Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

34th America's CupAC45AC72ArtemisETNZGrant DaltonOracle Racing

O Grant Dalton σχολιάζει τις εξελίξεις...

Άμα τα ακούς από το μεγάλο αφεντικό είναι διαφορετικά, ο Grant Dalton, σχολιάζει τα δρώμενα των τελευταίων εβδομάδων στο America's Cup και μας δίνει μια ιδέα από τις σκέψεις του. 
Μεταφράζω από το blog της ομάδας του, ETNZ, στο οποίο δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο:
© Chris Cameron
"Δεν είχα γράψει κάτι για αρκετό καιρό, και το τμήμα δημοσίων σχέσεων, μου είπε ότι είναι καιρός να μιλήσω για τις αλλαγές που έχουν γίνει. Οπότε Σάββατο απόγευμα, γράφω στο blog καθώς η ομάδα της στεριάς δουλεύει πάνω στο AC72 συντηρώντας και βελτιώνοντας το, όπως άλλωστε κάνουν συνήθως.
Πολλά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στο America’s Cup, παρόλο που σε πολλούς τα πράγματα ίσως να φαίνονται συνηθισμένα.
Σε έναν βαθμό ίσως και να είναι, ίσως... Καταρχήν το Oracle ξαναζωντάνεψε και το Artemis πήγε ξανά πίσω στο υπόστεγο. Το σκηνικό άλλαξε δραματικά όταν το Oracle και το Artemis άρχισαν να προπονούνται μαζί. 
Εκεί πήραμε οριστικά την απάντηση στο ερώτημα που μας έκαιγε όλους: Είναι το πέταμα (foiling) η σωστή επιλογή; Αξίζει να σηκώνουμε τα σκάφη; Πάντα πιστεύαμε ότι ήμασταν στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος. 


© Chris Cameron
Αν και ακόμα απόλυτα ξεκάθαρο δεν είναι ποιο είναι το σωστό, όλες οι ομάδες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, οπότε αυτό μας βοηθά να μην αγχωνόμαστε γι' αυτό ιδιαίτερα.
Η τωρινή μας εικόνα για την ομάδα της Oracle είναι ότι φαίνονται πολύ καλοί στα όρτσα και ότι αρχίζουν να τα πηγαίνουν καλά και στα πρύμα. 
Φαίνεται ότι βρίσκουν τον τρόπο να πάνε πολύ καλά, αν και αυτό δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει, και με το νέο τους σκάφος να πέφτει στο νερό σύντομα θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αν τα καταφέρουμε να περάσουμε στον τελικό του AC θα έχουμε πολύ δύσκολη δουλειά προκειμένου να τους νικήσουμε.
Στην ομάδα μας την ETNZ είμαστε επικεντρωμένοι στο σκάφος μας προς το παρόν. Η εγκατάσταση της βάσης μας στο Σαν Φρανσίσκο είναι σε εξέλιξη και οι σπόνσορες μας είναι εξαιρετικοί. Είναι ακόμα καλοκαίρι στο Όκλαντ και ο αέρας είναι τέλειος για δοκιμές.
© Chris Cameron
Ο επόμενος στόχος στον ορίζοντα είναι η ρεγκάτα στην Νάπολη με τα AC45. Θα είμαστε εκεί με ένα δυνατό πλήρωμα, την καλή μας ομάδα.
Είμαστε μόνο εμείς ή και εσείς πιστεύετε ότι είναι υποκριτικό από την Oracle και την Artemis να μην στείλουν τις πρώτες τους ομάδες στην Νάπολη;
Αυτές ήταν οι ομάδες που είπαν ότι η ETNZ δεν υποστηρίζει το AC και το μέλλον. Για να είμαι σαφής εμείς δεν υποστηρίξαμε την σύνδεση του ονόματος του AC με μια κλάση που αύριο μπορεί κάλλιστα και να μην υπάρχει. 
Το αν τα AC45 συνεχίσουν να υπάρχουν από μόνα τους δεν είναι δική μας δουλειά να τα υποστηρίξουμε. Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πλήρως την στερέωση μιας σειράς αγώνων με μέλλον, αν αυτό είναι αυτό που θέλει ο Coutts και ο Cayard. 
© Chris Cameron
Αλλά γιατί δεν στέλνουν τις πρώτες τους ομάδες στα AC45 αν όντως αυτό είναι το μέλλον;
Φαντάζομαι ότι θέλουν να κάνουν λόμπι και να ζητήσουν άδεια να δοκιμάσουν τα AC72 κατά τη διάρκεια των αγώνων στην Νάπολη, που είναι κάτι που το απογοητεύει το πρωτόκολλο του αγώνα χωρίς προηγούμενη άδεια.
Για να αγωνιστείς με αξιώσεις σε ρεγκάτα του ACWS η ομάδα σου πρέπει να είναι στην τοποθεσία του αγώνα και προπονηθεί εκεί μια βδομάδα πριν την πρώτη κούρσα. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις μια βδομάδα προετοιμασίας με τα AC72.
Πήρε το αυτί μας ότι το Artemis ακόμα και αν δεν πάρει την έγκριση να δοκιμάσει το AC72 νόμιμα, είναι διατεθειμένο να πληρώσει το πρόστιμο, που ανέρχεται στα $150.000, για να μπορέσει να προπονηθεί. Αυτό και αν είναι ομορφιά!"

Αυτά τα ωραία είπε ο Grant Dalton και από εδώ και πέρα όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα θα λέγονται, θα γράφονται και θα ακούγονται για το AC. 
Η κάθε ομάδα ανάλογα με την φάση που βρίσκεται θα χρησιμοποιεί τις καταστάσεις για να πιέσει τους αντιπάλους και να κυρίως για να δημιουργήσει εντυπώσεις. 
Ο Dalton αισθάνεται άνετα με την πρόοδο της ομάδας του και βρίσκει πάτημα να ασκήσει πίεση στις άλλες ομάδες που έχουν μείνει πίσω στις δοκιμές των νέων τους σκαφών. 
Αυτού του είδους η πολιτική πάντα ήταν μέσα στο πρόγραμμα, και γιατί όχι και στο πνεύμα, του America's Cup. Ποτέ κανείς δεν είπε ότι είναι ένας αγώνας δικαιοσύνης και ισοτιμίας.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib