Thursday, December 18, 2014

Τιτανομαχία!

//Πηγή: François Chevalier & Jacques Taglang//


Πέντε!!!!! supermaxi (100 πόδια ή 30.48m σε μήκος πάνω κάτω) θα συναντηθούν στην γραμμή της εκκίνησης στο φετινό Sydney 2 Hobart Race (S2H). 
Αυτό από μόνο του αποτελεί μοναδικό ρεκόρ στην 70χρονη ιστορία του αγώνα αλλά δεν είναι και το μοναδικό... συνολικά 119 σκάφη θα πάρουν εκκίνηση (αν και τα 5 θηρία θα πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους). Μεγάλος στόχος για τα 100άρια που μέχρι και κλάση σχηματίζουν είναι το ποιο θα πάρει την κανονιά.
Τα "στοιχηματζίδικα" δίνουν τον συνήθη ύποπτο το Wild Oats XI, άλλωστε το έχει κάνει ήδη 7 φορές στο παρελθόν και μάλιστα και δυο από αυτές ήταν και νικητής στο διορθωμένο χρόνο. 
Βέβαια δεν υπήρχε τριγύρω το ολοκαίνουριο #Comanche σχεδιασμένο από τους Γάλλους σχεδιαστές VPLP (στο design brief το σκεπτικό ήταν: θέλουμε ένα σκάφος που να παίρνει κανονιές, να κάνει ρεκόρ και να βγαίνει τελευταίο στο handicap).
Με την βοήθεια του Νεοζηλανδικού blog chevaliertaglang μαζέψαμε και μεταφράσαμε πολλές πληροφορίες για τα 5 σκάφη που θα μονοπωλήσουν τις πρώτες θέσεις του αγώνα που ξεκινά σε μια βδομάδα.

#Comanche

Το Comanche ναυπηγήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 στο ναυπηγείο Hodgdon στο Boothbay. Η καρίνα και το άλμπουρο του (Southern Spars) τοποθετήθηκαν στο Newport (USA) και μετά από μερικές σύντομες δοκιμές το σκάφος αποσυναρμολογήθηκε φορτώθηκε και έφτασε στο Σίδνεϊ για να ξανα-μονταριστεί και να προετοιμαστεί για τον παρθενικό αγώνα του.
Ιδιοκτήτης είναι ο Jim Clark, ιδρυτής των εταιρειών Silicon graphics and Netscape, ο οποίος ευελπιστεί να συλλέξει μετάλλια καθώς και να καταρρίψει ρεκόρ ανοιχτής θαλάσσης δηλώνοντας συμμετοχή στους πιο απαιτητικούς και γνωστούς αγώνες όπως: Sydney-Hobart, Fastnet, New York-Bermuda, Transatlantic (διάπλους Ατλαντικού) και Transpac. 
Επιπροσθέτως, να κατακτήσει και το 24ωρο ρεκόρ για monohull σε διάπλου Ατλαντικού (που κατέχει σήμερα το σκάφος Mari-Cha IV 6 ημέρες, 17 ώρες και 21 λεπτά). Δυνητικά, και το ρεκόρ για τον περίπλου της γης είναι στα σχέδια. 
Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο κυβερνήτης του Ken Read, Πρόεδρος της North Sails, "το σκάφος αυτό δεν έχει κατασκευασθεί για κούρσες γύρω από σημαδούρες". 
Χρειάστηκαν μόλις δώδεκα μήνες για να κατασκευασθεί το μεγαλύτερο pre-preg carbon-fiber σκάφος στις ΗΠΑ. Η επιλογή των σχεδιαστών, VPLP οφειλόταν στις άριστες επιδόσεις που επέδειξαν τα 60ft IMOCA.
Ωστόσο, το Comanche δεν είναι μια προβολή των IMOCA σε άλλη κλίμακα. Με μήκος κύτους 30.48m, πλάτος 7.85m και βύθισμα 6.67m, είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
Στην προσπάθεια τους να επιτρέπεται στο σκάφος να λάβει μέρος σε πληθώρα αγώνων και να εναρμονίζεται με τους κανονισμούς του IRC όλα τα συστήματα του που αφορούν τα πανιά και τον χειρισμό τους εναπόκεινται στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν έχει δηλαδή κανενός είδους μηχανική υποβοήθηση σε αντίθεση με τα άλλα θηρία και κυρίως το
Wild Oats XI που τα ιστιοπλοϊκά συστήματα του είναι μηχανικά υποβοηθούμενα. 
©François Chevalier, December 2014 - Comanche - lines (2014)
Στο IRC το Comanche έχει πιστοποιητικό 1.929 κάτι που είναι εξωφρενικό με τα συνήθη δεδομένα αλλά που πάντως είναι πιο αργό από το 1.973 του Wild Oats XI (τρώει μεγάλο πέναλτι για την μηχανική υποβοήθηση).
Το ρεκόρ που έχει να καταρρίξει το Comanche ανήκει όπως ξέρουμε στο Wild Oats XI από το 2012 και είναι 1 μέρα 18 ώρες 23 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα. Αν ο καιρός το επιτρέψει φέτος ίσως δούμε κάτι σημαντικά λιγότερο.
Το μειονέκτημα του Comanche είναι οι ασθενείς άνεμοι... τα υπερπλατιά σκάφη δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σκάφη με στενά κύτη σε συνθήκες χωρίς αέρα (κάτω από 5 κόμβους αέρα)... και το συγκεκριμένο είναι το πιο πλατύ από όλα τα θηρία... αλλά ας περιμένουμε να δούμε την φετινή πρόγνωση. Η στατιστική πάντως από το 1945 που έχουμε στοιχεία δείχνει ότι οι περισσότεροι αγώνες έγιναν με θύελλες παρά με μπουνάτσες στα 628νμ του αγώνα.

#WildOatsXI 
Κατασκευάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Sydney-Hobart του 2005, και από τότε το Wild Oats XI μόνο επιτυχίες έχει να επιδείξει. Έχει πάρει το line honours (κανονιά) σε 7 από 9 συμμετοχές στο Sydney-Hobart, δύο εκ των οποίων ήταν νίκες overall και νέα ρεκόρ. Το σκάφος μπορεί να είναι του 2004 αλλά από τότε έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις (ελβετικός σουγιάς είναι το παρατσούκλι του) για να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο σταθερό.
Αρχικά ήταν με κινητή καρίνα Twin-Foil (featuring a forward canard), αλλά είχε την τάση να βουταέι την πλώρη του (nosedive) σε
έντονο καιρό και αυτό του περιόριζε τη δυναμική του σε ταχύτητα. Η λύση ήρθε από την Dynamic Stability Systems (DSS) που κατόπιν μελέτης πρόσθεσε ένα πλευρικό αναδιπλούμενο φτερό (foil) το οποίο βρίσκεται κάτω από την ίσαλο και εκτείνεται οριζοντίως στη μέση του σκάφους. Το φτερό αυτό αρχικά είχε μήκος 55εκ. και επεκτάθηκε στα 275εκ. Η χρήση του γίνεται από σταβέντο και δημιουργεί κάθετη ανύψωση ώστε να «αποφορτίζει» την πλώρη με το να προσδίδει άνωση στο εμπρός τμήμα και να παρέχει μια καλύτερη δυνατότητα για πλανάρισμα. 
©François Chevalier - Wild Oats Line v. 2014
Στις αλλαγές που έχουν γίνει στο σκάφος πρέπει να προσθέσουμε και την κινητή καρίνα και τα daggerboards που μπήκαν το 2012. Σε πολύ μεγάλα σκάφη με ελαφριές και σχεδόν επίπεδες γάστρες, με μεγάλα bowsprit και με τεράστια πανιά οι δυνάμεις που εφαρμόζονται (κέντρο φορτίων) μεταφέρονται πάρα πολύ πλώρα με αποτέλεσμα τα σκάφη να έχουν τάση να κάνουν broach... τα daggerboards στην πλώρη έλυσαν αυτό το θέμα στο Wild Oats XI.
Επίσης φέτος το
Wild Oats XI έχει πιο ελαφρύ bowsprit και bobstay και όλη αυτή η μείωσε στο βάρος του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές του Comanche και Perpetual Loyal, στον λίγο αέρα.
Το Wild Oats XI διαθέτει μια ελαφρώς στρογγυλεμένη γάστρα, και μια στενή ίσαλο και η μεγαλύτερη κοιλιά του σκάφους βρίσκεται μπροστά από την καρίνα, που έχει αποτέλεσμα σε ένα κουπαστάρισμα η ίσαλος του να έχει το ίδιο μήκος με το σκάφος λιγότερα βρεχάμενα και με τη χρήση του daggerboard να δίνει πολύ καλές ταχύτητες και γωνίες στα όρτσα. 

#
PerpetualLoyal 
Το Perpetual Loyal, πρώην Rambler 100, εξαγοράστηκε από τον Νεοζηλανδό Anthony Bell, ο οποίος είχε πάρει την κανονιά στον αγώνα Sydney-Hobart το 2011 με το σκάφος Investec Loyal (σχεδίασης των Greg Eliott & Clay Oliver του 2005) 3 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα μπροστά από το Wild Oats XI.
Το νέο Loyal σχεδιάστηκε από τον Juan Kouyoumdjian ο οποίος βασίστηκε στα Volvo Open 70. Όταν κατασκευάστηκε το 2008, εμφανίστηκε ακραίο, αλλά σε σύγκριση με το ολοκαίνουργιο Comanche, είναι πολύ πιο στενό, ελαφρώς βαρύτερο και φέρει μικρή επιφάνεια πανιών.
Το μισό από το βάρος του σκάφους βρίσκεται στο βολβό της καρίνας. Στον αγώνα Fastnet του 2011 ο βολβός αυτός αποκολλήθηκε και το σκάφος ανατράπηκε... και με μια σοβαρή επιχείρηση διάσωσης το έσωσαν. 
Σε δυνατούς ανέμους, 8.000 λίτρα του θαλασσινού νερού μπορούν να αντληθούν στις πλευρικές δεξαμενές και να γίνουν έρμα, παρέχοντας έντονο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Η ικανότητα του για πλανάρισμα στα πρίμα παρέχουν μια εξαιρετική δυναμική ταχύτητας και το κάνουν έναν δυνατό διεκδικητή της κανονιάς. 
©François Chevalier - Perpetual Loyal (2008- v 2014) Lines

#Ragamuffin 

Τα σκάφη Ragamuffin αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστιοπλοϊκής ιστορία της Αυστραλίας. Ιδιοκτήτης τους είναι ο Sydney Fisher ο οποίος έχει λάβει μέρος στον αγώνα 45 φορές, και έχει κερδίσει overall το 1992 καθώς και έχει και κανονιές δύο άλλες χρονιές. Έχει κερδίσει το Admiral's Cup δύο φορές και αμέτρητα άλλα έπαθλα από την πρώτο του σκάφος Ragamuffin το 1968. Ο Fisher είναι πλέον ιδιοκτήτης του τελευταίου Ragamuffin 100’ του 2014, ενός 90ποδου και ενός Tp52.
Το νέο Ragamuffin 100 μόλις βγήκε από το ναυπηγείο Cookson. Ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι ευέλικτο, και σχεδιασμένο για να αποδίδει καλά σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με τα Perpetual Loyal και Comanche, και θα πρέπει να είναι εξίσου ικανό στο λίγο αέρα με το Wild Oats XI.
Στις αλλαγές που έγιναν φέτος από την Cookson περιλαμβάνονται μια φαρδιά πρύμνη, χαμηλά έξαλα, ένα κεντρικά ελεγχόμενο κατάστρωμα με τα τιμόνια να έχουν έρθει πολύ πλώρα καθώς και μεγάλες δεξαμενές για έρμα ώστε να ρυθμίζεται η γωνία του pitching και να έχει βελτιωμένη ροπή επαναφοράς.
Δεν είναι το φαβορί αλλά ποτέ δε ξέρεις...

#Rio100

Κατασκευασμένο στη Νέα Ζηλανδία το 2003, το Zana έχει μετονομαστεί σε Rio 100 φέτος, μετά από σημαντικές τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ναυπηγείο Cookson υπό την επίβλεψη του σχεδιαστή σκαφών Brett Bakewell- White και του κυβερνήτη του Keith Kilpatrick. Είχε κοπεί στα δύο στο μέσο του πλοίου, διευρύνθηκε στην πρύμη, έχει ελαφρύνει και έχει εξοπλιστεί με διπλά πηδάλια.
Είναι εφοδιασμένο με μια νέα καρίνα, αλλά δεν έχει τα καλούδια των άλλων θηρίων (κινητές καρίνες, daggerboards, κτλ) και υπολείπεται λοιπόν σε επιφάνεια πανιών.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το βάρος του, είναι 8 τόννους πιο ελαφρύ από τον ανταγωνισμό και έχει και το καλύτερο rating στο IRC 1.723.
Ο καινούριος ιδιοκτήτης δήλωσε: «Αμφιβάλλω ότι θα τα πάμε καλά σε σχέση με τα 100ρια με κινητές καρίνες, αλλά νομίζω ότι θα ευχαριστηθούμε πολύ που θα συμμετέχουμε στον αγώνα και, φυσικά, υπάρχει πάντα η μία στο εκατομμύριο πιθανότητα ότι ο αγώνας θα είναι πρίμα 8 -15 κόμβους."
Τεχνικές Πληροφορίες:
Comanche

 • 100ft IRC supermaxi sloop
 • Designers: VPLP & Guillaume Verdier
 • Builder: Hodgdon Yachts, ME
 • Christened: September 27th, 2014
 • Hull Length: 30.46m
 • Load Waterline Length: 30.25m
 • Beam: 7.85m
 • Draught: 6.67m
 • Air draught: 45.75m
 • Bowsprit: 3.70m
 • Displacement: 29;5 metric tonnes
 • Mainsail area: 410sqm
 • Upwind sail area: 760sqm
 • Maximum downwind sail area: 1,400sqm
Wild Oats XI
 • 100ft IRC supermaxi sloop
 • Designer: John Reichel/Jim Pugh
 • Builder: McConaghy's, AUS
 • Christened: December 2nd, 2005
 • Length: 30.48m
 • Load Waterline Length: 29.40m
 • Beam: 5.10m
 • Air draught: 44.00m
 • Draught: 5.94m
 • Bowsprit: 3.50m
 • Displacement:32 metric tonnes
 • Mainsail area: 390sqm
 • Upwind sail area: 630sqm
 • Maximum downwind sail area: 1,250sqm 
Perpetual Loyal (formerly Rambler 100, formerly Virgin Money, formerly Speedboat)
 • 100ft IRC supermaxi sloop
 • Designer: Juan Kouyoumdjian
 • Builder: Cookson Boats, NZ
 • Launch date: April 17th, 2008
 • Length: 30.48m
 • Load Waterline Length: 29.99m
 • Beam: 7.35m
 • Draught: 6.22m
 • Air draught: 47.00m
 • Bowsprit: 5.00m
 • Displacement: 30.6 metric tonnes
 • Ballast: 8 metric tonnes
 • Mainsail area: 375sqm
 • Upwind sail area: 660sqm
 • Maximum downwind sail area: 1,340sqm
Ragamuffin 100
 • 100ft IRC supermaxi sloop
 • Designer: Andrew Dovell
 • Builder: Cookson Boats, NZ
 • Launch date: December 2nd, 2014
 • Length: 30.48m
 • Load Waterline Length: 28.65m
 • Beam: 5.78m
 • Draught: 5.65m
 • Air draught: 45.40m
 • Bowsprit: 4,55m
 • Displacement: 32 metric tonnes
 • Ballast: 6 metric tonnes
 • Mainsail area: 375sqm
 • Upwind sail area: 610sqm
 • Maximum downwind sail area: 1,300 sqm
Rio 100 (formerly Zana, formerly Konica Minolta, formerly Lahana)
 • 100ft IRC supermaxi sloop
 • Designer: Brett Bakewell White
 • Builder: Cookson Boats, NZ
 • Launched: 2003 (rebuilt 2014)
 • Length: 30.47m
 • Load Waterline Length: 30.15m
 • Beam: 6.03m
 • Draught: 4.25m/5.75m
 • Air draught: 38.00m
 • Bowsprit: 4.15m
 • Displacement: 23.5 metric tonnes
 • Mainsail area: 271sqm
 • Upwind sail area: 447sqm
 • Maximum downwind sail area: 1,052sqm

Πολλά τα θηρία και με άγριες διαθέσεις ... άλλα εύχονται να έχει αέρα άλλα μπουνάτσα...
Τα πρώτα προγνωστικά δείχνουν ότι θα έχει αέρα στη διαδρομή, αλλά ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή πρόβλεψη.
http://www.rolexsydneyhobart.com/