Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Η 7η έκδοση του Vendée Globe ήταν γεμάτη από ρεκόρ και ένταση που κράτησαν τους ενθουσιώδεις φίλους του αγώνα σε εγρήγορση για 104 μέρες. 
PHOTO JEAN-MARIE LIOT/DPPI/VENDEE GLOBE-MACIF/SKIPPER FRANCOIS GABART (FRA)
Τα σημαντικότερα ρεκόρ που έσπασαν είναι αυτό του νεότερου ηλιακά νικητή, της μικρότερης διαφοράς ανάμεσα στους δυο πρώτους τερματίσαντες, στο ότι δυο σκίπερ τερμάτισαν σε λιγότερες από 80 μέρες, στην μικρότερη διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο σκίπερ και πολλά ακόμα κυρίως ρεκόρ ταχύτητας.
Με τον αγώνα του 2012-13 να έχει εδώ και πολλές μέρες ολοκληρωθεί ας δούμε μια σύντομη ανασκόπηση του βδομάδα προς βδομάδα. Αυτό που αναντίρρητα αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά είναι ότι παραμένει ο σκληρότερος και δυσκολότερος ωκεάνιος αγώνας ενός ατόμου χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.
1η Βδομάδα: 
Σάββατο 10 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν τα ξημερώματα παρά το κρύο και τη βροχή, για να αποχαιρετήσουν τους 20 σκίπερς που ξεκίναγαν την περιπέτεια τους. Ο Γάλλος ηθοποιός François Cluzet έδωσε την εκκίνηση. Πέντε ήταν πρόωροι (Gabart, De Pavant, Gutkowski, Le Cléac'h και Riou), και επανόρθωσαν.
Ο Bertrand de Broc (Votre Nom autour du Monde avec EDM Projets) ήταν ο πιο άτυχος μιας και 25 λεπτά πριν την εκκίνηση χτύπησε το σκάφος του και αναγκάστηκε άμεσα να γυρίσει πίσω φεύγοντας τελικά 13 ώρες μετά από τους υπόλοιπους. 
PHOTO / VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME / DPPI / VENDEE GLOBE
Το επόμενο θύμα της ατυχίας ήταν ο Marc Guillemot (Safran) που έχασε την καρίνα του μόλις μετά από 4 ώρες και 43 λεπτά στον αγώνα, ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε.
Ο νεαρός και ορεξάτος François Gabart (Macif) πήρε αμέσως την πρωτοπορία και με επιθετικό στυλ σε άγριες θάλασσες οδηγούσε τον στόλο.
Μετά από τρεις μέρες αγώνα ήρθε η δεύτερη εγκατάλειψη, ο Kito de Pavant (Groupe Bel) κατέβηκε για ένα 10λεπτο ύπνο και του στοίχισε τον αγώνα, χτύπησε ένα ψαράδικο και έσπασε το σταυρό που κρατά το άλμπουρο του.
Εντωμεταξύ πίσω από τον Gabart ο Le Cléac'h (Banque Populaire) και ο Stamm (Cheminées Poujoulat) πίεζαν σε γρήγορους ρυθμούς και τους ακολουθούσε ο Riou (PRB) αν και είχε πάρει μια πιο δυτική πορεία. Σε αυτό το σημείο πάρθηκαν και οι πρώτες τακτικές αποφάσεις. 
Στο σημείο αυτό ο νεότερος σκίπερ του στόλου ο 27χρονος Louis Burton, χτύπησε επίσης ένα ψαροκάικο και αποφάσισε αρχικά να γυρίσει πίσω για να φτιάξει τον σπασμένο του σταυρό, αλλά τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά. 
Το απόγευμα της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου, η μοναδική γυναίκα του αγώνα, η Samantha Davies (Savéol), έχασε το άλμπουρο της και έγινε ο τέταρτος σκίπερ που εγκαταλείπει τον αγώνα. Μέσα σε μια βδομάδα το 20% των σκίπερ είχε αφήσει τον αγώνα. Ο Le Cléac'h γίνεται ο νέος προπορευόμενος στα Κανάρια Νησιά μπροστά από τον Gabart και τον Stamm. Μόλις 25 μίλια χωρίζουν τους τρεις πρώτους και 100 τον πρώτο από τον έκτο.
