Sunday, March 3, 2013

Παιχνίδια κατασκόπων

Μερικές φορές το America’s Cup μοιάζει σαν ένα μεγάλο παιχνίδι κατασκοπείας, και ίσως σε έναν βαθμό και να είναι. 
Η μια ομάδα παρατηρεί την άλλη και πολλές φάρσες και πολλά κόλπα, μερικές φορές όχι και τόσο νόμιμα, μπαίνουν στο παιχνίδι της κατασκοπείας. 
Στο παρελθόν ομάδες έχουν πληρώσει με οδυνηρό τρόπο την έλλειψη κατανόησης του τι σχεδιάζει ο αντίπαλος. Η πιο διάσημη τέτοια περίπτωση είναι η καρίνα με τα πτερύγια του Ben Lexcen στο Australia II. 
Κάθε ομάδα προσέχει τις κινήσεις του αντιπάλου, κρατά σημειώσεις, βγάζει φωτογραφίες, ακούει σχόλια και κουτσομπολιά και μερικές φορές ξεκινά και φήμες σχετικά για τον αντίπαλο για να μετρήσει αντιδράσεις.
Τι ελπίζει να μάθει με την κατασκοπεία μια ομάδα; Προσπαθεί να μάθει τι κάνει διαφορετικά ο αντίπαλος. Γιατί είναι τα πτερύγια τους πιο κυρτά από τα δικά μας; Γιατί το φτερό τους είναι στημένο διαφορετικά; Τι κερδίζουν, τι χάνουν; Και έτσι κρατάνε αρχείο με τις δοκιμές και παρακολουθούν την πρόοδο της αντίπαλης ομάδας. Μαθαίνει η ομάδα που δοκιμάζει, αλλά μαθαίνει και η ομάδα που παρατηρεί. 
Οι κατάσκοποι που παρακολουθούν την ομάδα της Emirates Team New Zealand, που όπως δείχνουν τα πράγματα είναι πιο μπροστά από όλες όσον αφορά το AC72, είναι ιδιαίτερα περίεργοι να μάθουν περισσότερα για τα πτερύγια και το "σήκωμα" (foiling) του καταμαράν. Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν είναι πως το κάνουν; πόσο αέρα χρειάζεται το σκάφος για να σηκωθεί και πόσο γρήγορο είναι;
Η περίφημη καρίνα με τα φτερά του Australia II
Και πως θα τα μάθει κανείς αυτά; Με καλή συλλογή πληροφοριών και μετά με καλή μελέτη. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι σημαντικά, αλλά το έμπειρο ανθρώπινο μάτι πιάνει λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στις φωτογραφίες. Οπότε οι κατάσκοποι πρέπει να είναι έμπειροι και μεθοδικοί.
Και τι δεν θα έδιναν οι κατάσκοποι των ομάδων να μπορούσαν να μετρήσουν την πραγματική ταχύτητα και γωνιά του σκάφους, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Οι μετρήσεις που παίρνουν έχουν ένα ποσοστό λάθους κοντά στο 10%, που τις καθιστά άχρηστες.
Είναι απαραίτητο να ξέρεις τι κοιτάς πριν να ξεκινήσεις να καταγράφεις. Ο καλός κατάσκοπος πρέπει να βάζει στόχους και να τοποθετεί τον εαυτό του στις θέσεις που θα πάρει τις φωτογραφίες που χρειάζεται. Χωρίς αυτά απλώς θα καταγράφει άχρηστες και μη χρησιμοποιήσιμες πληροφορίες.
Και αν όλα αυτά γίνουν σωστά, μετά έρχεται το ακόμα πιο δύσκολο μέρος. Να ξεκαθαρίσεις το υλικό και να πρέπει να βγάλεις συμπεράσματα από αυτό. Και αν τα συμπεράσματα αποδειχτούν λάθος θα βάλεις την ομάδα σου να κυνηγά φαντάσματα, κάτι που στοιχίζει πολλά σε χρήματα και κυρίως χρόνο.
Στο America’s Cup έχουν μπει και κανόνες στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται όταν μιλάμε για κατασκοπεία. Και όσο πιο απλοί είναι οι κανόνες τόσο πιο εύκολο είναι να τους εφαρμόσεις. Οπότε για να λυθεί το πρόβλημα, στο America’s Cup όλα επιτρέπονται αρκεί να είναι νόμιμα. Οπότε απαγορεύονται οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων, η καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας, η εξαγορά πληροφοριών από τρίτα μέρη, κτλ. 
Αυτά αφορούν τις δράσεις στη στεριά, στο νερό επιτρέπεται στις ομάδες να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους από 200 μέτρα απόσταση το λιγότερο. Τα 200μ. δεν ισχύουν στην στεριά και σε δημόσιους χώρους. Επίσης απαγορεύεται και η παρακολούθηση από αέρα, κατασκοπευτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, κτλ όλα απαγορεύονται. Καθώς και το να μπεις στις ραδιοσυχνότητες τις ομάδας.
Οι κανόνες φυσικά αναφέρουν και τι γίνεται αν κάποιος τους παραβιάσει. Η ομάδα που δέχεται την παραβίαση μπορεί να κάνει ένσταση, όπως έγινε στην περίπτωση της Luna Rossa με την Oracle, που παραβίασε τα 200μ βγάζοντας φωτογραφίες το Ιταλικό σκάφος, και τελικά τιμωρήθηκε η Αμερικάνικη ομάδα. 
Οι ομάδες των κατασκόπων είναι εύκολο να βρεθούν μέσα στα 200μ, αλλά είναι στο χέρι τους αν θα φερθούν έντιμα ή όχι. Αν το AC72 κάνει ένα τακ ή μια πόντζα απρόσμενα και πάει με 30 κόμβους πάνω σε ένα φουσκωτό κατασκοπείας είναι εύκολο να φτάσει δίπλα του σε ελάχιστο χρόνο. Αν πιαστεί έτσι ένα κατασκοπικό σκάφος δεν είναι καν εν στάσιμο αν φυσικά κατεβάσουν τις μηχανές και δεν βγάλουν φωτογραφίες την ώρα που περνά το καταμαράν. Αν αντίθετα συνεχίσουν να φωτογραφίζουν τότε θα υποστούν τις συνέπειες. 
Ο ομάδα της Oracle ήδη έχει μια ποινή, της αφαιρέθηκαν 5 μέρες δοκιμών με το σκάφος τους. Η επιτροπή ενστάσεων είναι ιδιαίτερα αυστηρή όταν πρόκειται για παραβιάσεις των κανονισμών κατασκοπείας. Το 2003 ή ομάδα One World ξεκινούσε κάθε γύρο Round Robin με μείον έναν βαθμό, έπρεπε να κερδίσει κούρσα για να πάει στο 0-0, και αυτό επειδή είχε λάβει πληροφορίες καταπατώντας τον κανονισμό. 
Η κατασκοπεία ήταν, είναι και θα είναι μέσα στο παιχνίδι του AC, αν γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες όλα είναι ΟΚ, αλλιώς οι ποινές (αν σε πιάσουν) είναι συνήθως εξοντωτικές για τις ομάδες. 
Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ποινές για τις πλάκες και τα αστεία μεταξύ των κατασκόπων.  
Πολλές φορές έχουν αναφερθεί περιστατικά που έλειπαν προπέλες από τα κατασκοπευτικά φουσκωτά, μια άλλη φορά έγινε απόβαση στο κατασκοπευτικό φουσκωτό και πήραν τα ρούχα του πληρώματος του αφήνοντας τους να πάνε γυμνοί πίσω στο ξενοδοχείο τους, και αυτό που δεν είναι απίθανο να συναντήσεις στη θάλασσα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όπλα του paint-ball, για ευνόητους λόγους.  
Αλλά το πιο επικίνδυνο πράγμα στην κατασκοπεία είναι η επι-τούτου παραπληροφόρηση.  Και ο βασιλιάς σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλος από τον Russell Couts. Πάντα πρέπει να αναρωτιέσαι είναι αυτό που βλέπω αληθινό ή θέλει να με παραπλανήσει. Και αν μπεις αε αυτό το "τριπάκι" η παράνοια δεν είναι μακρυά.

No comments:

Post a Comment