου

Ήταν η έκπληξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κανείς, ίσως όχι και ο ίδιος, δεν το περίμενε ότι θα πρωταγωνιστούσε και ότι θα έφευγε από το Weymouth με ένα μετάλλιο και μάλιστα αργυρό. 
Ο λόγος για τον Παύλο Κοντίδη, τον Κύπριο αθλητή του Laser που στους ΟΑ του Λονδίνου κέρδισε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της χώρας του, της Κύπρου.
Μίλησα με τον Παύλο μέσω email την προηγούμενη εβδομάδα, η πρώτη επαφή είχε γίνει φυσικά τις πρώτες μέρες μετά τους ΟΑ, αλλά όπως είναι λογικό τότε ήταν αδύνατο να βρεθεί ο χρόνος για να μιλήσουμε. 
Πριν μερικές μέρες και ενώ, για να πω αλήθεια, το είχα ξεχάσει εντελώς έφτασε ένα μήνυμα, από τον Παύλο, που ζητούσε συγνώμη για την καθυστέρηση και αν ήθελα ακόμη ήταν στη διάθεση μου για να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις. Εννοείτε ότι ήθελα και με χαρά προετοίμασα μερικές ερωτήσεις και του έστειλα. 
Οι απαντήσεις ήρθαν άμεσα και σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην istioselida.com τον Αργυρό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου στα Laser τον Παύλο Κοντίδη. 
Istioselida: Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλo;
Παύλος: O πατέρας μου ήταν και είναι ιστιοπλόος, έτσι ξεκίνησα στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού σε ηλικία 9 χρονών. Αρχικά πήγα να ξεκινήσω όταν ήμουν 6 ετών, αλλά μου είπαν ότι ήμουν μικρός έτσι επέστρεψα στα 9 μου.  
Istioselida: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; Παύλος: Η ενασχόλησης μου με την θάλασσα και τον αθλητισμό γενικότερα είναι πλέον τεράστιο κομμάτι της ζωή μου. Γενικά η ιστιοπλοΐα μου δίδαξε πειθαρχία υπομονή πείσμα προγραμματισμό, να βάζω στόχους και να δουλεύω για να τους υλοποιήσω και φυσικά ένα υγιές σώμα και νου.
 
Istioselida: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Παύλος: Η απόλαυση του ανταγωνισμού όχι μόνο με τους αντιπάλους σου, αλλά σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες.  
Για μένα μια ιστιοδρομία είναι σαν να μια σκακιέρα, αλλά ταυτόχρονα νιώθω σαν ποδηλάτης σε ψηλές εντάσεις και οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα. 
Istioselida: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος; Παύλος: Αναμφισβήτητα το Αργυρό Ολυμπιακό Μετάλλιο πρώτο για ολόκληρη την Κύπρο.

Istioselida: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Παύλος: Ο τραυματισμός που είχα στην μέση το 2010 όπου η πρώτη διάγνωση ήταν να σταματήσω την ιστιοπλοΐα. Αγωνιστική απογοήτευση η 4 θέση στους Μεσογειακούς του 2009. 

Istioselida: Στις δύσκολες στιγμές τι σου έδινε και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις για να πετύχεις τον στόχο σου;
Παύλος: Η απάντηση είναι πολύ απλή, οι στόχοι μου. Μέσα από τους στόχους μου μπορώ να αντλώ δύναμη στις δύσκολες στιγμές γιατί σίγουρα εμπόδια υπάρχουν πάρα πολλά και σημασία δεν έχει να μην πέσεις, αλλά όταν πέσεις να ξανασηκωθείς. Και μόνο όταν ξέρεις που θέλεις να φτάσεις θα βρεις την δύναμη να σηκωθείς και να συνεχίσεις ή να ξαναπροσπαθήσεις.

Istioselida: Τι σημαίνει για εσένα η συμμετοχή σου στους ΟΑ; Το μετάλλιο; Παύλος: Το μετάλλιο σημαίνει πάρα πολλά για μένα και για τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και δούλεψαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η επιβράβευση όλης της σκληρής δουλείας και η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της δουλείας που έγινε και η οποία θα συνεχίζει να γίνετε γιατί η φόρμουλα της επιτυχίας δεν αλλάζει απλώς τροποποιείτε προς το καλύτερο. 
Istioselida: Πότε ένιωσες ότι το είχες σίγουρο το μετάλλιο και πως ένιωσες που έχασες το χρυσό που μέχρι τέλους ήταν εφικτό;
Παύλος: Από την πρώτη μέρα των αγώνων βλέποντας την ταχύτητα μου και την αγωνιστική μου απόδοση σε σχέση πάντοτε με τους αντιπάλους μου κατάλαβα ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρω κάποιο μετάλλιο. Μετά την δεύτερη μέρα και τις δύο πρωτιές ήμουν σίγουρος ότι όλα εξαρτιόνταν από εμένα πλέον.
Που έχασα το χρυσό δεν ένιωσα κάτι το συγκλονιστικό σίγουρα ήμουν αρκετά κοντά και αν κάποιες συγκυρίες ήταν διαφορετικές ίσως να κέρδιζα το χρυσό στόχος μου όμως ήταν από την αρχή το μετάλλιο και επιτεύχθηκε.
 