2η Εβδομάδα:
PHOTO / VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME / DPPI / VENDEE GLOBE
Με 16 σκίπερ να έχουν απομείνει και να χαίρονται πιο ήρεμες συνθήκες ξεκινά η δεύτερη βδομάδα. Στις 17 Νοεμβρίου όμως ο Jérémie Beyou (Maître CoQ) έσπασε την καρίνα του καθώς ήταν βόρεια του Πράσινου Ακρωτηρίου και τελικά μετά απο δυο μέρες εγκατέλειψε και αυτός. Το ίδιο απόγευμα ο Alex Thomson (Hugo Boss) έσπασε την ένωση των πηδαλίων του, αλλά κατάφερε να το επισκευάσει χωρίς να χάσει πολύ χρόνο. Ο Ισπανός Javier Sanso (ACCIONA 100%EcoPowered) ανέβηκε στο άλμπουρο για να φτιάξει το βαγόνι στην κορυφή της μαΐστρας του.
Ο στόλος είχε αρχίσει να σχηματίζει τρία ξέχωρα γκρουπ, τους πιθανούς νικητές (Le Cléac'h, Gabart, Dick, Stamm, Riou, Thomson), τα σοβαρά αουτσάιντερ (Golding, Wavre, Le Cam) και τους αργοπορημένους (Boissières, De Lamotte, De Broc, Di Benedetto, Gutek, Sanso).
Την 9η μέρα αγώνα ο Le Cléac μπήκε πρώτος στα doldrums και αυτό έδωσε την ευκαιρία στα πιο πίσω σκάφη την ευκαιρία να μειώσουν την διαφορά τους. Αυτή η περιοχή με τους εξαιρετικά ασταθής ανέμους ήταν δύσκολη για τους πρώτους και μερικοί έφτασαν να είναι τόσο κοντά που μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλο. 
Στις 21 Νοεμβρίου και μετά από μερικές περίεργες επιλογές πορείας ο Πολωνός Zbigniew «Gutek» Gutkowski (Energa), εγκαταλείπει τον αγώνα λόγω χαλασμένου αυτόματου πιλότου. Την ίδια μέρα ο Armel Le Cléac'h βγήκε από τα Doldrums και ήταν ο πρώτος σκίπερ που πέρασε τον Ισημερινό.
Μετά από 12 μέρες στη θάλασσα 8 σκίπερς ήταν στο Νότιο ημισφαίριο και με τον Armel Le Cléac'h να είναι πρώτος για μια βδομάδα συνεχώς.
3η Εβδομάδα: 
PHOTO / VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME / DPPI / VENDEE GLOBE
Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο Vincent Riou χτύπησε ένα αντικείμενο που επέπλεε, μια μεγάλη μεταλλική σημαδούρα που είχε παρασυρθεί, και του έσκισε την πλώρη από το PRB. Μετά από μια προσπάθεια να το φτιάξει, ο πρώην νικητής του αγώνα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 
Η τακτική και οι επιλογές του καθενός σιγά σιγά γίνονταν ορατές, ο Jean-Pierre Dick (Virbac-Paprec 3) πήρε μια πορεία νότια και ο François Gabart του ακολούθησε, ενώ ο Armel Le Cléac'h συνέχισε στην αρχική του πορεία. 
4η Εβδομάδα:  
Οι διαφορετικές επιλογές άρχισαν να δείχνουν τα αποτελέσματα τους στις 30 Νοεμβρίου, όταν ο  Armel Le Cléac'h παραδέχτηκε ότι η νότια πορεία ίσως να ήταν προτιμότερη. Για λίγο και πριν μπουν στον Νότιο Ωκεανό, ο Dick πήρε την πρωτοπορία από τον Le Cléac'h που ήταν πρώτος από τις 16 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ο σκίπερ του Virbac-Paprec έκανε και νέο ρεκόρ 24 ωρών καλύπτοντας 502νμ μέσα σε μια μέρα. Αλλα ο François Gabart ήταν ο σκίπερ που πέρασε την πρώτη πόρτα του Νότιου Ωκεανού μπροστά από όλους. Οι πρώτοι - Le Cléac'h, Gabart, Dick και Stamm – έφτιαξαν ένα γκρουπ κορυφής με τον Thomson να είναι 100νμ πίσω τους. Πιο πίσω ακόμα, περίπου 400νμ, ήταν το γκρουπ των βετεράνων του αγώνα που προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των πρώτων. 
Στις 2 Δεκεμβρίου ο Jean Le Cam παρατήρησε ότι είχε πιαστεί ένα δίχτυ στην καρίνα του και αποφάσισε να βουτήξει για να το βγάλει, τα κατάφερε και συνέχισε. Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ο Armel Le Cléac'h ήταν ο πρώτος που περνούσε το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας κάνοντας νέο ρεκόρ με  22d23h46’, περίπου 24 ώρες λιγότερο από το προηγούμενο του Vincent Riou από το 2004. Και με το ρεκόρ αυτό έμπαινε στον Ινδικό Ωκεανό. 
Οι ταχύτητες των πρώτων ήταν τόσο μεγάλες που ο υπόλοιπος στόλος αδυνατούσε να ακολουθήσει.

5η Εβδομάδα: 
Ο Armel Le Cléac'h πήρε την πρωτοπορία στις 8 Δεκέμβρη. Όταν πέρασαν τη δεύτερη πόρτα για τους πάγους οι συνθήκες ήταν ότι έπρεπε για ρεκόρ ταχύτητας. Ο François Gabart ήταν ο ταχύτερος και διέλυσε το ρεκόρ 24 ωρών κάνοντας 534.48νμ... απίστευτη επίδοση πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκός μονόγαστρου σκάφους παρά το γεγονός ότι είχε 10 πόδια μικρότερο σκάφος, από τα VO70, και κυρίως του ότι ήταν μόνος του πάνω στο σκάφος.
Με τέτοιες ταχύτητες ήταν και επόμενο να μπει και μπροστά στον αγώνα, και δυο μέρες μετά έκανε και ένα ακόμα ρεκόρ κάλυψε την απόσταση ανάμεσα στο Les Sables d'Olonne και το Cape Leeuwin σε 34d10h23'.
Από εκείνη τη φάση και μετά η μάχη του με τον Le Cléac'h έμοιαζε με match race στον Ωκεανό. Οι δυο τους ξεχώρισαν και ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να κρατήσουν φρενηρής ρυθμούς μέχρι και το τέλος του αγώνα.
Ο Bernard Stamm αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα και έχασε την επαφή με τους πρώτους και το ίδιο και ο Alex Thomson που χτύπησε δυο αντίκειμενα μέσα σε μια μέρα, το ένα έσπασε την υδρογεννήτρια του και τραυμάτισε το τιμόνι του και το άλλο έσπασε και πάλι την ένωση των δυο πηδαλίων του. Μόνο ο Jean-Pierre Dick κατάφερε να μείνει σε απόσταση βολής από τους δυο πρώτους. 
Όταν πέρασαν την πόρτα "Amsterdam", Gabart ήταν μόλις 20 λεπτά μπροστά από τον Le Cléac'h μετά από 24,000νμ αγώνα.
6η Εβδομάδα: Όλος ο στόλος του Vendée Globe ήταν στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και παρά τις δύσκολες συνθήκες ο ρυθμός των πρώτων δεν διεκόπει. Το έκαναν να φαίνεται τόσο εύκολο, αλλά δεν ήταν. Το παραμικρό λάθος στοίχιζε αμέσως σε απόσταση, ο Gabart ήταν ο πρώτος που μπήκε στον Ειρηνικό και με τον Le Cléac'h να είναι στην πρύμνη του έκαναν εξαιρετικές επιλογές και μεγάλωσαν τη διαφορά από τον Dick που ακολουθούσε.

7η Εβδομάδα:
Καθώς πλησιάζαν τα Χριστούγεννα, ο ρυθμός τους δεν μειώθηκε και η μονομαχία των δυο πρώτων συνεχιζόταν κάτω από τη Νέα Ζηλανδία, πόντζα την πόντζα άλλαζαν πρωτιά.
Ο Dick καθυστέρησε λίγο και έμεινε 500νμ πίσω τους και ο Thomson με τον Stamm 900νμ πίσω από τους δυο πρώτους.
PHOTO / VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME / DPPI / VENDEE GLOBE
Τα Χριστούγεννα ήταν όμως πιο δύσκολα για τον Stamm που αναγκάστηκε να μπει σε έναν κόλπο στη Νότια Νέα Ζηλανδία για να βρει καταφύγιο και να κάνει μερικές επισκευές στις υδρογεννήτριες του. Χωρίς ενέργεια με αυτά τα σκάφη σε αυτές τις θάλασσες είσαι καταδικασμένος. Στην προσπάθεια του να αγκυροβολήσει με ασφάλεια αναγκάστηκε να πιαστεί σε ένα Ρωσικό πλοίο. Αυτό του επέφερε μια ένσταση από την επιτροπή για λήψη εξωτερικής βοήθειας. Όταν ξαναμπήκε στον αγώνα ο Stamm ήταν στην 10η θέση. Στις 28 Δεκέμβρη μόνο ο Di Benedetto δεν είχε μπει στον Ειρηνικό Ωκεανό και ήταν 4,000νμ πίσω από τον πρώτο.
8η Εβδομάδα: 
Με τους πρώτους να μειώνουν ρυθμούς καθώς έφταναν στο Ακρωτήριο Χορν, το κοντυνότερο σκάφος ήταν 400νμ πίσω τους με τον Jean-Pierre Dick. 
Την 1η μέρα του χρόνου πρώτος πέρασε από το Xορν ο Gabart και μια ώρα πίσω του ο Le Cléac'h. Την ίδια στιγμή ο Di Benedetto έμπαινε στον Ειρηνικό. Ο Dick πέρασε το Χορν 250νμ μπροστά από τον Thomson και 6 μέρες πίσω τους ήρθε το Le Cam.
Ο σκίπερ του Cheminées Poujoulat, Stamm, έμελε μετά από μια ακόμα ατυχία που είχε, χτύπησε ένα αντικείμενο και έσπασε για μια ακόμα φορά την υδρογεννήτρια του, να ακυρωθεί από τον αγώνα. Για το πρώτο περιστατικό με το Ρώσικο πλοίο παρά την αρχική του ακύρωση τελικά δικαιώθηκε και μπήκε ξανά στον αγώνα, αλλά μετά το δεύτερο περιστατικό μόνος του αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι και πήρε πετρέλαια. Αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι ήταν εκτός αγώνα.

9η- 11η Εβδομάδα:
Τα σκάφη είχαν μπει ξανά στον Ατλαντικό, αν και το ταξιδι τους ακόμα δεν είχε τελειώσει έβλεπαν στο βάθος το τέρμα. Οι 45 κόμβοι και τα 6 μέτρα κύμα που συναντησαν οι πρώτοι δεν έκανε τη ζωή τους εύκολη. Ο Dick με μια καλή επιστροφή μπήκε ξανά στο παιχνίδι, αλλά ένα πρόβλημα με την μαίστρα του του στοιχισε και πάλι σημαντικά μίλια. Για τον Le Cléac'h τα προβήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, αλλά ήταν σημαντικά σε χρόνο και απόσταση από τον Gabart που έμοιαζε να είναι άτρωτος. Ένα πρόβλημα με το gennaker του κόστισε μερικά μίλια αφήνοντας τον πίσω 10νμ. Στις 6 Ιανουαρίου μια αλλαγή στα δυτικά έκανε το πέρασμα του Ισημερινού περίπλοκο και στις 8 Ιανουαρίου ήταν 100νμ πίσω από τον Gabart. Έξι μέρες αργότερα αυτή η διαφορά είχε γίνει 260νμ, η μεγαλύτερη από την αρχή του αγώνα. Παρόλα αυτά ο Le Cléac'h κατάφερε και μείωσε στα Doldrums, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Τερματιμός  
Στις 27 Ιανουαρίου στις 15:18 (ώρα Γαλλίας) ο François Gabart πέρασε τη γραμμή του τερματισμού και μπήκε στο κανάλι του Sables d’Olonne σαν ήρωας, μετά από μια υπέροχη μονομαχία που κράτησε 78d02h16’ ή 28,646νμ με μια μέση ταχύτητα 15.3 κόμβων. 
PHOTO / VINCENT CURUTCHET / DARK FRAME / DPPI / VENDEE GLOBE
Μόλις 3 ώρες και 17 λεπτά πιο πίσω έφτασε και ο Armel Le Cléac'h. ήταν σίγουρα μια ιστορική μέρα για τον αγώνα με δυο νεαρούς σκιπερ να έχουν κάνει μόνοι τους και χωρίς βοήθεια τον γύρο του κόσμου σε λιγότερο από 80 μέρες. Δυο μέρες μετά τερμάτισε και ο Alex Thomson, στην τρίτη θέση μετά από μια εξαίρετη προσπάθεια με τον δεύτερης γενιάς σκάφος του που φτιάχτηκε το 2007.
Η τρίτη θέση του Βρετανού ήταν όμως αποτέλεσμα της ατυχίας και των προβλημάτων του Dick με το Virbac Paprec που τερμάτισε 4ος αφού έκανε τα τελευταία 2,650νμ χωρίς καρίνα! Την έχασε 600νμ νότια του αρχιπελάγους των Αζορών. Ο Ατλαντικός έδειξε τα δόντια του στο γκρουπ των βετεράνων που ακολουθούσαν τους 4 πρώτους. Ο Le Cam τερμάτισε στις 6 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενως από τον Mike Golding και τον Dominique Wavre. Μετά ήρθε ο Arnaud Boissières και ο Bertrand De Broc και λίγο πιο μετά ο Tanguy de Lamotte (Initiatives-cœur).
Ο τελευταίος σκίπερ που τερμάτισε ήταν ο Alessandro Di Benedetto, στην 11η θέση. Ο Javier Sanso παρά το οτι ήταν 9ος στον Ισημερινό δε στάθηκε τυχερός, στις 3 Φεβρουαρίου έχασε την καρίνα του και το σκάφος αναποδογύρισε. Ο Ισπανός διεσώθει από τις Πορτογαλλικό ναυτικό. 

Vendée Globe 2012-2013 final leaderboard
 1. François Gabart (FRA/MACIF) 78d 02h 18'
 2. Armel Le Cléac´h (FRA/Banque Populaire) 78d 05h 33' (+3h17’)
 3. Alex Thomson (GBR/Hugo Boss) 80d 19h 23' (+2d 13h 49’)
 4. Jean-Pierre Dick (FRA/Virbac-Paprec 3) 86d 03h 03' (+8d 00h 47’)
 5. Jean Le Cam (FRA/SynerCiel) 88d 00h 12' (+9d 21h 56’)
 6. Mike Golding (GBR/Gamesa) 88d 06h 36' (+10d 04h 19’)
 7. Dominique Wavre (SUI/Mirabaud) 90j 03h 14' (+12d 00h 58’)
 8. Arnaud Boissières (FRA/AKENA Vérandas) 91d 02h 09' (+12d 23h 52’)
 9. Bertrand de Broc (FRA/Votre Nom autour du Monde avec EDM Projets) 92d 17h 10' (+14d 14h 53’)
 10. Tanguy de Lamotte (FRA/Initiatives-coeur) 98d 21h 56' (+20d 19h 39’)
 11. Alessandro Di Benedetto (FRA-ITA/Team Plastique) 104d 02h 34' (+26d 00h 17’)
Not ranked
 • Bernard Stamm (SUI/Cheminées Poujoulat), disqualified
Did not finish (DNF)
 • Marc Guillemot (FRA/Safran): Lost keel on November 10
 • Kito de Pavant (FRA/Groupe Bel): Hit a fishing boat on November 12
 • Louis Burton (FRA/Bureau Vallée): Hit a fishing boat on November 14
 • Sam Davies (GBR/Savéol): Dismasted on November 15
 • Jérémie Beyou (FRA/Maître CoQ): Broken keel jack issue on November 17
 • Zbigniew Gutkowski (POL/ENERGA) : Autopilot issue on November 21
 • Vincent Riou (FRA/PRB): Hit an UFO on November 24
 • Javier Sanso (ESP/ACCIONA 100% EcoPowered): Capsised on February 3

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib