Saturday, October 18, 2014

Ξανά μπροστά το Dongfeng παρά το σπασμένο τιμόνι!

"Πλέον έχουμε το εφεδρικό τιμόνι. Με μια καλά εκτελεσμένη προσπάθεια από όλη την ομάδα αντικαταστήσαμε το σπασμένο ... και είμαι περήφανος για τον τρόπο που κάναμε την αλλαγή... αλλά φυσικά δεν είμαστε πρώτοι πια."
Credit: Victor Fraile/PSI/Volvo Ocean Race
Αυτά δήλωσε ο Σουηδός τρίμερ της Κινέζικης ομάδας Dongfeng, Martin Strömberg, που σιχαίνεται να τα παρατάει, όταν η ομάδα του χτύπησε ένα αντικείμενο που επέπλεε στον Ατλαντικό και έχασε το ένα τιμόνι της αναγκάζοντας το πλήρωμα να σταματήσει το σκάφος και να αντικαταστήσουν με το εφεδρικό. Αυτό το σταμάτημα όμως έδωσε τη δυνατότητα στο  Abu Dhabi Ocean Racing που εκείνη τη στιγμή ήταν 18νμ πίσω τους να τους προσπεράσει. 
"Στις 02:10 UTC ήταν στο τιμόνι Thomas Rouxel, όταν χτυπήσαμε κάτι" γράφει ο ρεπόρτερ του σκάφους Yann Riou, στην αναφορά του. 
"Η σύγκρουση ήταν βίαιη και στην αρχή δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Καταρχήν ελέγξαμε το σοφράνο επίτονο, μετά την καρίνα και μετά καταλάβαμε ότι έλειπε το σταβέντο τιμόνι." 
Credit:Yann Riou/Dongfeng Race Team/Volvo Ocean Race
Ο Thomas είπε ότι την στιγμή της σύγκρουσης πετάχτηκε από το τιμόνι στον αέρα. Το πλήρωμα αμέσως μετά έλεγξε αν έβαζαν νερά και αφού όλα ήταν ΟΚ έκανε πόντζα. 
"Είχαμε δυο επιλογές, είτε να βάλουμε το τιμόνι ανάγκης είτε να αφαιρέσουμε ότι είχε μείνει από το σπασμένο και να βάλουμε το εφεδρικό τιμόνι στη θέση του. Αποφασίσαμε να πάμε για τη δεύτερη λύση." 
"Ετοιμάσαμε το τιμόνι, τυλίξαμε το Α3, το κατεβάσαμε και μετά ρίξαμε τη μαΐστρα... μετά είδαμε το Abu Dhabi Ocean Racing να μας προσπερνάει..." 
Ο Thomas φόρεσε τη στολή κατάδυσης και πήδηξε στο νερό. Ο Kevin ήταν στην πρύμνη μέσα στο σκάφος και ξεβίδωνε ότι είχε μείνει και οι υπόλοιποι στο κατάστρωμα. Αφαιρέσαμε το σπασμένο, τουλάχιστον ότι είχε απομείνει, και βάλαμε το καινούριο στη θέση του. Σηκώσαμε τη μαΐστρα και το Α3 κάναμε πόντζα και τώρα κάνουμε 20 κόμβους.
Στις 12:52 UTC το Dongfeng ήταν δεύτερο πέντε μίλια πίσω από το Abu Dhabi. Παρόλο που έκαναν γρήγορα στην αλλαγή του τιμονιού ήταν αρκετό να χάσουν τα 18νμ που προπορευόντουσαν και να μείνουν καταρχήν και 5νμ πίσω.
Ο καπετάνιος Charles Caudrelier είπε: "Δεν είναι εύκολο να καταπιείς τέτοια πράματα αλλά συμβαίνουν. Είμαστε απογοητευμένοι δεν είναι και πολύ δίκαιο αλλά δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά γι αυτό ... μόνο να συνεχίσουμε την προσπάθεια." 
Και από ότι φαίνεται από την τελευταία αναφορά θέσεων το Dongfeng κατάφερε να περάσει ξανά στην κορυφή αφήνοντας πίσω και το Abu Dhabi και τα άλλα σκάφη του στόλου. 

Position report at: 18 Oct 18:54 UTC / Updated 3 hourly
DTL
(Nm)
GAIN/LOSS
(Nm)
DTF
(Nm)
Speed
(kn)
DFRTDongfeng Race Team0 64840.618
ADORAbu Dhabi Ocean Racing1.5 14842.117
TBRUTeam Brunel9.5 24850.114
VESTTeam Vestas Wind12.1 24852.718
MAPFMAPFRE19.104859.718
ALVITeam Alvimedica44.1 84884.713
SCA1Team SCA71.40491217

"Δουλεύουμε σαν ομάδα, και έτσι καταφέραμε να λύσουμε γρήγορα το πρόβλημα το οποίο ίσως και να μας πείσμωσε και να μας ένωσε ώστε να προσπαθήσουμε περισσότερο."
Φέτος τα σκάφη του αγώνα έχουν πάρει, παραδόξως, πολύ διαφορετική πορεία από ότι γινόταν στους προηγούμενους αγώνες. Μέχρι τώρα η τακτική ήταν τέρμα δυτικά και μετά νότια για Βραζιλία. Φέτος όλα τα σκάφη είναι πολύ κοντά στις Ακτές της Αφρικής και αυτό ενέχει πολλά ρίσκα (όχι δεν αναφέρομαι στον έμπολα) αλλά σε αντικείμενα που επιπλέουν, και σε ψαράδικα της περιοχής. 
Δεν ήταν μόνο το Dongfeng που είχε προβλήματα, αλλά και το Abu Dhabi ανέφερε ότι παραλίγο να μπλέξει σε ένα δίχτυ, ευτυχώς δεν είχε αέρα και μπόρεσαν να το αποφύγουν... αν ταξίδευαν με ταχύτητα δεν θα μπορούσαν να το γλυτώσουν... 
Το Team Brunel έπιασε κάτι στην καρίνα του και έριξε άνθρωπο στη θάλασσα για το ξεμπλέξει και επίσης και τα κορίτσια της Team SCA έπιασαν ένα δίχτυ το οποίο δεν ήταν και ότι καλύτερο στην προσπάθεια τους να επανασυνδεθούν με τον υπόλοιπο στόλο.
Πλέον τα εφτά σκάφη του στόλου ταξιδεύουν μακρυά από την Αφρική και τους κινδύνους προς τα δυτικά μιας και έπιασαν τους ευνοϊκούς ανέμους και απολαμβάνουν 20+ κόμβους αέρα σερφάροντας κατά τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου. 

No comments:

Post a Comment