Istioselida: Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσεις εκεί; Το περίμενες;
Παύλος: Το να διεκδικείς μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες σε οποιοδήποτε άθλημα έχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας πόσο μάλλον να το πετυχαίνεις. Τώρα αν το περίμενα ή όχι σίγουρα το στόχευα, αλλά δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος πάρα όταν το πάρεις.

Istioselida: Ποια στιγμή έχει μείνει στη μνήμη σου από τους ΟΑ; Περιέγραψε την μας.
Παύλος: Αδιαμφισβήτητα η δεύτερη μέρα των αγώνων όπου πήρα δύο πρωτιές και όπου στην δεύτερη ιστιοδρομία ήμουν 55 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο.

Istioselida: Το Ρίο είναι ακόμα μακρυά. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον;
Παύλος: Κάθε χρόνο έχουμε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκό όπου θα είναι οι μεγάλοι στόχοι κάθε χρονιάς μέχρι και το Ρίο. Φέτος έχουμε και τους Μεσογειακούς αγώνες που θα ήθελα πολύ να κερδίσω μιας και είναι και στην Τουρκία, αλλά καμία φορά σε αυτές τις διοργανώσεις κριτές και αλυτάρχες μπορούν να επηρεάσουν αποτελέσματα μιας και προέρχονται από τις ίδιες χώρες όπως οι αθλητές.
Istioselida: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Παύλος: Την περισσότερη βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια οικονομικά και ηθικά μου την έδινε η οικογένεια μου που σίγουρα χωρίς αυτούς σήμερα δεν θα κάναμε αυτήν την συνέντευξη.
Από το κράτος πήρα οικονομική και ηθική βοήθεια, αλλά πάντα η βοήθεια από την οικογένεια μου ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του κράτους ή κάποιων χορηγών.

Istioselida: Ποιος είναι ο/η ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Παύλος: Από πολύ μικρός θαύμαζα πολύ των Robert Scheidt για όλα αυτά που κατάφερε στο Laser και όχι μόνο και τώρα ίσως να ανταγωνιστούμε στους Ολυμπιακούς του Ρίο. 
(σημ. δεν νομίζω ότι υπάρχει λαζερίστας που να έχουμε πάρει συνέντευξη στην istioselida.com και να μην θεωρεί τον Scheidt πρότυπο). 
Istioselida: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Παύλος: Θα εξαρτηθούν πάρα πολλά από τους Ολυμπιακούς του Ρίο και από την στήριξη που θα έχω από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις χορηγίες φυσικά. 
Σίγουρα θα ήθελα να κάνω και άλλες Ολυμπιάδες και να ασχοληθώ επίσης και με την ανοικτή θάλασσα, America’s cup και Extreme Sailing Series.

Istioselida: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Παύλος: Οι δυο τραυματισμοί που είχα στην μέση και όταν έσπασα το χέρι μου (πήγαινα γυμναστήριο 6-7 ώρες την μέρα με το χέρι στο γύψο). Αλλά και το γεγονός ότι κατάφερνα να προγραμματίζω πρωταθλητισμό και μάθηση μαζί.

Istioselida: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Παύλος: Την έχω φοβηθεί ναι, ειδικά όταν πρωτάρχιζα το Laser και είχα πάρα πολύ δυνατούς άνεμους και μεγάλα κύματα. 

Istioselida: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Σπουδές, Χόμπι ενδιαφέροντα, δουλειά;
Παύλος: Τώρα σπουδάζω στην Αγγλία Ναυπηγική και φέτος το καλοκαίρι με το καλό θα αποφοιτήσω. Ενδιαφέροντα μου αρέσει γενικά να ασχολούμαι με τα σπορ και να παρακολουθώ στην τηλεόραση.

Istioselida: Έχει αλλάξει και με ποιο τρόπο η ζωή σου μετά την επιτυχία σου;
Παύλος: Έχει αλλάξει με την έννοια ότι πάρα πολύς κόσμος πλέον με αναγνωρίζει και μου δίνει συγχαρητήρια πράγμα που με ικανοποιεί μίας και αναγνωρίζεται το επίτευγμα μου και οι κόποι μου. 
Κατά τα άλλα ο τρόπος ζωής μου παραμένει ο ίδιος μιας όπως είπα και πιο πάνω η φόρμουλα της επιτυχίας δεν αλλάζει. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib