Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Το Σάββατο στις 29 Νοεμβρίου το Team Vestas Wind βρήκε στα βράχια του Cargados Carajos Shoals, στον Μαυρίκιο στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. 
Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Μόλις μέσα στις πρώτες εφτά βδομάδες, από μια οδύσσεια 9 μηνών και σχεδόν 40.000νμ αγώνα, η Δανέζικη ομάδα συνάντησε την καταστροφή  και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος.
Το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια του 2ου σκέλους το Team Vestas έπεσε πάνω σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο στην μέση του Ινδικού Ωκεανού.
Για την κατάσταση του σκάφους οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το επίσημο site της διοργάνωσης μιλάνε περισσότερο και από λέξεις... 
Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Το ΕΥΤΎΧΗΜΑ; κανείς από το εννεαμελές πλήρωμα δεν τραυματίστηκε, όλοι έφτασαν μετά από ταλαιπωρία σώοι και αβλαβείς (τουλάχιστον σωματικά) στον "πολιτισμό", αφού άφησαν το 65ποδο, αξίας $6 εκατομμυρίων, σκάφος τους "παρκαρισμένο" στα βράχια.
Η στιγμή της σύγκρουσης και οι πρώτες ώρες πάνω στο πληγωμένο σκάφος πρέπει να ήταν δραματικές. Το βίντεο που όλοι παρακολουθήσαμε είναι ανατριχιαστικό... όσες φορές και να το δούμε τον ίδιο τρόμο μας προκαλεί... 
Το ερώτημα που όλοι αναλογίζονται είναι το πως έγινε αυτό. Τι προκάλεσε αυτήν την καταστροφή; 
Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά το προφανές είναι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να κάνεις πλοήγηση σε αυτόν τον αγώνα, αλλά με τα τεχνολογικά βοηθήματα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα πληρώματα είναι κάπως αδιανόητο να συμβεί αυτό που συνέβη. 
Ο αγώνας ήταν και ίσως να είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα, πιθανόν να είναι και μέρος της γοητείας του.
Στο παρελθόν έχει υπάρξει και θανατηφόρος... θυμηθείτε το Ολλανδό Hans Horrevoets που σκοτώθηκε στο βόρειο Ατλαντικό όταν έπεσε από το σκάφος.
Φέτος εφτά ομάδες διασχίζουν τους ωκεανούς με σκάφη που είναι φτιαγμένα για ταχύτητα και επιδόσεις αδιαφορώντας για την άνεση και ευκολία των πληρωμάτων.  Με τέτοιες συνθήκες τίποτα δεν είναι όσο εύκολο δείχνει, φαντάζει ή ακόμα και σε ένα βαθμό να γνωρίζει ο μέσος ιστιοπλόος. 

Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Το να σχεδιάζεις πορείες είναι κάπως πιο περίπλοκο από το να σχεδιάζεις ένα οδικό ταξίδι στο GPS σου. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να πας από το Α στο Β με ασφάλεια... το ζητούμενο είναι να πας από το Α στο Β όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό... η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον... 
Οι ομάδες κάθε έξι ώρες λαμβάνουν από το αρχηγείο του αγώνα ένα μεγάλο πακέτο με δεδομένα και προγνώσεις του καιρού μιας και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο απευθείας. Με αυτά τα δεδομένα και με ένα πρόγραμμα που λέγεται VPP (velocity prediction program) και προσομοιώνει όλα τα πιθανά σενάρια και πιθανές πορείες και ταχύτητες του σκάφους σε σχέση πάντα με την πρόγνωση του καιρού, ο κυβερνήτης και ο πλοηγός του σκάφους προσπαθούν να βρουν τη γρηγορότερη διαδρομή για τον τερματισμό.
Η πίεση και το άγχος αυτών των ανθρώπων είναι τεράστιο, πρέπει καθημερινά και ίσως και πολλές φορές μέσα σε μια μέρα να πάρουν πολλές και σημαντικές αποφάσεις. 
Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Αποφάσεις που φέτος με την αλλαγή από το box rule σε σκάφη one design είναι πιο σημαντικές, πιο δύσκολες και καλώς ή κακώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επίδοση της ομάδας σου. Αντίκτυπο που είναι ορατός άμεσα μιας και ο αντίπαλος με το ίδιο σκάφος και τα ίδια πανιά έχει καταφέρει να σε περάσει...
Αυτό από μόνο του είναι ικανό να εξαντλήσει και τους πιο έμπειρους και τους πιο ικανούς. 
Και είπαμε αυτοί οι τύποι, και τα κορίτσια, είναι εκεί έξω για να κερδίσουν τον αγώνα, θα κάνουν όσα τακ, όσες τσίμες και όσες αλλαγές πανιών απαιτούνται για να πάρουν και το τελευταίο κόμβο από το σκάφος τους... και δυστυχώς θα πλεύσουν δίπλα και σε όσες ξέρες, υφάλους, κινδύνους απαιτείται για να κερδίσουν και το τελευταίο μέτρο.
Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με χάρτες, με συστήματα πλοήγησης καθώς και με εφεδρικό σύστημα πλοήγησης, αλλά και στην τελική όλα τα σκάφη έχουν και το φορητό GPS με τις μπαταρίες για έξτρα ασφάλεια. 
Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Όλοι στη θάλασσα ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει να ξέρεις ακριβώς που είσαι... και επίσης να ξέρεις και από πριν τι να περιμένεις και έχεις να αντιμετωπίσεις. 
Κατά τη διάρκεια του αγώνα το πλήρωμα και κυρίως οι δυο άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την πλοήγηση του σκάφους, ο πλοηγός και ο κυβερνήτης, μπορεί να είναι άυπνοι για μέρες, νηστικοί, βρεγμένοι, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και είναι απολύτως λογικό όταν είσαι σε τέτοια κατάσταση να μην μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις, να σκεφθείς λογικά και ψύχραιμα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα όσα είπαμε παραπάνω, δηλαδή το άγχος, την πίεση για αποτέλεσμα, την διάθεση να πιέσεις πάντα λίγο παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα ακόμα και τα πιο έμπειρα και ικανά πληρώματα. 
Credit: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Επίσης σε πολλά σημεία ακόμα και με τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό έχεις μια απόκλιση για το που ακριβώς είσαι... Οι χάρτες και ειδικά σε μέρη όπως αυτό που έγινε το ατύχημα μπορεί να είναι λάθος μέχρι και 5νμ, όπως είπε ο πλοηγός του Alvimedica ο Will Oxley.
Η περιοχή που το Vestas έγραψε ιστορία δεν είναι βέβαια εντελώς αχαρτογράφητη, αλλά δεν είναι και τέλεια αποτυπωμένη. Δεν αποτελεί τυπική πορεία για τα πλοία, σπανίως περνάν αγώνες από εκεί και σχεδόν είναι ακατοίκητη οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη για διεξοδική αποτύπωση, αναφέρει ο Oxley.  
Κανονικά τίποτα δε θα έπρεπε να είχε συμβεί ανεξάρτητα από το αν είναι μέρα ή νύχτα. Τα σκάφη αυτά δεν πάνε με το τι βλέπει ο τιμονιέρης μπροστά του... ακολουθούν τις πορείες που τα ψηφιακά μηχανήματα αποτυπώνουν.
Αυτό πίστευαν ότι είχαν κάνει και στο Vestas ... γιατί; τους λόγους που μπορεί να πίστευαν κάτι τόσο λάθος τους αναφέραμε: κούραση, πίεση, άγχος, κτλ, όλα αυτά οδηγούν σε αδυναμία λήψης καλών αποφάσεων και τότε εύκολα έρχεται και το λάθος.
Το λάθος είναι κατά 99% ανθρώπινο, τα όργανα και τα συστήματα δούλευαν κανονικά.
Το ποιος από το πλήρωμα το έκανε ... ίσως να μην είναι και το σημαντικό, θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε που είχε φτάσει τον εαυτό του σε οριακό σημείο.
Τώρα απλώς το πλήρωμα θα πρέπει να ζήσει με αυτό, να το χωνέψει, να το ξεπεράσει και να πάει παρακάτω (αν βρουν πουθενά αλλού δουλειά)...
Το πιο πιθανό είναι ποτέ να μην μαθευτεί ξεκάθαρα το τι έγινε, άλλωστε ότι γίνετε στο σκάφος πρέπει να μένει και στο σκάφος...#teamvestas #vor #vo65 #nicholson

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib